Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu
czołem był ostatnio u mnie znajomy i pogralismy soebie na basach ja na swojej kani on na yamaszce z lat 90 model TRB5 forumowicza raczej znane wiosło i cenione Smile
yamaszka jak to japonska yamaszka smiga az miło ale niedawno owy znajomy był u lutnika zeby wymienic wniej gnazdo jacka i pan lutnik piotrek witwicki jak sie okazało był w latach 90 serwisantem yamahy na polske i przy okazji za darmo z sentymentu dla poprawienia brzmienia wycioł w główce mały otwór i zalał go małą iloscia ołowiu jak tłumaczył zeby dociarzyc gryf
po tym patencie gitara brzmi o niebo lepiej o jakies 60% - dynamika poprawiła sie wydzwiek strun wygoda
mam do was pytanko czy ktos zna ten patent witwy i czy stosowaliscie to u siebie w basach
? ponizej zdjecia basu i główki z owym wycieciem

[Obrazek: dsc07068cz.th.jpg]

[Obrazek: dsc07059a.th.jpg]

[Obrazek: dsc07067w.th.jpg]

Odpowiedz
A ja nie mam glowki w basie .... To dopiero pech !
Odpowiedz
(08-28-2011, 12:44 PM)BigKahunaBurger napisał(a): wygoda

moglbys to rozwinac? jaki wplyw ma glowka na wygode?
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
Ma na wyważenie basu. Być może poprawia się balans masy i wiosło mniej leci na korpus.
Odpowiedz
chodzi o dociążenie gryfu gitara jest idealnie wywarzona gryf z korpusem
chociaż bardziej chodzi tu o brzmienie niz o wygode gry w minimalny sposób poprawiła sie wygoda a o 60 % po takim zabiegu brzmienie byłem w szoku mozna sobie to sprawdzic samemu tylko jedna osoba musi złapać główke i dociarzyc ja np reka i grac a potem odciarzyc i zobaczycie róznice w brzmieniu

Ortografia, interpunkcja (jakakolwiek...) pliss! Smile
Pecu
Odpowiedz
Balans ciężkości na pewno to mogło poprawić. Ale brzmienie o 60%, to jakieś czary dla mnie...
Odpowiedz
Zmiana wagi glowki daje zmiane brzmienia , nie zawsze na lepsze , moze tylko inne. Zauwazyc to mozna przy zmianie kluczy (np w glowach typu fender) z malych na duze. Niektorzy przykrecali do glowy mosiezna plytke , zeby uzyskac ten efekt. Mozna poeksperymentowac dociazajac glowke prowizorycznie bez dlubania otworow. Niektore stare instrumenty moga stracic w ten sposob na wartosci...Nikt nie bedzie wlewal olowiu do otworow w gryfie fendka z 60-tych lat...
Odpowiedz
jest istotne czym dociążamy? jak przywiążę butelkę z wodą na sznurku to na jedno wyjdzie?
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(08-28-2011, 02:20 PM)Bolem napisał(a): jest istotne czym dociążamy? jak przywiążę butelkę z wodą na sznurku to na jedno wyjdzie?

Oczywście, że nie. Materiał dociążający musi przylegać do drewna aby przechwytywał i przenosił rezonans.

Butelka nic Ci nie da Wink W przecwnym razie myzycy po prostu trzymali by gryfy niżej Wink

imo
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Odpowiedz
Z butelkami (pelnymi) robi sie inne rzeczy... Ale o tym powinienes wiedziec.
Odpowiedz
Czy nie do tego służy Fathead Bass Headstock-plate?

[Obrazek: 66jazz%20008.jpg]

Odpowiedz
Dokladnie ! Taka plytke mozna dac do zrobienia slusarzowi , a trzymac sie bedzie na srubach od kluczy , nic zatem nie trzeba wiercic a powrot do starego brzmienia w przeciwienstwie do pomyslu z olowiem jest bezproblemowy.
Odpowiedz
w latach 80 Fender zastąpił lekkie blaszki ciężkimi, odlewanymi kluczami
właśnie celem dociążenia
efekt jest subtelny, ale jest
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
są znacznie cięższe, serio
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Tu widac konstrukcje:
[Obrazek: 007-5116-000.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości