Liczba postów: 1029
Liczba wątków: 31
Reputacja:
5
Myślę,że o wpływie lamp na brzmienie decyduje też konstrukcja wzmacniacza.Bawiłem się w wymianę lamp preampu w moim Traynorze.Oryginalnie były załozone Sovteki 12ax7.Zamieniałem na EH,JJ ,Ruby nawet na 12at7.Różnica minimalna.Jedynie przy 12at7 było mniejsze wzmocnienie i grał po prostu ciszej.
Natomiast zmiana lamp w streamlinerze zaskoczyła mnie i to bardzo.Różnica bardzo duża.Szczególnie przy rozkręconym gainie i w trybie Hi gain.Nawet przy zamianie tylko w pozycjach v2 i v3 z EH na Sovtek,albo miksowanie różnych dawało zaskakujące rezultaty.Polecam wymianę lamp w genzie.Oryginalne Ruby to kiszka.
Na koniec wpiąłem preamp strealinera w końcówkę traynora (kt88) i zrobił się istny killer .
Liczba postów: 3857
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(02-25-2012, 07:01 AM)Markus napisał(a): Nie chcę gasić entuzjazmu Bolema, ale jak ktoś mówi, że po wymianie tych dwóch lamp jest miliard razy lepiej, to prawdopodobnie miał już bardzo starą lampę ECC82. I wystarczyło ją zmienić ja cokolwiek i już byłoby przynajmniej milion razy lepiej (nie wiem w jakiej to skali ). Po prostu wystarczy dbać o wzmacniacz i przynajmniej raz na 10 lat wymienić lampy (nie wszyscy tak robią).
Marek
Tak, wiem, że miałem stare (albo starą) lampy. Tam się po prostu coś nie zgadzało. Dlatego pisze- jesli komuś coś nie pasuje w brzmieniu niech sprawdzi właśnie lampy .
Brzmienie z samego heada jest całkowicie inne, dużo bardziej zwarte, czytelne i "naturalne", w sensie mniej kręcenia. Muszę jeszcze jakoś to ustawić z sansampem, albo... sprzedać sansampa. Przed wymianą lamp o graniu bez sansampa praktycznie nie było mowy. Jest dużo głośniej.
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
(02-25-2012, 12:11 PM)Bolem napisał(a): Tak, wiem, że miałem stare (albo starą) lampy. Tam się po prostu coś nie zgadzało. Dlatego pisze- jesli komuś coś nie pasuje w brzmieniu niech sprawdzi właśnie lampy .
Brzmienie z samego heada jest całkowicie inne, dużo bardziej zwarte, czytelne i "naturalne", w sensie mniej kręcenia. Muszę jeszcze jakoś to ustawić z sansampem, albo... sprzedać sansampa. Przed wymianą lamp o graniu bez sansampa praktycznie nie było mowy. Jest dużo głośniej. To, że jest teraz dużo głośniej dowodzi, że miałeś starą lampę ECC82. Z taką lampą moc wzmacniacza spada do 100W (!) i taki wzmacniacz należy traktować jako uszkodzony. Sam go sobie naprawiłeś i to się chwali. Jedyne co mnie dziwi to fakt, że ludzie tu często dyskutują o wpływie lamp od różnych producentów na brzmienie wzmacniacza ale w tym wypadku to wzmacniacz był zwyczajnie uszkodzony. Nic dziwnego, że teraz brzmi miliard razy lepiej .
Marek
(02-25-2012, 12:11 PM)Bolem napisał(a): Tak, wiem, że miałem stare (albo starą) lampy. Tam się po prostu coś nie zgadzało. Dlatego pisze- jesli komuś coś nie pasuje w brzmieniu niech sprawdzi właśnie lampy .
Brzmienie z samego heada jest całkowicie inne, dużo bardziej zwarte, czytelne i "naturalne", w sensie mniej kręcenia. Muszę jeszcze jakoś to ustawić z sansampem, albo... sprzedać sansampa. Przed wymianą lamp o graniu bez sansampa praktycznie nie było mowy. Jest dużo głośniej.
Sądzę że wciśniesz parę ciekawych rzeczy jeszcze z tego Sansa - zwłaszcza jak chcesz jakiś przester czy gruzina, ale o ile za czasów Kustoma Groove naprawdę nie potrafiłem grać bez Sansampa, tak odkąd zakupiłem swojego pierwszego Ampega zwyczajnie Sansamp stał się zbędny
(02-25-2012, 12:59 PM)Markus napisał(a): To, że jest teraz dużo głośniej dowodzi, że miałeś starą lampę ECC82. Z taką lampą moc wzmacniacza spada do 100W (!) i taki wzmacniacz należy traktować jako uszkodzony. Sam go sobie naprawiłeś i to się chwali. Jedyne co mnie dziwi to fakt, że ludzie tu często dyskutują o wpływie lamp od różnych producentów na brzmienie wzmacniacza ale w tym wypadku to wzmacniacz był zwyczajnie uszkodzony. Nic dziwnego, że teraz brzmi miliard razy lepiej .
Niekoniecznie starą. Mogła być po prostu ciulowa.
Mój wzmak zaczął oddychać jak zamiast 3 prawie nowych Sovteków (Draken mierzył, a Jemu ufam w 100%) wsadziłem 3 używane, chińskie GT od Burninga.
Na końcu mocy mam jakiegoś starocia (też od Burninga) 12ax7 i oryginalną, nonamową chińszczyznę z 1998 roku - chciałem wymienić, ale w serwisie podpięli mi obie lampy (nowy Sovtek i moja stara chińszczyzna) pod tester i zdecydowanie odradzili wymianę.
Reputacja:
2
ECC82 miałem GT-12AU7. Możliwe, że zużyta, nie mam jak sprawdzić
Jak nie masz co z nią zrobić to mi wyślij
Reputacja:
2
Niestety chomikuję wszystko co niepotrzebne (a może kiedyś się stac potrzebne)
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
GT była pewnie założona fabrycznie, czyli już zupełnie martwa
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Jakie lampy polecicie na preamp do Fendera Bassmana 300 Pro?
Na końcówce mam Svetlany 6550C, na inwerter Tung-Sol 12at7 i nie wiem co wrzucić na preamp...
Zastanawiam się nad Mullard 12ax7: http://www.ebay.com/itm/Mullard-12AX7-EC...2567f96e28
Dobry pomysł?
Liczba postów: 3066
Liczba wątków: 30
Reputacja:
5
Lepiej mi kolego powiedz, gdzie mieszkasz ze swoim Fenderem 300Pro
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców.
blue colander stompboxes
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
06-26-2012, 05:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-26-2012, 05:46 PM przez dcd.)
W lesie
Liczba postów: 1029
Liczba wątków: 31
Reputacja:
5
stawiam na jj... ...
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
witam
JJ? Przecież je wsadzają do Ampegów Heritage! he he