Lampy Lampy Lampy
robił się muł i ginąłem gdzieś bardzo daleko
Odpowiedz
(01-27-2012, 12:29 PM)Wrzos napisał(a): Jedno co mnie zastanawia. Krytykowany tu mocno przycisk ultralow cały czas zostawiam włączony. Bez niego brzmi jak przez telefon. Dodawanie basu pomaga trochę, ale efekt telefonu cały czas zostaje.
Ja to wygląda(ło) u Was?
u mnie bez niego jest spieprzona góra.

Po prostu muszę tak grac
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(01-27-2012, 12:29 PM)Wrzos napisał(a): Krytykowany tu mocno przycisk ultralow cały czas zostawiam włączony. Bez niego brzmi jak przez telefon. Dodawanie basu pomaga trochę, ale efekt telefonu cały czas zostaje.
Brzmienie telefonu oznacza za dużo środka w stosunku do basu. Zobacz, czy nie masz średnich "w prawo, do oporu". Nie mam nic przeciwko Ultralow - w domu i salce prób brzmi dobrze (zwłaszcza jak się stoi przy kolumnie) ale na koncercie powoduje rozmycie brzmienia, mniej czytelny bas. Więc musisz zdecydować, czy chcesz aby brzmienie się Tobie podobało, czy publiczności. Ze swojego doświadczenia wiem, że SVT3Pro brzmi dobrze ze wszystkimi gałkami na środek i wszystkimi filtrami wyłączonymi (SVTIIIPro tak samo). Może wzmacniacz jest uszkodzony,a może coś z basem? Najlepiej sprawdź z innym basem i porównaj z innym SVT3Pro - w Poznaniu na pewno łatwo znajdziesz.

Marek

Odpowiedz
Mam 2 bardzo różne basy, wszystkie gałki na 12stą. 5 pkt regulacja środka dla tego efektu nie ma specjalnie znaczenia. Tak jak i znaczne zwiększenie basów. Zresztą sprawdzałem bardzo różne ustawienia i na wyłączonym u-low zawsze gdzieś ten telefon czuć.
O brzmienie live się nie martwię,solo czy z zespołem jest dobrze, ale tylko przy włączonym ultralow.
Zastanawiam się czy mam może coś skopane.

Czy ktoś w Poznaniu ma 3pro i chciałby porównać z moim?
Odpowiedz
Wrzos - wywal sovteki 12ax7wa, oraz chińskie lampy z toru sygnałowego Emotka_2755
nawet na tanich JJ i EH będzie lepiej
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(01-27-2012, 02:38 PM)Burning napisał(a): Wrzos - wywal sovteki 12ax7wa, oraz chińskie lampy z toru sygnałowego Emotka_2755
nawet na tanich JJ i EH będzie lepiej

(01-27-2012, 12:29 PM)Wrzos napisał(a): Ostatecznie wsadziłem 4 nowe Penty i JJ.

Odpowiedz
(01-27-2012, 02:26 PM)Wrzos napisał(a): Mam 2 bardzo różne basy, wszystkie gałki na 12stą.
Czyli to nie bas.
(01-27-2012, 02:26 PM)Wrzos napisał(a): 5 pkt regulacja środka dla tego efektu nie ma specjalnie znaczenia.
Tak dla ścisłości; regulacja średnich w SVT3Pro składa się z dwóch elementów: 5-pozycyjnego przełącznika i potencjometru. Przełącznik ustala częstotliwość ale podbicie/osłabienie średnich ustawia się potencjometrem. Rozumiem, że potencjometr też sprawdzałeś - powinien być na środek.
(01-27-2012, 02:26 PM)Wrzos napisał(a): Czy ktoś w Poznaniu ma 3pro i chciałby porównać z moim?
A czy to nie w Poznaniu jest taki sklep z Ampegami co ktoś tu się czasami reklamuje?

Marek
Odpowiedz
(01-27-2012, 11:10 AM)unclefucker napisał(a): Dzięki! Emotka_2755

W Ad200 jest inaczej wiecj uwaga Smile

A swoja droga co doultra low i ultra high... błagam i nie wiem kto używa tych ustawień.. to chyba na prawde musi miec cos spieprzone w basie/piecu albo lubi ULTRA klekot i ULTRA uśmiech traktorzysty, ktore przydaja sie tylko w jakis extremalnych przeypadkach nu-metalu czy moze reggae. Oczywiscie w tych dwoch gatunkach z wyłączeniem "ultrasów" wszystko gniecie z bandem sto razy lepiej, ja nie wiem po co w ogole ampegowi te opcje były. Regulacja pasm jest na tyle szeroka, że mozna wycisnąć wszystko. Nawet na takim wieśle jak Telecaster Bass (ten z humbuckerem), ktory gra TYLKO mega dołem, byłem w stanie uzysykac mnostwo gory nie dorzucając ultra-hi.

Włączanie tych przełączników przypomina mi czasy gdy chcialo sie zabrzmiec "solo" jak Flea i miec super hi-fi extra niu brzmienie, ktore imho w kapeli w ogole nie wklejało Wink
-
Odpowiedz
+ 666

ja gruz robię sobie podbijając tylko środek Big Grin
w sumie bez podbijania jest już dobrze, ale robię jeszcze lepiej Big Grin
Odpowiedz
A niech wciskają, po coś to jednak jest. Ja nie wciskam, bo mi nie hula, ale niektórym którzy wciskają hula tak, że nieraz mi kopara spadła.

Najważniejsze to nie trzymać się jakichś uprzedzeń, dziwnych wymyślonych pseudo zasad (np przez jakiś czas miałem opory przed odkręceniem czegokolwiek powyżej godziny 2 "bo mi się brzmienie popsuje, bo się potną pasma, bo będą przesunięcia fazowe" - FP)
Odpowiedz
No w sumie racja i kazdy ma swoją. w 3pro lubie duzo srodka (pierwszego lub drugiego, rozkreconego na 3/4), bo przypomina mi to brzmienie starego SVT.
-
Odpowiedz
Ja tak samo. I do tego zdecydowanie preamp na GT 12AX7C zamiast na Sovteku 12AX7WA :]
Odpowiedz
Jaka jest różnica w brzmieniu między tymi lampami?
Odpowiedz
żadna

to te same lampy tylko z inną naklejką Wink
Odpowiedz
(01-28-2012, 07:11 AM)mazdah napisał(a): A niech wciskają, po coś to jednak jest. Ja nie wciskam, bo mi nie hula, ale niektórym którzy wciskają hula tak, że nieraz mi kopara spadła.

Najważniejsze to nie trzymać się jakichś uprzedzeń, dziwnych wymyślonych pseudo zasad (np przez jakiś czas miałem opory przed odkręceniem czegokolwiek powyżej godziny 2 "bo mi się brzmienie popsuje, bo się potną pasma, bo będą przesunięcia fazowe" - FP)

Miałem to jakoś mądrze skomentować, ale nie wiem jak, więc napiszę +1 Emotka_2755
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości