EMG HZ opinie
Proszę o opinie na temat tych przetworników lub ewentualnie jakąś alternatywe
Odpowiedz
(09-28-2011, 07:38 PM)daniel0792 napisał(a): Proszę o opinie na temat tych przetworników lub ewentualnie jakąś alternatywe

A który model konkretnie?
Odpowiedz
alternatywy:
Seymour Duncan, Dimarzio, Fender, Merlin
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(09-28-2011, 08:54 PM)Burning napisał(a): alternatywy:
Seymour Duncan, Dimarzio, Fender, Merlin

Bassculture, Delano, Nordstrand, Bartolini, Lace, Q-tuner, Status-graphite, Ken Smith, Lindy Fralin, LightWave, Rio Grande, Lane Poor, Tesla, Barcus-Berry... Big Grin
Odpowiedz
chodzi mi tu o model do basu 5 strunowego 40Hz pasywne- jakie według was mają brzmienie??
Odpowiedz
chujowe

dozbieraj u kup 40DC
Odpowiedz
(09-29-2011, 05:55 PM)Viking napisał(a): chujowe

dozbieraj u kup 40DC

+500, jeszcze preamp EMG i w ogóle gra gitara.

Jakbyś napisał jeszcze czego oczekujesz od tego brzmienia, to byłoby łatwiej coś pozmyślać.
GMRs - sansamp PSA 1.1 - TC G-Major - Taurus TH-Cross -TN410
Absynth
Odpowiedz
preamp to już wedle woli i zasobności portfela Tongue u mnie 40DC dobrze bez preampu śmigają Smile
Odpowiedz
(09-29-2011, 07:29 PM)Viking napisał(a): preamp to już wedle woli i zasobności portfela Tongue u mnie 40DC dobrze bez preampu śmigają Smile

Najlepsze w DC jest to, że niezależnie czy są włożone do cieśkiego spęktora, wystruganej z 200letniego -bardzo_pod_ochroną drewna- basówki, czy w blat od stołu kuchennego zrobionego z wiórów, to brzmią bardzo podobnie Smile

BTW - czy jest JAKIKOLWIEK dobrze brzmiący pasywny przetwornik EMG ???
Absynth
Odpowiedz
Rainbow 
(09-29-2011, 07:47 PM)benkai napisał(a):
(09-29-2011, 07:29 PM)Viking napisał(a): preamp to już wedle woli i zasobności portfela Tongue u mnie 40DC dobrze bez preampu śmigają Smile

Najlepsze w DC jest to, że niezależnie czy są włożone do cieśkiego spęktora, wystruganej z 200letniego -bardzo_pod_ochroną drewna- basówki, czy w blat od stołu kuchennego zrobionego z wiórów, to brzmią bardzo podobnie Smile

Ja bym właśnie powiedział, że to jest w nich najgorsze mrpink Miałem dwa basy na EMG i nigdy więcej Tongue
OMG
Odpowiedz
(09-29-2011, 07:50 PM)Brylant napisał(a):
(09-29-2011, 07:47 PM)benkai napisał(a):

Ja bym właśnie powiedział, że to jest w nich najgorsze mrpink Miałem dwa basy na EMG i nigdy więcej Tongue

Otóż to, ja tam jestem zadowolony, ale o taki charakter mi właśnie chodziło.
Absynth
Odpowiedz
chodzi mi o naturalne mięsiste brzmienie, bo słyszałem że emg to raczej takie nowoczesne/sztuczne jak to jest??
Odpowiedz
(09-29-2011, 01:31 PM)daniel0792 napisał(a): chodzi mi tu o model do basu 5 strunowego 40Hz pasywne- jakie według was mają brzmienie??

Maja dużo niskiego środka, płaską górkę i dość szeroki dół - nie wybijający się przed szereg (samodzielnie). Dwie jednocześnie grają z kolei z wycofanym środkiem, jeszcze bardziej podbitym basem, za to górka nie jest podbijana. Z przesterem grają zupełnie dobrze... Mnie odpowiadały do brudu. Do czystego soundu kompletnie nie mój typ! Ja je wymieniłem na set 40P5 i jestem zadowolony tak na 90% ze zmiany.
Na YT możesz ich posłuchać:
http://www.youtube.com/results?search_qu...+40HZ&aq=f
U mnie na stacku brzmiały mniej więcej tak:

(09-30-2011, 07:45 AM)daniel0792 napisał(a): chodzi mi o naturalne mięsiste brzmienie, bo słyszałem że emg to raczej takie nowoczesne/sztuczne jak to jest??

Naturalne to ono nie jest na bank (w tych aktywnych) - ale mnie się podoba Big Grin
Moim zdaniem mógłbyś się zainteresować pickupami Delano, Tesla albo Status-graphite jako pasywnymi zamiennikami. Ja Ci mogę sprzedać set 40HZ z gwarancja zwrotu kasy, jeśli Ci nie podejdą - pod warunkiem, że Ty pokryjesz koszty wysyłki. Emotka_2755
Odpowiedz
(09-30-2011, 07:45 AM)daniel0792 napisał(a): chodzi mi o naturalne mięsiste brzmienie, bo słyszałem że emg to raczej takie nowoczesne/sztuczne jak to jest??

Nie słuchaj pierdolenia - sztuczne brzmienie to jest w syntezatorze. Aktywny pickup będzie miał (zazwyczaj) b. dużo góry, bo nie traci jej na kablu tak jak pasywny przetwornik, do tego mają wbudowane eq lekkie i reagują inaczej niż pasyw na atak, ale bez przesady - będzie brzmieć tak jak bas gra.

Mięsiste brzmienie wynika z tego jak grasz i czy masz dobry bas - jak grasz chujowo i masz kiepski, źle ustawiony bas to żaden pickup tego nie zmieni.
Odpowiedz
(09-30-2011, 08:39 AM)groza napisał(a): Nie słuchaj pierdolenia - sztuczne brzmienie to jest w syntezatorze. Aktywny pickup będzie miał (zazwyczaj) b. dużo góry, bo nie traci jej na kablu tak jak pasywny przetwornik, do tego mają wbudowane eq lekkie i reagują inaczej niż pasyw na atak, ale bez przesady - będzie brzmieć tak jak bas gra.

No wiadomo, że nie o taką dosłowną sztuczność chodzi Smile Niemniej zagra inaczej niż typowo pasywny pickup. Najbardziej zbliżony charakterem pasywny pickup do aktywnych to chyba Lace Sensor (one też maja małe straty na uzwojeniu, bo zamiast niego, wykorzystują szkielet alu).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości