CHAŁTURY
obowiązkowo to trzeba umieć zagrać... aaaaa teraz idziemy na jednego Tongue

Na chałturach stawiałem moje pierwsze kroki. Zaczęło się od tego,że przyjechałem do kumpla dostałem bas do ręki pokazał mi gdzie jest C F i G no i grać Tongue. Kapela już dawno niestety nie istnieje ale patrząc tutaj to w waszych stronach jest o wiele ambitniejszy repertuar, poza tym u nas jest wielki wysyp zespołów mp3-kowych. Zarzekłem ,że nigdy w takim nie zagram więc póki co mam spokój.
Odpowiedz
Sylwester w tym roku???
- Świnoujście w hotelu - 9h drogi w jedną stronę, jedzenie oki, stare baby, aczkolwiek znośnie i sympatycznieSmile

Repertuar chałturniczy??
polecam poniżejSmile

(01-05-2012, 07:38 PM)tubas napisał(a):
Jak to - nie ma?!
Całe życie pracowałem na to zaszczytne miano i nawet potwierdziłem je tzw. "weryfikacją" (czyli otrzymaniem "karty kwalifikacyjnej" z wpisem "gitara basowa, muzyk-solista w imprezach estradowych, kat.I") zaliczoną w pamiętnym 1981 roku...
Repertuar "weselno-chałturniczy" można podzielić na kilka grup:
Aktualne przeboje (aktualne tzn. do 10 lat wstecz Big Grin )
Evergreeny typu "Only You", " Yesterday", Again", "California hotel", "Żółte kalendarze", "Ali Baba"...
Disco-polo mrgreen
Tańce "standard" (walc wiedeński, boston, tango, polka, twist, charleston, foxtrot, rock&roll, itd.) oraz "latin" (samba, rumba, cha-cha, mambo itp.) Cool
Pseudo ludowe (różne mazury, oberki, polki, kujawiaki, chodzone, "góralskie", krakowiaki itd.) slina
Pozostałe (bossanova, swing, dixie, ludowo-biesiadne z innych krajów (koniecznie! - mam nuty dla zainteresowanych [tu informuję, że jestem smakoszem golonki po bawarsku z zimnym piwem]...) Emotka_2755
Oraz wszystko, czego nawalony Klient sobie zażyczy i za co chętnie zapłaci w ramach "koncertu życzeń"!
Wink

Tubas ma 100% racji, bo numery trzeba siłą rzeczy katalogować.

A jeśli ktoś chciałby zacząć grać chałtury to polecam przykazanie nr 1 - "Znaj tonację numeru zanim zaczniesz go grać"Big GrinBig Grin

Numery obowiązkowe można wymieniać w nieskończoność, ale jeśli ktoś chce to można pomyśleć i zrobić (może wspólnie??) taką listę numerów weselnych (albo eventowych - chodzi o to samo ale brzmi zagranicznieSmile
MusicMan Bongo 5 HS ->WARWICK X-TREME 5.1 ->2xWCA 211
Odpowiedz
(01-05-2012, 09:50 PM)hetwieldbass napisał(a): [...]numery trzeba siłą rzeczy katalogować.
Numery obowiązkowe można wymieniać w nieskończoność[...]

Właśnie!
Każda ekipa, z którą grałem miała zeszycik z tytułami i tonacjami granych utworów.
Były też segregatory z prymkami wycinanymi z gazet, zbiorkami "złotych przebojów" i odręcznie pisanymi "kropkami" w zeszytach nutowych.
To dla "zastępców", a ponieważ wokalistki (w nomenklaturze "weryfikacyjnej" - refrenistki w lokalach gastronomicznych!) rzadko śpiewały w drukowanych tonacjach, niezbędna była umiejętność transponowania "w locie".
Parę anegdotek na ten temat z moich wspomnień zamieściłem w blogu na "basoofce"...
Odpowiedz
Wrócę jeszcze do tematu zeszytów z repertuarem - sam miałem gruby notatnik zrobiony u introligatora z zeszycików nutowych tzw. marszowych. Do niego wpisywałem wszystko co "pozyskałem" od innych muzyków, plus to co sam spisałem z nagrań magnetofonowych i płyt. Jak wycyganiłem od naszego Kapelmistrza w wojsku jego zeszycik z hitami lat 60-tych, w tym "Again", "Apassionata" i tego typu rzeczy, to chroniłem go jak prawdziwy skarb... Ktoś mi obydwa na raz zaje..ł na tej samej chałturze! Myślałem, że się popłaczę...
Smile
Jeśli moje przekleństwo się spełniło, to gdzieś po Polsce jeździ na wózku sparaliżowany, oparszywiały, ślepy i bez jaj - były muzyk!
Panie przebacz, ale jakbym wtedy go dorwał, to musiałby zjeść własnego kutasa...!
chytry
PS. Nie jestem Dobrym Człowiekiem - przy mnie Hammurabi to prawdziwy humanista... Teraz mi trochę przeszło, ale i tak jakbym spotkał tego złodzieja, to bym mu wózek przewrócił!...
mrgreen Emotka_2755
Odpowiedz
o proszę, nie spodziewałem się że znajdę tu TubasaSmile też coś napiszę od siebie. Kopię babciny ogródek siódmy rok a sam jestem NIEMAL magistrem Smile o repertuarze rozpisywałem się na basoofce w blogu.

Słuchajcie bracia, szukam zespołu do grania w Warszawie, nawet na stałe, bo chcę się przenieść. Mam jakieś tam doświadczenie, parę wałków w życiu ugrałem, mam przyzwoity sprzęt i nawet zaśpiewam co Smile jak coś znacie wiecie to chętnie przyjmę info!
Odpowiedz
(01-05-2012, 10:33 PM)tubas napisał(a): Właśnie!
Każda ekipa, z którą grałem miała zeszycik z tytułami i tonacjami granych utworów.
Były też segregatory z prymkami wycinanymi z gazet, zbiorkami "złotych przebojów" i odręcznie pisanymi "kropkami" w zeszytach nutowych.
To dla "zastępców", a ponieważ wokalistki (w nomenklaturze "weryfikacyjnej" - refrenistki w lokalach gastronomicznych!) rzadko śpiewały w drukowanych tonacjach, niezbędna była umiejętność transponowania "w locie".
Parę anegdotek na ten temat z moich wspomnień zamieściłem w blogu na "basoofce"...

Jakoś ostatnio ktoś przylazł do nas na chałturze, i chciał jakiś tam numer, który w zasadzie mogliśmy zagrać, ale tekstu brakowało. Jako że miałem przy sobie laptoka z netem, stwierdziłem, że zaraz podepnę, i poszukam, tylko jak znajde, to...

... nie mam jak wydrukować, bo drukarki nie wziąłem.

Nie wpadłem na to, że można spróbować długopisem przepisać...

To taka niby anegdotka na temat tego, jak się kiedyś robiło "zeszyty" i jak się robi dzisiaj.

Odpowiedz
Przerwa to czas na odpoczynek lub żeby wódki się napić, a nie ściągać jakieś tam teksty Wink
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
(09-20-2012, 08:44 AM)crazy napisał(a): Przerwa to czas na odpoczynek lub żeby wódki się napić, a nie ściągać jakieś tam teksty Wink

Ja wolę tłuste jadło z wiejskiego stołu + bimberek, tudzież nalewkę. mrgreen

Jak zrobić kanapkę weselną dla chałturnika:

W okolicach przerwy po drugim bloku podchodzimy do stołu wiejskiego. (Wcześniej trochę głupio i goście mogą się dziwnie patrzeć).
Bierzemy pajdę chleba, smarujemy obficie smalcem. Kroimy w centymetrowe plastry boczek, szynkę, polędwicę itp. Układamy piętrowo, niczym Skubi Du z Szagim. Na zagrychę do jednej ręki bierzemy małosolnego lub kiszonego ogórka, a do drugiej swojską kiełbasę i heja. Emotka_2755
Polecam zapijać bimbrem lub jakąś wiśniówką.
Po takim żarciu palce same chodzą po gryfie już do końca imprezy...Wink

Rickenbacker B-HOOD

Rickenbacker 4003 2011, Vox Standard Bass 1982 -> Ampeg V4B AV -> Soundman BS-215

Odpowiedz
(09-20-2012, 08:44 AM)crazy napisał(a): Przerwa to czas na odpoczynek lub żeby wódki się napić, a nie ściągać jakieś tam teksty Wink

Generalnie tak, zwłaszcza, że jak widzę po paru latach przerwy w chałach, ludziska odwykli od płacenia za dedykacje, zwłaszcza w malowniczej ziemi świętokrzyskiej. Strasznie pogańskie obyczaje. Ale cóż.

W tym wypadku jednak zamawiający poparł prośbę jakimś argumentem, niezbyt wygórowanym, ale uzasadniającym włączenie laptoka.

(09-20-2012, 09:16 AM)Asgar napisał(a): Na zagrychę do jednej ręki bierzemy małosolnego lub kiszonego ogórka, a do drugiej swojską kiełbasę i heja. Emotka_2755
Polecam zapijać bimbrem lub jakąś wiśniówką.
Po takim żarciu palce same chodzą po gryfie już do końca imprezy...Wink

Jak se łapę wytłuścisz swojską kiełbachą, to nie ma dziwne, że ci palce chodzą Smile.

ja ubolewam nad tym, że na weselnych stołach niepodzielnie króluje wędlina, a w ogóle brak żółtych serów. Decha żółtych serów, to jest coś, a nie wurst i szmalec.

Odpowiedz
(09-20-2012, 09:16 AM)Asgar napisał(a): Ja wolę tłuste jadło z wiejskiego stołu + bimberek, tudzież nalewkę. mrgreen

Z bimberkiem trzeba uważać bo kosi z nienacka.
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
(09-20-2012, 10:04 AM)Sobass napisał(a): Generalnie tak, zwłaszcza, że jak widzę po paru latach przerwy w chałach, ludziska odwykli od płacenia za dedykacje, zwłaszcza w malowniczej ziemi świętokrzyskiej. Strasznie pogańskie obyczaje. Ale cóż.

Na ziemi warmińsko - mazurskiej także panuje ten dziwny obyczaj. Ludziska chcą, aby zagrać, ale o płaceniu mało kto pamięta. Kiedyś podobno z "marszówek" można było wyciągnąć drugie tyle co za wesele. Pewnie Tubas będzie wiedział....Wink

(09-20-2012, 10:04 AM)Sobass napisał(a): Jak se łapę wytłuścisz swojską kiełbachą, to nie ma dziwne, że ci palce chodzą Smile.

ja ubolewam nad tym, że na weselnych stołach niepodzielnie króluje wędlina, a w ogóle brak żółtych serów. Decha żółtych serów, to jest coś, a nie wurst i szmalec.

Wypraszam sobie. Tongue Zawsze myję ręce przed graniem, zawsze. mrgreen

(09-20-2012, 10:36 AM)crazy napisał(a): Z bimberkiem trzeba uważać bo kosi z nienacka.

Bo pić to trza umić. Wink Emotka_2755
Rickenbacker B-HOOD

Rickenbacker 4003 2011, Vox Standard Bass 1982 -> Ampeg V4B AV -> Soundman BS-215

Odpowiedz
(09-20-2012, 10:51 AM)Asgar napisał(a):
(09-20-2012, 10:04 AM)Sobass napisał(a): Generalnie tak, zwłaszcza, że jak widzę po paru latach przerwy w chałach, ludziska odwykli od płacenia za dedykacje, zwłaszcza w malowniczej ziemi świętokrzyskiej. Strasznie pogańskie obyczaje. Ale cóż.

Na ziemi warmińsko - mazurskiej także panuje ten dziwny obyczaj. Ludziska chcą, aby zagrać, ale o płaceniu mało kto pamięta. Kiedyś podobno z "marszówek" można było wyciągnąć drugie tyle co za wesele. Pewnie Tubas będzie wiedział....Wink

Nie trzeba się odwoływać do pamięci starców Smile, nawet ja to pamiętam, tyle że ja grywałem chały w Małopolsce i na Podkarpaciu, i to było oczywiste, że jak przychodzą coś zamówić, to im coś szeleści.

W Świętokrzyskim to jest ponoć od dawien dawna normalne, że im nie szeleści, a dedykacji sobie życzą.

Ostatnio grałem ze dwie chały w Małopolsce, i ludziska płacili za dedykacje, ale pojawiła się nowa świecka obrzygana tradycja - państwo młodzi odliczali nam te boki od umówionej za wesele kasy...

Upadek obyczajów, zaiste.

Odpowiedz
(09-20-2012, 11:04 AM)Sobass napisał(a): Ostatnio grałem ze dwie chały w Małopolsce, i ludziska płacili za dedykacje, ale pojawiła się nowa świecka obrzygana tradycja - państwo młodzi odliczali nam te boki od umówionej za wesele kasy...

Patrzyli Wam na ręce, czy jak, bo nie kumam?
Rickenbacker B-HOOD

Odpowiedz
(09-20-2012, 10:51 AM)Asgar napisał(a): Bo pić to trza umić. Wink Emotka_2755

No właśnie ostatnio chciałem na poprawinach nie pić, to znalazło się dwóch co mnie przekabacili i baniak samogony we mnie wlali.Emotka_2497

Odpowiedz
(09-20-2012, 11:04 AM)Sobass napisał(a):
(09-20-2012, 10:51 AM)Asgar napisał(a):

Nie trzeba się odwoływać do pamięci starców Smile, nawet ja to pamiętam, tyle że ja grywałem chały w Małopolsce i na Podkarpaciu, i to było oczywiste, że jak przychodzą coś zamówić, to im coś szeleści.

W Świętokrzyskim to jest ponoć od dawien dawna normalne, że im nie szeleści, a dedykacji sobie życzą.

Ostatnio grałem ze dwie chały w Małopolsce, i ludziska płacili za dedykacje, ale pojawiła się nowa świecka obrzygana tradycja - państwo młodzi odliczali nam te boki od umówionej za wesele kasy...

Ja pierdole. Ludzie to są jednak zjebani ! Huh
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości