[chwalę się] Rampa hand made
W ogóle mi taki wynalazek nie podchodzi, wygląda to tragicznie i jakoś nie wyobrażam sobie zastosowania dla takiego klocka w jb. Dla mnie jb ma idealne pickupy na podparcie kciuka przy graniu paluchami.
Odpowiedz
Ale Defence, rampa nie służy tyle do podparcia paluchów co działa jak 'wyrównywacz' dynamiki [nie wiem czy dobrze to nazwałem]

Po uderzeniu struny palec opiera się na rampie. Łatwiej się gra równo.
Odpowiedz
(04-05-2010, 09:08 PM)DEFENCE napisał(a): W ogóle mi taki wynalazek nie podchodzi, wygląda to tragicznie i jakoś nie wyobrażam sobie zastosowania dla takiego klocka w jb. Dla mnie jb ma idealne pickupy na podparcie kciuka przy graniu paluchami.

Tu nie chodzi o podpieranie kciuka , bo na dobrą sprawę jak grasz na strunie G to kciuk opierasz na strunach np. A , a ta deseczka to sprawia , że grasz delikatniej, i wszystkie dźwięki tak jakoś równiej dynamicznie, fajna sprawa.
Odpowiedz
hmm to nie wiedziałem Smile całe życie się człowiek uczy
Odpowiedz
http://www.garywillis.com/pages/bass/bas...eramp.html
Tu jest to bardzo dobrze wyjaśnione, jakby ktoś dalej myślał, że rampa jest dla ozdoby.
Gratuluję inicjatywy użytkownikowi BassmanSmile
Odpowiedz
Rampa fajna rzecz, ale do G&La nie mam jak jej zapakować - przystawki za nisko i za mało między nimi przestrzeni ;]

groza: bardzo nisko masz przystawy w tym swoim?
Gram na nerwach.
Odpowiedz
A nie pamiętam - chyba poniżej połowy... w domu będę to sprawdzę.
Odpowiedz
(04-06-2010, 01:02 PM)Rafau napisał(a): http://www.garywillis.com/pages/bass/bas...eramp.html
Tu jest to bardzo dobrze wyjaśnione, jakby ktoś dalej myślał, że rampa jest dla ozdoby.

Tutaj w dodatku sam pickup jest też wyprofilowany a nie płaski. Nieźle.

Dziwne, że nikt jeszcze nie zrobił basu/gitary z podstrunnicą pod sam mostek. Magnesy cewek można by wcisnąć gdzieś pomiędzy progi. To by było coś Smile
Odpowiedz
(04-06-2010, 01:30 PM)Pecu napisał(a):
(04-06-2010, 01:02 PM)Rafau napisał(a): http://www.garywillis.com/pages/bass/bas...eramp.html

Tutaj w dodatku sam pickup jest też wyprofilowany a nie płaski. Nieźle.

Dziwne, że nikt jeszcze nie zrobił basu/gitary z podstrunnicą pod sam mostek. Magnesy cewek można by wcisnąć gdzieś pomiędzy progi. To by było coś Smile

Michael Manring zdaje się być bardzo blisko tej idei Wink
[Obrazek: 062506_0336_full.jpg]
[Obrazek: manring1.jpg]
Odpowiedz
Pecu - pomyśl jaką odległość między progami miałbyś na 48 progu Wink
ale ważniejsze - co zbierze pickup, gdy strunę dociśniesz za nim? Big Grin
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(04-06-2010, 01:30 PM)Pecu napisał(a): Dziwne, że nikt jeszcze nie zrobił basu/gitary z podstrunnicą pod sam mostek. Magnesy cewek można by wcisnąć gdzieś pomiędzy progi. To by było coś Smile
[Obrazek: Platinum_Roya_1.jpg]
Do takiej techniki jaka prezentuje Garry to fakt rampa swietna sprawa ,ewentualnie gdy ktos gra bardzo lekko ,ale juz przy takim ataku ala Geedy Lee rampa potrafi tylko wkurwiać...
Odpowiedz
(04-06-2010, 01:38 PM)Burning napisał(a): Pecu - pomyśl jaką odległość między progami miałbyś na 48 progu Wink
Hmm... małą mrgreen Racja.

(04-06-2010, 01:38 PM)Burning napisał(a): ale ważniejsze - co zbierze pickup, gdy strunę dociśniesz za nim? Big Grin
To by było dopiero ciekawe Wink

(04-06-2010, 01:54 PM)Krzysztof napisał(a): [img] [/img]

O kurczę. Naprawdę niezłe!
Odpowiedz
Ad1) zostają fretlessy
Ad2) zostaje LightWave ;P
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
[Obrazek: 1535l.jpg]

Odpowiedz
(04-05-2010, 01:16 PM)Krzysztof napisał(a): Słabo to wygląda w jazzie no i imho jb brzmi najlepiej gdy sie gra akurat nad jednym z przetworników którego się własnie używa.
Kiedys sam sobie cos takiego zrobiłem ale wolę jednak jak mi się palca zapadają pod strunami (tzn nie napotykają niczego pod struną) chociaż podobno niektórze wlasnie to montują właśnie w tym celu...

IMHO Jazz brzmi najlepiej spomiędzy pikapów (gram na obu)

(04-06-2010, 02:04 PM)Burning napisał(a): Ad1) zostają fretlessy
Ad2) zostaje LightWave ;P
Ad2) Lub piezo
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości