SVT-3PRO, jakie głośniki do paczki 2x12?
jak jesteś nakręcony na 2x12" to również przerabialem paczkę Mańka na owych Celestionach.
Mi się bardzo paka podobała. Jak wszystko co robi Pan Maniek, w tym momencie mam już trzecią paczkę NB.
Odpowiedz
W tej chwili nie dam rady zrobic fotki bo paczka u "mechanika" Smile Podejrzewam ze dobrze zrobiona bo u demanu.
Nie stac mnie naraze na nowa kolumne wiec tak czy siak pozostaje mi wymiana glosnikow.

Wszyscy polecacie TF1225 celestiona, natomiast moja watpliwosc jest taka iz jest to 2x250W czyli 500 a wzmak ma 450 (przy 4ohm) czy to wystarczy? bo wlasnie taka konfiguracje mialem i glosniki padly.

Czy moze lepiej np. eminence delta12 co daloby lacznie 800W?
"Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead Ya gotta fuckin' bullet in ya head"
RATM 1992
Odpowiedz
jeśli będziesz podkręcał gałkę bass na maksa, do tego włączał ultra low i podbijał dół na graficznym eq to każde głosniki Ci padną Wink
ja długo używałem 320W paczki pod 300W lampowym piecem i wszystko żyło i nadal ma się dobrze (aktualnie używa jej kolega z EBS Fafner, który na 8Ohm oddaje ponoć 410W Wink tylko nie rozkręca wszystkich gałek "do 11"
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(08-22-2012, 08:08 AM)diyManiek napisał(a): Moga nawinąć mocniejszą, ale jak to bedzie z brzmieniem to juz loteria.

Nie taka tam znowu loteria Wink Jak nawiną płaskim drutem, to pójdzie w moc, ale z racji zwiększenia masy cewki, górne pasmo dostanie po dupie Wink
(08-22-2012, 08:32 AM)Burning napisał(a): jeśli będziesz podkręcał gałkę bass na maksa, do tego włączał ultra low i podbijał dół na graficznym eq to każde głosniki Ci padną Wink

No bo jak się chce mieć czym dmuchać i GŁOŚNO (!) to nie małej paczuszce stand-alone Big Grin Takie sprawy zwykle załatwia 8x10" Wink
Odpowiedz
(08-22-2012, 08:32 AM)Burning napisał(a): jeśli będziesz podkręcał gałkę bass na maksa, do tego włączał ultra low i podbijał dół na graficznym eq to każde głosniki Ci padną Wink
ja długo używałem 320W paczki pod 300W lampowym piecem i wszystko żyło i nadal ma się dobrze (aktualnie używa jej kolega z EBS Fafner, który na 8Ohm oddaje ponoć 410W Wink tylko nie rozkręca wszystkich gałek "do 11"

Gdy spalily mi sie glosniki galki mialem co najwyzej odkrecone do polowy albo lekko ponad.

Mialem tez efekty podpiete ktorymi mielilem, moze to to?

No ale jednak wolabym miec chyba teraz duzy zapas mocy aby nie myslec ciagle "czy zaraz spali mi sie snowu kolumna?" Confused

Na moje dwie robione kolumny juz 2x mi sie pala glsniki. W tej pierwszej byl ujowy glosnik to zamienilem na jakias 15 bodazje 800 W i zajechac sie tego juz nie da, z tym ze brzmi jak kupa bo to low rate sprzet i prowizora.

Cytat:Takie sprawy zwykle załatwia 8x10"

Tym to chyba mozna burzyc domy Smile

RATM 1992
Odpowiedz
(08-22-2012, 08:36 AM)OMSON napisał(a): No bo jak się chce mieć czym dmuchać i GŁOŚNO (!) to nie małej paczuszce stand-alone Big Grin Takie sprawy zwykle załatwia 8x10" Wink
true story bro Emotka_2755

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(08-22-2012, 08:43 AM)Totnik napisał(a): Mialem tez efekty podpiete ktorymi mielilem, moze to to?

Cytat:Takie sprawy zwykle załatwia 8x10"

Tym to chyba mozna burzyc domy Smile

Na bank to to mrgreen Ja np wpinam łanchuch efektów w sama końcówkę ADSa - na połowie gałki mocy jest cicho z paczką 600W/8 ohm... Jak depcze po kostkach - sygnał dostaje boosta z 3-5xkrotnie, bez ruszania gały w ADSie.

Natomiast burzyć domy to raczej z zestawem 2 szt. 8x10" wzwyż Big Grin
Odpowiedz
Cytat:Na bank to to Ja np wpinam łanchuch efektów w sama końcówkę ADSa - na połowie gałki mocy jest cicho z paczką 600W/8 ohm... Jak depcze po kostkach - sygnał dostaje boosta z 3-5xkrotnie, bez ruszania gały w ADSie.

Czyli wychodzi na to ze lepiej miec spory zapas mocy w konteksie wzmak - kolumna ?
RATM 1992
Odpowiedz
wychodzi na to, że trzeba mieć zestaw dobrany pod swoje potrzeby Smile
warto sprawdzić, czy końcówka w svt3pro nie przesterowuje Ci mocno sygnału, skoro paczki padają jak muchy
(u mnie w studio stoi 3pro podpięty pod niedrogie 15", Master ciągle na max, Gainu tyle, że przy akcentach świeci się peak.. paczka żyje i ma się dobrze, a była kupiona jako używka ponad 4 lata temu)

Odpowiedz
(08-22-2012, 09:03 AM)Burning napisał(a): wychodzi na to, że trzeba mieć zestaw dobrany pod swoje potrzeby Smile
warto sprawdzić, czy końcówka w svt3pro nie przesterowuje Ci mocno sygnału, skoro paczki padają jak muchy
(u mnie w studio stoi 3pro podpięty pod niedrogie 15", Master ciągle na max, Gainu tyle, że przy akcentach świeci się peak.. paczka żyje i ma się dobrze, a była kupiona jako używka ponad 4 lata temu)

Pierwsza paczka poszla na innym wzmaku Smile

A jak mozna to sprawdzic ?
RATM 1992
Odpowiedz
najlepiej u elektronika, ale skoro pierwsza paczka padła z innym wzmakiem, to przyczyna może leżeć gdzie indziej

Odpowiedz
(08-22-2012, 09:21 AM)Totnik napisał(a): A jak mozna to sprawdzic ?

Mnie się wydaje, że w takiej sytuacji koncówka musiałaby podawać "kwadratowy" prąd na pakę - a to byłoby słyszalne nawet z duża ilościa kostek po drodze, jako "zatykanie się" ze skrajnym brakiem dynamiki. Jeśłi tak nie jest, to nie ma czarów - głośniki były za mało wytrzymałe pod ten wzmacniacz (słaba termika). No i ten efekt byłby słyszalny również po podpięciu innych paczek (tak mi się wydaje)?
Odpowiedz
Po wzmaku nie widac (slychac) zadnych nieprawidlowosci, jak gralo to gralo, gralo dobrze... az do czasu jak poszedl dymek z kolumny. Miazdzylem wtedy kaczke chyba mocno i bylo na przesterze, czy efekty tez maja az taki wplyw na sygnal ze moze spalic glosniki ? Sygnal przeciez idze z efektow przez wzmaczniac, moze byc zjawisko ze idzie sygnal z moca wzmaka + jakas dodatkowa moca efektow ???

sorry za taki belkot ale od strony technicznej ni uja sie na tym wszystkim znam Smile

RATM 1992
Odpowiedz
(08-22-2012, 02:59 PM)Totnik napisał(a): Po wzmaku nie widac (slychac) zadnych nieprawidlowosci, jak gralo to gralo, gralo dobrze... az do czasu jak poszedl dymek z kolumny. Miazdzylem wtedy kaczke chyba mocno i bylo na przesterze, czy efekty tez maja az taki wplyw na sygnal ze moze spalic glosniki ? Sygnal przeciez idze z efektow przez wzmaczniac, moze byc zjawisko ze idzie sygnal z moca wzmaka + jakas dodatkowa moca efektow ???

sorry za taki belkot ale od strony technicznej ni uja sie na tym wszystkim znam Smile

To tak w uproszczeniu: zwiększasz gain na wejściu i rośnie moc na wyjściu (kostki po drodze bardzo często podbijają gain). Kostki mocy nie mają, jako takiej - ma ją za to końcówka i to relatywnie do gainu. Wink
Odpowiedz
Mozliwe ze zdecyduje sie na glosniki delta 12 aby miec zapas mocy i relatywny spokoj ze juz 3 raz mi sie paka nie zjara !
RATM 1992
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości