4x10, 2x10,1x15 itd... czyli wszystko na temat paczek
(11-02-2012, 08:24 AM)mazdah napisał(a):
(11-02-2012, 08:07 AM)SeBas napisał(a): Zahaczę o ten temat idealnie. BA500 ma 350W@4ohm i 540W@2ohm, z tego co tu napisaliście jak sobie podłącze do tego comba svt115e która jest na 8ohm, wzmak będzie śmigał na 2,6 ohm, czyli jakieś 500W?..... Dobrze to liczę?....

Coś koło tego. Ciężko to dokładnie wyliczyć, a poza tym nie ma nawet sensu się tym zajmować, bo różnicy między 400 a 500W w zasadzie nie ma Tongue

W sumie 500W z 2x10 i 1x15. Mnie się toooooo podoba. Tylko wiosła ciągle brak. To nawet sobie nie ograłem do tej pory BA500... Sad
Odpowiedz
W moim przypadku chodzi o 4x10...Smile...koleś z matapma namawia mnie na następujące rozwiązanie: do budy od 4x12 ,ktora jest szersza,wyższa i płytsza włozyc 10" głośniki i zastosować ten patent z wkrętami....twierdzi,że jak na tym grał to czuł jak mu się moszna marszczy....a mnie męczy pytanie czy jak przyp...le z kciuka to czy te wkręty się nie poluzująSmile?
Odpowiedz
(11-02-2012, 12:58 PM)dr_kciuk napisał(a): W moim przypadku chodzi o 4x10...Smile...koleś z matapma namawia mnie na następujące rozwiązanie: do budy od 4x12 ,ktora jest szersza,wyższa i płytsza włozyc 10" głośniki i zastosować ten patent z wkrętami....twierdzi,że jak na tym grał to czuł jak mu się moszna marszczy....a mnie męczy pytanie czy jak przyp...le z kciuka to czy te wkręty się nie poluzująSmile?

Skoro tak twierdzi i sprawdził empirycznie, to nie ma potrzeby aby mu nie wierzyć. Wink Emotka_2755
Odpowiedz
Czy ktoś z forumowiczów posiada pakę TC RS 410? Potrzebuję opinii. Może jakieś porównanie z inną markową paczką 410 ?
Odpowiedz
zastanawiam sie nad wymianą DMNF na jakies 2x1x15 albo 2x12...

te dziesiątki chyba jednak za bardzo szczekają
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
Dziesiątki szczekają a piętnastka kłapieSmile...mam w swoim arsenale 1x15 i 4x10 mesy tej samej serii vintage....I nie rozumiem o co chodzi z tym szczekaniem....Jak porównac te dwie paczki to 4x10 zdecydowamie wygrywa.Zwarty masywny dół,dynamika,klarowność,zajebiście gra z drajwem...A jako ,że nie gram bluesa kostką na preclu to chyba wymienię ja na coś innego...nie zamieniłbym 4x10 na 15 bo ta ostatnia klapieSmile
Odpowiedz
ogolnie jak gram na pietnastkach to mam wrazenie, ze bardziej to "siedzi", klei sie do kupy. Sound jest jakby bardziej na swoim miejscu i jest "zaokrąglony".

Przy 10 jest taki jakby kwadrat

Za mało pietnastki jest w dziesiatce Smile

Ale w sumie moje wrazenia mogą być niemiarodajne, bo nie testowalem duzo roznych kolumn w jednym pomieszczeniu
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
te szczekanie może być zasługą zamkniętej konstrukcji

FEnDER SRENDER!

Odpowiedz
Tylko pamiętaj,że przy szybkim i ostrym graniu usłyszysz jej bezwładność....moja 15 jest naprawde ok(kupilem ja od Fabiana i może potwierdzić),ale według mnie umywa się do 4x10...jest wrażenie okrągłosci,co wynika z tego ze produkuje wiecej środka....jednak w kapeli lepiej sprawdzaja sie dychy
Odpowiedz
no to wynik z charakterystki glosnika. 4x10" wydaje sie miec wiecej kopa bo dół jest wyżej osadzony, no i powierzchnia głośników jednak też ma większą powierzchnie. Pamiętam jak mnie wykładowca wyśmiał kiedy zapytałem, czemu 10" głośniki wydają się mieć więcej kopa od 15". Jego zdaniem najwięcej kopa ma 18" i właśnie odpowiednio to uzasadnił.

To troszke tak jak pikapy w jazz bassie - brydżowy wydaje się mieć więcej kopa własnie dlatego, że ma więcej midbasu.
Odpowiedz
to na pewno ma okrągłe brzmienieSmile
[Obrazek: spec_box_product_dubster.jpg]
http://barefacedbass.com/
Odpowiedz
To może to co stoi pod Ampegiem?

[Obrazek: attachment.php?attachmentid=112507&d=1229845129]

Albo 2x15 + 2x12 Big Grin

[Obrazek: attachment.php?attachmentid=112548&d=1229899779] [Obrazek: attachment.php?attachmentid=112552&d=1229899958]
Odpowiedz
I wozek widlowy do transportu Big Grin

Odpowiedz
barefaced waży 22kg
Odpowiedz
I tak każda lodówa czy paczka powyżej 40kg już nadaje się na jakiś transportowy wózek albo 2 osoby. Jeli doliczyć case to bez kółek się nie obędzie. 40 czy 60kg to już żadna różnica, za to między 20 a 40kg to inna inszość.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 41 gości