Lampy Lampy Lampy
Myślę,że o wpływie lamp na brzmienie decyduje też konstrukcja wzmacniacza.Bawiłem się w wymianę lamp preampu w moim Traynorze.Oryginalnie były załozone Sovteki 12ax7.Zamieniałem na EH,JJ ,Ruby nawet na 12at7.Różnica minimalna.Jedynie przy 12at7 było mniejsze wzmocnienie i grał po prostu ciszej.
Natomiast zmiana lamp w streamlinerze zaskoczyła mnie i to bardzo.Różnica bardzo duża.Szczególnie przy rozkręconym gainie i w trybie Hi gain.Nawet przy zamianie tylko w pozycjach v2 i v3 z EH na Sovtek,albo miksowanie różnych dawało zaskakujące rezultaty.Polecam wymianę lamp w genzie.Oryginalne Ruby to kiszka.
Na koniec wpiąłem preamp strealinera w końcówkę traynora (kt88) i zrobił się istny killerSmile.
Odpowiedz
(02-25-2012, 07:01 AM)Markus napisał(a): Nie chcę gasić entuzjazmu Bolema, ale jak ktoś mówi, że po wymianie tych dwóch lamp jest miliard razy lepiej, to prawdopodobnie miał już bardzo starą lampę ECC82. I wystarczyło ją zmienić ja cokolwiek i już byłoby przynajmniej milion razy lepiej (nie wiem w jakiej to skali mrgreen). Po prostu wystarczy dbać o wzmacniacz i przynajmniej raz na 10 lat wymienić lampy (nie wszyscy tak robią).

Marek

Tak, wiem, że miałem stare (albo starą) lampy. Tam się po prostu coś nie zgadzało. Dlatego pisze- jesli komuś coś nie pasuje w brzmieniu niech sprawdzi właśnie lampy Smile.

Brzmienie z samego heada jest całkowicie inne, dużo bardziej zwarte, czytelne i "naturalne", w sensie mniej kręcenia. Muszę jeszcze jakoś to ustawić z sansampem, albo... sprzedać sansampa. Przed wymianą lamp o graniu bez sansampa praktycznie nie było mowy. Jest dużo głośniej.
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(02-25-2012, 12:11 PM)Bolem napisał(a): Tak, wiem, że miałem stare (albo starą) lampy. Tam się po prostu coś nie zgadzało. Dlatego pisze- jesli komuś coś nie pasuje w brzmieniu niech sprawdzi właśnie lampy Smile.
Brzmienie z samego heada jest całkowicie inne, dużo bardziej zwarte, czytelne i "naturalne", w sensie mniej kręcenia. Muszę jeszcze jakoś to ustawić z sansampem, albo... sprzedać sansampa. Przed wymianą lamp o graniu bez sansampa praktycznie nie było mowy. Jest dużo głośniej.
To, że jest teraz dużo głośniej dowodzi, że miałeś starą lampę ECC82. Z taką lampą moc wzmacniacza spada do 100W (!) i taki wzmacniacz należy traktować jako uszkodzony. Sam go sobie naprawiłeś i to się chwali. Jedyne co mnie dziwi to fakt, że ludzie tu często dyskutują o wpływie lamp od różnych producentów na brzmienie wzmacniacza ale w tym wypadku to wzmacniacz był zwyczajnie uszkodzony. Nic dziwnego, że teraz brzmi miliard razy lepiej mrgreen.

Marek

Odpowiedz
(02-25-2012, 12:11 PM)Bolem napisał(a): Tak, wiem, że miałem stare (albo starą) lampy. Tam się po prostu coś nie zgadzało. Dlatego pisze- jesli komuś coś nie pasuje w brzmieniu niech sprawdzi właśnie lampy Smile.

Sądzę że wciśniesz parę ciekawych rzeczy jeszcze z tego Sansa - zwłaszcza jak chcesz jakiś przester czy gruzina, ale o ile za czasów Kustoma Groove naprawdę nie potrafiłem grać bez Sansampa, tak odkąd zakupiłem swojego pierwszego Ampega zwyczajnie Sansamp stał się zbędny Wink

(02-25-2012, 12:59 PM)Markus napisał(a): To, że jest teraz dużo głośniej dowodzi, że miałeś starą lampę ECC82. Z taką lampą moc wzmacniacza spada do 100W (!) i taki wzmacniacz należy traktować jako uszkodzony. Sam go sobie naprawiłeś i to się chwali. Jedyne co mnie dziwi to fakt, że ludzie tu często dyskutują o wpływie lamp od różnych producentów na brzmienie wzmacniacza ale w tym wypadku to wzmacniacz był zwyczajnie uszkodzony. Nic dziwnego, że teraz brzmi miliard razy lepiej mrgreen.

Niekoniecznie starą. Mogła być po prostu ciulowa.
Mój wzmak zaczął oddychać jak zamiast 3 prawie nowych Sovteków (Draken mierzył, a Jemu ufam w 100%) wsadziłem 3 używane, chińskie GT od Burninga.
Na końcu mocy mam jakiegoś starocia (też od Burninga) 12ax7 i oryginalną, nonamową chińszczyznę z 1998 roku - chciałem wymienić, ale w serwisie podpięli mi obie lampy (nowy Sovtek i moja stara chińszczyzna) pod tester i zdecydowanie odradzili wymianę.
Odpowiedz
ECC82 miałem GT-12AU7. Możliwe, że zużyta, nie mam jak sprawdzić
Odpowiedz
Jak nie masz co z nią zrobić to mi wyślij Wink
Odpowiedz
Niestety chomikuję wszystko co niepotrzebne (a może kiedyś się stac potrzebne) Smile
Odpowiedz
GT była pewnie założona fabrycznie, czyli już zupełnie martwa Smile
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Jakie lampy polecicie na preamp do Fendera Bassmana 300 Pro?
Na końcówce mam Svetlany 6550C, na inwerter Tung-Sol 12at7 i nie wiem co wrzucić na preamp...
Zastanawiam się nad Mullard 12ax7: http://www.ebay.com/itm/Mullard-12AX7-EC...2567f96e28
Dobry pomysł?
Odpowiedz
Lepiej mi kolego powiedz, gdzie mieszkasz ze swoim Fenderem 300Pro Big Grin
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
W lesie Big Grin
Odpowiedz
stawiam na jj...Smile...
Odpowiedz
witam

JJ? Przecież je wsadzają do Ampegów Heritage! he he
Mam i polecam, he he

pozdrawiam
wajzner
witam, he he, pozdrawiam