Nagłośnić własną salę prób
Jak najmniejszym kosztem nagłośnić wokal + e-akustyka + klawisz ?

1) Powermixer + estradówki?
2) Dwie aktywne kolumny?
Ile W?

Pomieszczenie 50m2.

Co polecacie? Które rozwiązanie? Firmy, modele?

Generalnie interesuje nas tanie dobre rozwiązanie Wink

(mam nadzieje że takiego tematu nie było, bynajmniej ja się nie doszukałem)
F
Odpowiedz
(06-20-2012, 11:52 AM)mswits napisał(a): Generalnie interesuje nas tanie dobre rozwiązanie Wink

to chyba oksymoron
Odpowiedz
powermikser i 2 kolumny. wzmacniacz min 2x300w chyba ze chcecie sie meczyc
Odpowiedz
2x300 powinno wystarczyć przy ogarniętym graniu, ale polecałbym trochę mocniejsze kolumny. Yamahy S115V na których gram sprawdzają się idealnie, tylko trochę drogo pewnie by to wyszło w ogólnym rozrachunku...
Odpowiedz
no tak paczki 500w min. kazda, i fajnie jakby powermikser mial poglos i jakis podstawowy eq

taki mikser kupisz za 700-1000zl, na paczki to z 2kola trzeba miec
Odpowiedz
[Obrazek: scaled.php?server=23&filename=1000511e.jpg&res=landing] ja na sali używam zestawu JBL Smile nawet jak gramy klubowe granie to na nich nagłaśniamy Smile
Odpowiedz
fajne sa zestawy peavey,i calkiem tanie
Odpowiedz
Jeśli kolumny są skuteczne to i 2x200W wystarczy - byleby były na statywach, jeśli będą stały na podłodze to i 2x1000 W nie załatwi sprawy - będzie hałas i nic więcej, ja mam na salce 2x200W LDM 215 i sprawdzają się super (dodam że to tak mocne kolumny ze na 2 zestawach tych kolumn +basy nagłaśniam małe imprezy plenerowe - jeden komplet poradził sobie z nagłośnieniem imprezy na rynku w Poznaniu), generalnie na salkę i tak najlepiej kupić ...porządne monitory odsłuchowe.
Ibanez Roadstar II --> Ampeg SVT-III / SVT-200T --> Ampeg SVT-410HE
/pozostało nauczyć się na tym grać/
Odpowiedz
NO tak tylko wtedy każdy musi mieć swój odsłuch żeby w miarę wszystko słyszeć czyli kwota gwałtownie rośnie i do tego jeszcze mikser żeby móc nagłośnić odpowiednią ilość np mikrofonów.Rozwiązanie dobre jak masz pokaźną ilość gotówki.
Odpowiedz
2x200W na statywach na taka salkę styknie o ile paczki i naped beda w miare. paczki LDM cos na markowych głośnikach. Moga byc tez Elestry, z uzywek mozna szukac tylko trzeba nalegać na gwarancje rozruchowa. Powermixer o mocy identycznej jak kolumny.
Warunek kolumny stereo 200W 4ohm powermikser identycznie 2x200W 4ohm (stereo). Korekcja EQ 3punktowa. Lub w 8ohm, analogicznie.
Odpowiedz
Kompromisem między ceną a jakością będzie kupienie 2 kolumn pasywnych na statywach (ok 200-300W wystarczy na 50m salke) - polecam wspomniane LDMy lub PolAudio - solidne polskie konstrukcje, używane będa 100x lepsze od nowych chińskich po 10000W których pełno na allegro, do tego powermixer i jedna kolumna aktywna dla perkusisty. Gitay i perkusja sa zazwyczaj wystarczjaco głośne - bas wpinasz w linie do tego wokal klawisze ew inne instrumenty i jest ok :-)
Odpowiedz
Pol Audio niedrogie ? Coś mi się nie wydaje Wink
Odpowiedz
Trzeba uderzać w używane, ja kupiłem dla znajomych poobijane PolAudio - z zewnątrz wyglądały paskudnie, technicznie bez zarzutu i do dziś robią dobrą robotę :-) Cena oscylowala w granicach 700zł za komplet (z koncówką BOXa w gratisie - poszla w odstawke, za bardzo byla wyeksploatowana).
Odpowiedz
no tak Wink tylko nie polecam Pol-audio typu "satelita" z głośnikami 8 calowymi, jeśli chcesz puścić bass na linie ta paczka za bardzo się nie nadaje.
Odpowiedz
Z doświadczenia wiem że nie każdy sprzęt się sprawdzi w takiej sali prób - zainteresowany powinien się lepiej określić- rodzaj granej muzyki - zestaw tylko na próby czy również imprezy - jeżeli chodzi o kolumny to moc nie jest wytyczną głośności a skuteczność głośników - nie widzę sensu kupować kolumn o dużej mocy a małej sprawności - musimy mieć mocniejszą a przez to droższa końcówkę mocy. do wokalu i e-akustyka polecałbym coś na 12'' przetworniku , klawisz oczywiście też zabrzmi na tym - ale gitara basowa już mniej - ale zawsze możemy taki zestaw rozbudować o subbas i zapełnimy dziurę w paśmie. Moje typy (jeżeli ma być tanio) to oferta firm: Elestra (konstrukcje 3drożne) , Wharfedale (najlepiej zeria LX) , LDM (PDP, PLP) , ostatnio pozytywnie zostałem zaskoczony firmami Alto , i Alphard (niktórzy mogą się śmiać ale seria Magnum zmiata w swojej cenie konkurencje) , co to koncówki/powermiksera to polecam Begringer PMP/PMH np. 5000
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości