Precision bass - brak masy?
Panowie...

mam taki układ w basi. Wszystko hula aż miło ale jest jedno "ale"...

Dotykając pustych strun, mostka, potów itp jest słyszalny strzał, takie pyknięcie. Oczywiście lekki szum też znika. Cóż na to poradzić?

Poniżej układ (może coś tu nie tak?):

[Obrazek: laklandglaub5.jpg]
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
Wygląda dobrze (poza niestaranny montażem). A to nie jest problem z uziemieniem wzmacniacza? Na innym wzmacniaczu też tak jest? Możesz spróbować połączyć masę basu ze wzmacniaczem oddzielnym przewodem (bez dotykania masy). I co wtedy się dzieje?

Marek
Odpowiedz
Marku... na dwóch wzmakach sprawdzane. Cały czas to samo. Próbowałem różnych gniazdek...zarówno z bolcem jak i bez... cały czas to samo.
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
To można sprawdzać tylko na poprawnie uziemionym wzmacniaczu. Sprawdź w takim razie połączenie masy oddzielnym przewodem. W tym basie niewiele jest. Można nawet podłączyć same przystawki bezpośrednio do gniazdka wyjściowego (pamiętając o uziemieniu strun).

Marek
Odpowiedz
zobacz jeden myk - czy na tym wzmaku na ktorym testujesz i w miejscu gdzie masz jak to Markus napisal poprawnie uziemione wsio to polacz mase gniazda jack z mostkiem jakims kabelkiem, tylko nie dotykaj tego bezposrednio palcami ( dlatego kabelek musi byc w izolacji). jak po klopocie, to wiesz gdzie problem. kiedys mialem taka sytuacje - trzeba bylo wymienic kabel laczacy most do masy bo okazalo sie, ze gdzies w srodku jest przerwany
Odpowiedz
1. Podłącz głowe do gniazdka z uziemieniem
2. Ekranowanie

punkt 1szy wyeliminuje "strzelanie
pukt drugi wyeliminuje brumy przy "nie dotykaniu strun"

Jestem tego pewien na 99%
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości