07-05-2010, 09:06 AM
"Pisze, że używa" a "używa" to są dwa różne tematy
Oktawer
|
07-05-2010, 09:06 AM
"Pisze, że używa" a "używa" to są dwa różne tematy
07-05-2010, 10:00 AM
(07-03-2010, 11:21 PM)Rafau napisał(a): http://www.youtube.com/watch?v=NHdN_O5k3WM te video jest stare, a efekt wyszedł w tym lub pod koniec tamtego roku
Grałem dzisiaj na EBSie i nie wiem co powiedzieć. Nie grałem na innych więc nie wypowiem się na temat brzmienia, ale wydawało się OK, choć takie trochę leniwe i suche. Inna sprawa, że oktawer na całej długości gryfu i na każdej (!) strunie dusił się, zatykał i charczał. Sprzedawca mówił, że ten efekt tak ma, że nie daje rady z pięciostrunowcem, ale przecież rady nie dał na żadnej z pozycji... Sprawdzałem tylko na swojej gitarze, ale ona nie dosyć, że ma przeciętny sygnał, to ilością dołu też nie zaskakuje, więc nie wiem w czym problem. Przykra sprawa.
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców.
blue colander stompboxes
07-06-2010, 08:55 PM
Dobra, nie znam się, gówno wiem
Myślałem, że to zwykłe Marcusowe brzmienie jest wsparte oktawerem, ale widać jednak faktycznie mało wiem. Sorry, jeśli kogoś w błąd wprowadziłem
Zdobyłem dziś EBSa - wersję jeszcze bez tru bypasa. I mała ciekawostka jest.
Pierwsze 3 minuty myślałem, że to zepsute, bo zacinał się okrutnie. Potem skumałem, że łapie dźwięk dopiero od pewnego poziomu głośności,więc wystarczy ciut podgłośnić sygnał albo zagrać mocnej - i śmiga bardzo fajnie. Jeszcze w między czasie struny na nowsze zmieniłem, bo miałem padlinę już letką. U mnie łapie do otawrtego E krótkie dźwięki, legato zacina m i się od F# na strunie - E. Czyli i tak super, to w chuj nisko już. Bardzo fajnie to siedzi w kapeli, dokłada ciśnienia trochu... Ale nie o to szło...co do zacinania w dole ciekawostka: podpięliśmy klawiatura i generalnie z klawisza łapie wszystkie dolne nutki idealnie, bez problemu i płynnie, szybkie tempa itp. itd. a chłopak ma parę nut poniżej tego co ja mam. Za to w górę powyżej pewnej wysokości nutki nie łapie kompletnie - przestaje działać. Czyli w dole nie do końca oktawer, ale też klarowność dźwięku którym się go karmi ma znaczenie - piano jakby nie patrzeć od basu jest w dole, że się tak wyrażę konkretniejsze...
07-25-2010, 09:19 AM
No to nowsza zabawka - technologia siłą rzeczy idzie do przodu. Ja pamięam jeszcze ebsa szarego, nie czarnego, to był dużo słabszy od tego co ja mam.
07-26-2010, 01:27 PM
A ja Wam powiem, że przerzuciłem te wszystkie nowe zabawki, popróbowałem w bandzie i jedyne co mi siedzi, to stary, odrapany, beztrubajpasowy i nie łapiący poniżej D OC 2 i takowego mam w pedalboardzie
tak w ogóle mam do sprzedania - stan igła, użyty na scenie dwa razy - starszego Octabassa (ten ostatni bez TBypass). Za 300 z pudłem i papierami - jestem otwarty na negocjacje. Ryski jednej nie ma! (07-02-2010, 08:35 AM)wws napisał(a): mxr też nie ma polifonii ale mi na przykład w ogóle nie potrzebna, bo chcę przygrówić, a nie jakieś pitu pitu od lat niedoceniają tej kostki min. Pino Palladino, Janek Gwizdała i Tony Grey w których pedalboardach rzeczywiście gości ( a nie na listach endorsementów) pzdr, WF
07-28-2010, 03:06 PM
witam
Mała próbka Ampeg SCP-OCT: http://w316.wrzuta.pl/audio/0qjsxcN6MI8/...flat_ampeg pozdrawiam wajzner
witam, he he, pozdrawiam
12-19-2010, 10:52 AM
12-19-2010, 11:10 AM
mam GAS na to cudo, choć nie wiem czy bym to w kapeli wykorzystał, ale GAS jest
12-19-2010, 11:14 AM
sa na tej planecie jakies rackowe octavery godne uwagi oprocz multiefektow w stylu rocktrona i podobnych?
12-19-2010, 11:56 AM
Andrzejoff: kiedyś szukałem i nic nie znalazłem, więc możliwe że ciężko z takimi wynalazkami...
12-19-2010, 01:24 PM
Ja mam EBSa, i generalnie do A kontra schodzi bradzo ładnie, przy dobrym wysterowaniu wejścia (odpowiedni poziom sygnału) i przy nienagannej artykulacji na dobrym instrumencie zejdziemy do F# kontra, i generuje wtedy jeszcze czysty dźwięk.
Jeżeli chodzi o latencję, nie odczuwam jej. grając od H kontra / C oktawer odzywa się niemal od razu. Posiada dwie gałki do ustawienia glosnosci kanalu czystego i oktawy - bardzo proste rozwiązanie. Ma tez przelacznik 3 trybow brzmienia, choć nie różnią się one ogromnie, to różnicę słychać. Ja polecam
12-22-2010, 01:22 PM
a ten EBS nie ma tego przełącznika na środku
to jakaś chyba starsza wersja, daje radę ?
12-22-2010, 04:04 PM
badał ktoś nowego exara?
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|