4x10, 2x10,1x15 itd... czyli wszystko na temat paczek
Potrzebuje opinii w temacie porównania paczek:

AGUILAR DB410 vs GS410

Zależy mi na obiektywnym odczuciu osoby grającej/nagrywającej na w/w sprzęcie.

Fora internetowe przeczytałem. Miałem też DB210
Odpowiedz
Nie nagrywałem, a tylko ogrywałem.
GS jest "szybki", bardziej wyrównany w pasmie i nowoczesny. DB to "rockowa" seria, bardziej narzucająca swój charakter, bardziej środkowa (więcej mięska zamiast niskiego dołu, więcej zadziora zamiast jasnej górki).
Obie imho świetne, choć ciut różne.
Trudno Ci będzie wybrać na podstawie opinii innych, dobrze by było zagrać na jednej i drugiej.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
ja grałem na 12" GS i DB.. mnie się bardziej GS podobała.. bardziej nowoczesna.. DB dla mnie jechała plastikowym środkiem i jakby jej dołu brakowało..
Odpowiedz
(03-10-2013, 09:32 AM)Burning napisał(a): DB to "rockowa" seria, bardziej narzucająca swój charakter, bardziej środkowa (więcej mięska zamiast niskiego dołu, więcej zadziora zamiast jasnej górki).

(03-10-2013, 10:02 AM)yacoob napisał(a): DB dla mnie jechała plastikowym środkiem i jakby jej dołu brakowało..

mrgreen

Tak to właśnie jest z tańczenieim o architekturze... tfu. pisaniem o muzyce i brzmieniu Smile

Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
(03-10-2013, 10:49 AM)Pecu napisał(a):
(03-10-2013, 09:32 AM)Burning napisał(a): DB to "rockowa" seria, bardziej narzucająca swój charakter, bardziej środkowa (więcej mięska zamiast niskiego dołu, więcej zadziora zamiast jasnej górki).

(03-10-2013, 10:02 AM)yacoob napisał(a): DB dla mnie jechała plastikowym środkiem i jakby jej dołu brakowało..

mrgreen

Tak to właśnie jest z tańczenieim o architekturze... tfu. pisaniem o muzyce i brzmieniu Smile

Ale przecież obie wypowiedzi mówią, że ma mniej dołu i się nie wykluczają Wink.
Odpowiedz
yacoob: może pod sterylnym wzmakiem DB ma plastikowy środek.. z CLką zdecydowanie nie Emotka_2755

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
No ogrywane bylo wszystko pod thunderfunkiem bez kostek i innych pierdulek.. Zapewne pod cl gadalo znosniej Big Grin
Odpowiedz
fakt... GS bardziej modern są,ale robisz tweeter na 0 i jest vintage Wink
zajebiste paczki, i co ciekawe dwie 112 mają więcej dołu niż jedna 212, która gra bardziej średnicą.razem się fajnie uzupełniają
grałem też na 412 i to już w ogóle petarda jest
Odpowiedz
(03-10-2013, 11:38 AM)Bjarni napisał(a):
(03-10-2013, 10:49 AM)Pecu napisał(a):

mrgreen

Ale przecież obie wypowiedzi mówią, że ma mniej dołu i się nie wykluczają Wink.

oczywiście, ale przez to jeszcze bardziej widać jak to jest z opiniami.
Dla Burna więcej środka to zaleta, dla yacooba "jedzie plastikowym środkiem". Ta sama cecha a dwie różne opinie, zależne zapewne od gitary, wzmaka, palców a przede wszystkim gustu i oczekiwań od sprzętu Smile
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
(03-10-2013, 01:52 AM)ziggor napisał(a): Potrzebuje opinii w temacie porównania paczek:

AGUILAR DB410 vs GS410

Zależy mi na obiektywnym odczuciu osoby grającej/nagrywającej na w/w sprzęcie.

Fora internetowe przeczytałem. Miałem też DB210

Zdecydowanie preferuję serię GS. Jest uniwersalniejsza. Niezależnie od gatunku brzmi dobrze. DB są dla mnie "na siłę" rockowe. Mają więcej środka ale niekoniecznie to jest tzw "fajny kopiący środek"

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Dzięki za komentarze.

Tylko potwierdziły się moje przypuszczenia.... poluję na GS410!

Trudno dziś o dobrą cenę na tę pakę (dodam, że raczej nie chce używki i zależy mi na FV).
Trwają poszukiwania i negocjacje... Smile

Czy mamy jakąś łatwiej dostępną alternatywę ?

Do głowy przychodzi mi EDEN XLT...

Odpowiedz
Eden xlt gra imo bardzo podobnie do tego aguilara ( porównywaliśmy obie paki u Alfika, ja mam XLT, ona ma GS'a).
Ale zdecydowanie jakbym mógł to bym wymienil na aguilara. Eden jest delikatnie rozmyty, a aguilar ma wiecej takiego rockowego warkotu w dole. Ale to są niuanse, także jeśli masz dopłacać dużą sumę na rzecz aguilara to się zastanów.

Obie paczki są super zarówno do grania hifi, ale można na nich też rockowizne pograć jak odłączy się gwizdek (który jest z resztą z dupy i po tym jak usłyszałem wymieniony gwizek w GS Alfika, wymieniłem też swój na takiego samego selenium) - polecam.
Odpowiedz
O takie rzeczowe info mi chodziło....

Intryguje mnie również XST Edena w porównaniu z GSem i XLT.

Oczywiście jak tylko bym znalazł GS-a w dobrej cenie to nawet bym się nie wahał .
Miałem kilka gratów Aguilar - 100% zadowolenia.
Odpowiedz
Na xst nie grałem, xlt mozesz brac w ciemno.
Odpowiedz
XLT można brać w ciemno, świetna, dynamiczna paczka, choć chyba nie aż tak "wierna" jak GS.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 91 gości