Liczba postów: 77
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
zdarza mi się czasem podobny problem i pomaga zawsze najpierw włączenie wzmaka, a potem dopiero włączenie listwy, do której jest wpięty
listwa jest typowa komputerowa z filtrem przepięciowym
Liczba postów: 83
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Moim zdaniem masz za słabe bezpieczniki, jeśli tylko czasami Ci wywala. To co pisze Kiluk też jest objawem za słabych bezpieczników. Jeśli to są automatyczne to może pomóc wymiana na takiej samej wartości tylko z inną literką (np. jak jest B10 to wymienić na C10 lub D10)
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
07-23-2010, 07:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-23-2010, 08:20 PM przez Markus.)
Kamilen ma rację. Zresztą już Ci inni podpowiedzieli - sprawdź bezpieczniki. Ten GK ma dużą moc i chyba powinien być traktowany jak pralka. Zwykłe odbiorniki prądu są podłączane przez bezpieczniki 10A, a pralka przez 16A. A może to co Kamil pisze - literki przy bezpiecznikach. Sprawdź najpierw bezpieczniki. Włączanie najpierw listwy jest tylko przypadkiem (że pomaga). Chodzi o to, że transformatory toroidalne o mocy chyba powyżej 300W w momencie włączenia pobierają b. duży prąd. Jeśli trafisz na moment kiedy napięcie sieci przechodzi przez zero, to jest OK. Ale kiedy trafisz na inny moment, to jest ten impuls i wyskakują korki. Zresztą nie jest to regułą, bo w podobnej sytuacji w Ampegach (duży transformator toridalny) czasem korki wyskakują, a czasem nie (częściej nie) - zależy jak jest wykonany transformator.
Skoro masz taki potężny wzmacniacz, to musisz teraz trochę o niego zadbać. To już nie jest Trabant tylko coś znacznie lepszego - nie będzie jeździć po piachu :-). Sprawdź korki. Listwy według mnie nie pomogą. Może pomóc tzw "soft-start" i to jest niedroga rzecz. Wzmacniacz GK nie ma soft-startu - nie wiem dlaczego o tym nie pomyśleli. To jest mała niedoróbka.
EDIT: jeśli chcesz aby w dowolnym miejscu wzmacniacz działał niezawodnie, to chyba tylko raczej soft-start. Albo kontakt do producenta - co oni radzą.
Marek
Liczba postów: 722
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Przy okazji tego tematu :
Jakie są różnice pomiędzy GK 1001 RB a GK 1001 RB II ? (poza mocą)
Czy da się przepiąć 1001 RB na nasze napięcie czy tylko wymiana transformatora pomoże ?
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
07-24-2010, 08:05 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-24-2010, 08:12 AM przez questionmaker.)
Markus, dzięki za rady. Tylko nie wiem w końcu co z tym softstartem bo Aval powyżej napisał, że ten model ma ww. Jakie to są korki to nie wiem, bo nie wiem jak się do nich dostać, a jedyne co widzę to rządek przełączników, takich "góra - dół".
EDIT: podłączyłem do gniazdka od pralki i DZIAŁA!!!
Stingray4/Tokai Jazz Bass/Greco Precel/Microkorg ->Korg Pitchblack - BF2 - OC2 - OC2 - LPB-1 - CEB - Zoom ms60B - DigiTech bass synth wah - mooer slow engine - TC flashback - SA Manta - Joyo American - Joyo ult drive - Digitech Jamman Stereo -> ASH ABM 300 -> TC RS212
Reputacja:
28
(07-24-2010, 08:05 AM)questionmaker napisał(a): Markus, dzięki za rady. Tylko nie wiem w końcu co z tym softstartem bo Aval powyżej napisał, że ten model ma ww. A czy on daje głowę za to (swoją, czy kolegi)? Bo mi się wydaje, że ten model nie soft-startu. Ale może mówimy o innych modelach. Możesz zrobić zdjęcie wnętrza (okolice transformatora), to może będzie widać. Zresztą jeśli jest, to najwyraźnie jest zepsute -> wzmacniacz do naprawy.
(07-24-2010, 08:05 AM)questionmaker napisał(a): Jakie to są korki to nie wiem, bo nie wiem jak się do nich dostać, a jedyne co widzę to rządek przełączników, takich "góra - dół". Nowoczesne korki to właśnie takie przełączniki "góra-dół". Stare, to były takie białe kartofle wkręcane w oprawki.
(07-24-2010, 08:05 AM)questionmaker napisał(a): EDIT: podłączyłem do gniazdka od pralki i DZIAŁA!!! You see? Według mnie masz w miarę nowoczesną instalację i mądry pan instalator wstawił dla pralki bezpiecznik 16A. One mają napisy - zobaczyć, czy któryś ma napis 16A. Tylko na imprezie nie będziesz miał swojej domowej instalacji - trzeba się dowiedzieć co jest z tym soft-startem. Zrób zdjęcia albo zapytaj Avala skąd to wie.
Marek
Reputacja:
0
07-24-2010, 10:41 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-24-2010, 10:55 AM przez questionmaker.)
nie idzie go otworzyć, śróbki się nie odkręcają :/
EDIT: ten z pralki też raczył własnie się wywalić,
bezpieczniki mają napis "B10".
EDIT2: http://allegro.pl/item1149417888_soft_st...start.html - takie coś da radę, jeżeli wzmak jest ok i rzeczywiście nie ma softstartu?
Stingray4/Tokai Jazz Bass/Greco Precel/Microkorg ->Korg Pitchblack - BF2 - OC2 - OC2 - LPB-1 - CEB - Zoom ms60B - DigiTech bass synth wah - mooer slow engine - TC flashback - SA Manta - Joyo American - Joyo ult drive - Digitech Jamman Stereo -> ASH ABM 300 -> TC RS212
Liczba postów: 2084
Liczba wątków: 1
Reputacja:
3
(07-24-2010, 10:41 AM)questionmaker napisał(a): nie idzie go otworzyć, śróbki się nie odkręcają :/
EDIT2: http://allegro.pl/item1149417888_soft_st...start.html - takie coś da radę, jeżeli wzmak jest ok i rzeczywiście nie ma softstartu? Nie wymieniaj na B16, bo kiedyś spalicie tą salkę Wymień na C10, tylko nie zapomnij wcześniej wyłączyć całej szafki .
Ale soft start może wyjść nawet lepiej, zwłaszcza, jeśli zechcesz podłączyć go do innego gniazda lub wywieźć na salkę ze starą instalacją
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
(07-23-2010, 07:49 PM)Markus napisał(a): Wzmacniacz GK nie ma soft-startu - nie wiem dlaczego o tym nie pomyśleli. To jest mała niedoróbka.
jak nie? o ile sie nie myle, to kolega posiada MKII, a te soft-start posiadaja. pzdr
Maruszczyk Jake 4P Goldfinger / MCB Warrior V > EHX Qtron+ > Boss ODB-3 > GK 700RB mkII > NoisyBox 410 > i tak słabo
Reputacja:
28
07-24-2010, 12:30 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-24-2010, 12:36 PM przez Markus.)
(07-24-2010, 10:41 AM)questionmaker napisał(a): nie idzie go otworzyć, śróbki się nie odkręcają :/
EDIT2: http://allegro.pl/item1149417888_soft_st...start.html - takie coś da radę, jeżeli wzmak jest ok i rzeczywiście nie ma softstartu? Trochę za duży. Jak chcesz włożyć do środka, to raczej się nie zmieści. Ale jak chcesz trzymać na zewnątrz, to OK.
Marek
(07-24-2010, 11:41 AM)musiek napisał(a): (07-23-2010, 07:49 PM)Markus napisał(a): Wzmacniacz GK nie ma soft-startu - nie wiem dlaczego o tym nie pomyśleli. To jest mała niedoróbka.
jak nie? o ile sie nie myle, to kolega posiada MKII, a te soft-start posiadaja. pzdr To może ustalmy najpierw o jakim wzmacniaczu mówimy. Czy to jest GK RB-1001-II i czy to jest to samo co MKII?
I ustalmy , czy tam jest soft-start (widać po zdjęciu obudowy). Na razie widać, że albo nie ma albo jest zepsuty. Zresztą Musiek, pytanie typu "o ile się nie mylę",od razu sugeruje, że może się mylisz .
Z tym, że możliwe, że mówimy o różnych wzmacniaczach i każdy ma rację. Ale Questionmaker i tak potrzebuje rozwiązać problem.
Marek
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
mam GK 700RB II (MKII) i soft-start posiada. a "o ile sie nie myle" odnosi sie do modelu wzmacniacza, bo ze mk2 ma s-s, to wiem stuprocentowo pzdr
Maruszczyk Jake 4P Goldfinger / MCB Warrior V > EHX Qtron+ > Boss ODB-3 > GK 700RB mkII > NoisyBox 410 > i tak słabo
Reputacja:
0
model, przepisuję co napisali na wzmaku to GK 1001 RB mark 2.
Liczba postów: 5416
Liczba wątków: 6
Reputacja:
6
07-24-2010, 01:40 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-24-2010, 01:40 PM przez Aval.)
(07-24-2010, 05:29 AM)Bohen napisał(a): Przy okazji tego tematu :
Jakie są różnice pomiędzy GK 1001 RB a GK 1001 RB II ? (poza mocą)
Czy da się przepiąć 1001 RB na nasze napięcie czy tylko wymiana transformatora pomoże ?
1001RB-I nie da się przepiąć, trzeba wymieniać trafo.
1001RB-II już się nadaje do przepięcia.
(07-24-2010, 09:59 AM)Markus napisał(a): A czy on daje głowę za to (swoją, czy kolegi)? Bo mi się wydaje, że ten model nie soft-startu. Ale może mówimy o innych modelach. Możesz zrobić zdjęcie wnętrza (okolice transformatora), to może będzie widać. Zresztą jeśli jest, to najwyraźnie jest zepsute -> wzmacniacz do naprawy.
(...)
Tylko na imprezie nie będziesz miał swojej domowej instalacji - trzeba się dowiedzieć co jest z tym soft-startem. Zrób zdjęcia albo zapytaj Avala skąd to wie.
Marku, w takim razie powiedz proszę o jakim mówisz wzmacniaczu, w którym wydaje Ci się że nie ma soft-startu?
Aval wie, to co wie, bo miał zarówno GK 1001RB, jak i 1001RB-II.
I 1001RB-II MA SOFT-START. Tak samo, jak musiek napisał, że jego 700RB-II również ma soft-start.
1001RB-II oznacza 1001RB Mark II, czyli mark 2.
Questionmaker już nie musi pytać Avala skąd to wie.
Warwick->Warwick->Warwick.
Reputacja:
28
OK, w takim razie wzmacniacz jest uszkodzony i to rozwiązuje sprawę. Ale stawiasz wąsy, że tam jest SS. Ja też swoje stawiam . A jest szansa, że wzmacniacz trafi do mnie. No chyba, że Questionmaker jednak otworzy to pudełko i zrobi zdjęcie, to dowiemy się wcześniej.
Marek
Reputacja:
0
epopei ciąg dalszy, przestał się włączać, w ogóle :/
|