Lutnictwo
Tak, bo jak na pałę zaczniesz wkręcać wkręty, to może popękać.

Odpowiedz
(04-22-2012, 02:10 PM)herp napisał(a): Hej, mam pytanko

Robię sobie fretlessa. mam gryf i korpus i teraz trzeba to spasować. Jak to zrobić, czy gryf musi ciasno wchodzic w kieszen czy może trzymać się tylko na śrubach. Jeśli ciasno to czym spasować. Fornirem czy czymś w tym stylu?

Gdzieś czytałem, że gryf powinien ciasno wchodzić w kieszeń tak aby nie wypadał jak nie jest przykręcony.

Mayones Jabba V Classic, Flame CS4, Harley Benton JB75, Langowski Fretless -> TC Electornic BG250 115

www.dbcenter.pl -nowy odświeżony dbcenter.pl już otwarty. Chcesz rabat? To pisz, na pewno dostaniesz !!
www.boogieband.com.pl -  zespół na Twoje wesele Wink

Odpowiedz
Wiec hjak jest naprawde?!
Fabian tez mi pisał, ze perfekcyjnie byc nie musi.l
Odpowiedz
(04-22-2012, 05:37 PM)dudi999 napisał(a):

Robię sobie fretlessa. mam gryf i korpus i teraz trzeba to spasować. Jak to zrobić, czy gryf musi ciasno wchodzic w kieszen czy może trzymać się tylko na śrubach. Jeśli ciasno to czym spasować. Fornirem czy czymś w tym stylu?

Gdzieś czytałem, że gryf powinien ciasno wchodzić w kieszeń tak aby nie wypadał jak nie jest przykręcony.

Brednią śmierdzi aż się wysiedzieć nie da. Weź byle wiosło do łapy, niech to będzie Fender, i założę się o pół peta, że ma szpary.

Odpowiedz
no wlasnie,im ciasniej tym lepiej a srubami przykrecasz i tyle w temacie.Chyba ze jest to gryf wklejany w korpus ale watpie z tego co piszesz,mozesz tez wyczyscic kieszen by bardziej gryf pracowal z body.Co masz wogule za gitare do skrecenia?
Odpowiedz
Kieszen juz wyczyszczona. Stary korpus od mayonesa i gryf od jazz bassa fretless firmy vintage.
Odpowiedz
(04-22-2012, 05:48 PM)Misio napisał(a):
(04-22-2012, 05:37 PM)dudi999 napisał(a):

Brednią śmierdzi aż się wysiedzieć nie da. Weź byle wiosło do łapy, niech to będzie Fender, i założę się o pół peta, że ma szpary.

NIe ja to wymyśliłem. Gdzieś wyczytałem jak pare lat temu robiłem bas i tak też zrobiłem u siebie Smile

Mayones Jabba V Classic, Flame CS4, Harley Benton JB75, Langowski Fretless -> TC Electornic BG250 115

www.dbcenter.pl -nowy odświeżony dbcenter.pl już otwarty. Chcesz rabat? To pisz, na pewno dostaniesz !!

Odpowiedz
W jaki sposób? Fornir wcisnąłeś?
Odpowiedz
mozesz to zobaczyc na YT jak wpiszesz cos tam fabryka sadowskiego - bylo ze koles wsadzil gryf w korpus i nie szlo go wyjac
Odpowiedz
dolna krawedz thumbresta ile wynosi od struny e?
Odpowiedz
9mm
Odpowiedz
(04-23-2012, 08:07 AM)herp napisał(a): W jaki sposób? Fornir wcisnąłeś?

Ja robiłem bas od podstaw więc odrysowałem sobie gryf w miejscu gdzie ma być kieszeń i dłutem (bo frezarki nie miałem) wydłubałem tę dziurę Smile

CO zrobić jak masz gotowy gryf i korpus to nie wiem. Ale ostatnio ktoś mi mówił to tym podkładaniu forniru. Nie wiem jaki jest efekt takich zabiegów.

Wydaje mi się, że jeśli już coś podkładać to tylko jakiś fornir, w końcu to też drewno.

Odpowiedz
Mateusza a da sie grac swobodnie kostka jak thumbrest jest miedzy pikapami?
Odpowiedz
nie probowalem
Odpowiedz
Panowie jest jakaś książka jak zabrać się do lakierowania basu? zenek_spawacz jak dobrze pamiętam wrzucał kiedyś stos książek zwiazanych z lutnictwem ale nie jestem pewien czy tam coś na ten temat było.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 27 gości