(09-04-2012, 10:12 AM)sledz napisał(a): Raz miałem stalówki Dunlop i nigdy więcej. Jak już z resztą pisałem. Najbardziej nierówny komplet strun we wszechświecie, B i E były od nowości martwe, G była za żywa, reszta brzmiała tak se, a zakładać struny potrafię.
Ja używałem nikli Dunlopa i od kilku setów, nie przydarzyła się zdrada. Komplety bardzo wyrównane brzmieniowo (przy czym brzmienie więcej niż zadowalające IMHO). Stalówek nie lubię i już.
Liczba postów: 3066
Liczba wątków: 30
Reputacja:
5
No i Ty koledze poleciłeś nikle Dunlopa, a ja mu stalówki odradzam
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców.
blue colander stompboxes
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
stalówek używałem zarówno na 'uśmiechowym' spectorze, jak i na 'środkowym' jazzie
Ty np. uważasz, że Rotosy od nowości są zdechłe, ja zaś na zdechłą B trafiłem tylko raz (możliwe, że źle ją założyłem)
imho rotosy maja cholernie twardy dół i brak najwyższej górki (za to zajebisty, druciany górny środek)
i na moje ucho to właśnie niklowane struny mają bardziej okrągły dół (i zgadzam się, bardziej miękką górę)
jak widać racja jest jak dupa.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
(09-04-2012, 11:50 AM)Burning napisał(a): stalówek używałem zarówno na 'uśmiechowym' spectorze, jak i na 'środkowym' jazzie
Ty np. uważasz, że Rotosy od nowości są zdechłe, ja zaś na zdechłą B trafiłem tylko raz (możliwe, że źle ją założyłem)
imho rotosy maja cholernie twardy dół i brak najwyższej górki (za to zajebisty, druciany górny środek)
i na moje ucho to właśnie niklowane struny mają bardziej okrągły dół (i zgadzam się, bardziej miękką górę)
jak widać racja jest jak dupa.
Nastepnym razem kupie Rotosy i wrzucę identyczny mini-tescik, jak z nikowymi EBS-ami. To się okaże  BTW - mówisz o swoim klonowym Spectorze?
Reputacja:
10
owszem, miałem je na klonowym spectorze i nagrywałem na nich płytę Homo Hereticus
ztcp na nich nagrywałem też płytę Damned Souls Rituals, ale na jesionowym Mayonesie z układem JJ
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 2388
Liczba wątków: 28
Reputacja:
1
Są jakieś kolorowe struny? Ale nie powlekane na kolorowo, bo to moment zedrę kostką, chodzi mi o coś z kolorowego "drutu"  i nie w takich pedalskich kolorach jak neony.
Aurory?
Chociaż one też są powlekane...
To chyba nie ma
Liczba postów: 12304
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
DR? Oni mają i Black Beauties (jakoś tak) i czerwone.
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Liczba postów: 3636
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
09-08-2012, 03:40 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2012, 03:45 PM przez Bisq.)
Ale też powlekane. Z drugiej strony nie wiem, czy istnieją możliwości zabarwienia metalu inne, niż pokrycie go warstwą farby/lakieru/czegośtam. A jako że chodzi o struny, które mają przede wszystkim brzmieć, to wszyscy wykorzystują kolorową warstwę ochronną, a nie lakierowanie proszkowe.
EDIT: Chyba mam! Są struny z nylonową czarną owijką, np Rotosound TRU BASS 88. Ale to cholernie specyficzny twór jest.
Tradycyjny J-BASS B-HOOD member no. 2
Broda B-hood #11
(03-11-2013, 11:07 PM)Brylant napisał(a): [Bisq_mode=on]
Ale wszystko jest chujowe...
[Bisq_mode=off]
Liczba postów: 2388
Liczba wątków: 28
Reputacja:
1
Czyli cokolwiek bym nie kupił, to i tak kostka mi to zedrze? Szkoda, bo czasem gram kostką ze względu na fajny, specyficzny sound.
Liczba postów: 12304
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Dobrze wiedzieć  .
Czyli jednak się nie da
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Liczba postów: 993
Liczba wątków: 6
09-08-2012, 06:41 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2012, 06:53 PM przez jb90.)
A jak jest ze szlifami traktowanymi kostką ? One też w jakiś sposób ulegają uszkodzeniu ? Pytam bo dołączyłem do bandu w którym bez kostki nie da rady  Musiałbym nauczyć się grać 3 albo 4 palcami żeby nadążyć
(09-08-2012, 06:41 PM)jb90 napisał(a): A jak jest ze szlifami traktowanymi kostką ? One też w jakiś sposób ulegają uszkodzeniu ? Pytam bo dołączyłem do bandu w którym bez kostki nie da rady Musiałbym nauczyć się grać 3 albo 4 palcami żeby nadążyć 
Można śmiało młócić. Połowa nagrań z lat 70 to flaty traktowane kostką:]
Reputacja:
10
(09-08-2012, 03:40 PM)Bisq napisał(a): nie wiem, czy istnieją możliwości zabarwienia metalu inne, niż pokrycie go warstwą farby/lakieru/czegośtam. A jako że chodzi o struny, które mają przede wszystkim brzmieć, to wszyscy wykorzystują kolorową warstwę ochronną, a nie lakierowanie proszkowe.
EDIT: Chyba mam! Są struny z nylonową czarną owijką, np Rotosound TRU BASS 88. Ale to cholernie specyficzny twór jest. istnieją - lakier, albo anodyzowanie (utlnienianie) powierzchni
ale to też by się ścierało
|