Liczba postów: 1280
Liczba wątków: 6
Reputacja:
1
Dzieki panowie - Powiem tak, mam SYB-3 - porażka praktycznie na całej lini - no może poza efektem nr 4 i "kaczkami"... ale faktycznie trzeba na tym inaczej grywać (początkowo myślałem że to wina baterii - ale on tak poprostu gada). Mam go 2 tyg i kręcenia dużo było przy tym - wypada słabo. Nawet na YT 5tka wypada lepiej - niestety myślałem że jedyna różnica to właśnie wyj, na pedała i hold...
Szukam czegoś jak to napisał MACIEJEQ - ''symulator syntezatora''. (granie w 90% kotlet). Chcę trochę urozmaicić brzmienie. W tej chwili praktycznie całą "sztukę" gram na 2 brzmieniach - ze wzmaka. Docelowo chciałbym mieć właśnie symulator syntezatora (maił być SYB-3 lub 5 ale teraz szukam...), możliwosć szybkiego przełączenia 2-3 brzmień w tym możliwość przesteru (planuję Sansamp Programmable Bass Driver) i jakąś kaczkę ewentualnie. Ale narazie chciałbym dobry synth... reszta sukcesywnie do czerwca powiedzmy.
Kasowo raczej nie ograniczony zakup - ale myślę że tak około 600zł za synth. Zastanawiam sie nad tym elektro-harmonix lub nad multi GT-10B (ogólnie nie lubię multi) - ale nie znam wersji basowej - wersje gitarową ma kolega. Ten DIGITECH BASS SYNTH tez ładnie wypada na YT w porównaniu do mojej SYB-3.
Pozdro.
Liczba postów: 11867
Liczba wątków: 17
Reputacja:
1
No to dziś testuję na próbie EHX Deluxe Bass Big Muff Pi od Bjarniego
Liczba postów: 2388
Liczba wątków: 28
Reputacja:
1
(03-04-2013, 02:39 PM)Dex napisał(a): No to dziś testuję na próbie EHX Deluxe Bass Big Muff Pi od Bjarniego
Daj znac jak sie sprawdzi u mnie chodzi z jazzem zajebiscie.
Reputacja:
1
03-05-2013, 04:30 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2013, 04:31 PM przez Dex.)
Efektu używałem na nowej baterii. Po podłączeniu do GK 1001rb i Noisy Box 212 zabrzmiało całkiem sensownie. Najbardziej spodobało mi się ustawienie vol 50, blend 50, tone 100, sustain 100 reszta gałek skręcona na 0. Można uzyskać fajną siarę ale też całkiem ładnie przybrudzony gruz. Na zwykłym Big Muffie nie było mi jeszcze dane pograć. Opcja GATE wypada na plus. Na pewno EHX wypada lepiej od fuzza ze Snarling Dogs Bootsy Collins Wah. Może za jakiś czas napiszę coś więcej jak znów pożyczę go od Bjarniego albo sam sobie kupię. No i nie mogłem się oprzeć żeby nie rozkręcić tej puszeczki - fot robione flagą Finlandii.
Reputacja:
1
Jak wyłączasz crossover, to zostaje tak naprawdę zwykly basowy big muff
Reputacja:
1
W sumie denerwowała mnie gałka LPF - jakbym jakiegoś flangera albo Q-Trona włączył. Za mało czasu miałem, żeby coś konkretniej o nim napisać.
Reputacja:
1
(03-05-2013, 04:36 PM)Dex napisał(a): W sumie denerwowała mnie gałka LPF - jakbym jakiegoś flangera albo Q-Trona włączył. Za mało czasu miałem, żeby coś konkretniej o nim napisać.
To współpracuje z blendem, moje ustawienie ulubione to takie, które zostawiłem dając Ci muffa na testy. Ogólnie sprawa wygląda tak, że LPF działa na czysty sygnał, HPF na przesterowany, a mieszasz to ze sobą blendem, dzięki temu możesz zostawić duuużo dołu i przesterowaną górę, w moim graniu sprawdza się zajebiście.
Reputacja:
1
No dla mnie Twoje ustawienie było totalnie nie do przyjęcia, chyba że pod lampą
Reputacja:
1
Ja mam to pod starym tranzystorem i 2x12, żre jak cholera. Ściana drajwu, dół i żre.
Liczba postów: 12298
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
BBE idzie do mnie .
Wyleczyłem się z Ampega ostatnio i stwierdziłem, że nie warto się będzie w kompromisy bawić i trza będzie jak coś kupić pełną lampę. Jak na razie - pobawię się z torem sygnałowym, bo kilka akcji z eq we wzmaku i nagle się okazuje, że jest masa i walec w dolnym środku, który przebija się przez wszystko i ładnie klei ze stopą.
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
(03-10-2013, 09:28 PM)bratekr napisał(a): bo kilka akcji z eq we wzmaku i nagle się okazuje, że jest masa i walec w dolnym środku, który przebija się przez wszystko i ładnie klei ze stopą.
Odpowiednio ustawiony EQ we wzmaku sporo zmienia
Liczba postów: 1742
Liczba wątków: 19
Reputacja:
1
(03-10-2013, 11:37 PM)OMSON napisał(a): (03-10-2013, 09:28 PM)bratekr napisał(a): bo kilka akcji z eq we wzmaku i nagle się okazuje, że jest masa i walec w dolnym środku, który przebija się przez wszystko i ładnie klei ze stopą.
Odpowiednio ustawiony EQ we wzmaku sporo zmienia
Lub/oraz przed wzmakiem
Liczba postów: 6156
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
(03-10-2013, 09:28 PM)bratekr napisał(a): Jak na razie - pobawię się z torem sygnałowym, bo kilka akcji z eq we wzmaku i nagle się okazuje, że jest masa i walec w dolnym środku, który przebija się przez wszystko i ładnie klei ze stopą.
Wrzuć zdjęcie ustawień - koledzy Cię zaraz wyprowadzą z błędu.
Liczba postów: 1889
Liczba wątków: 23
Reputacja:
2
Jestem świeżo po intensywnych godzinnych testach widocznej zabawki. Staram się nie podchodzić do tego emocjonalnie ale jak na razie to jest po prostu to czego szukałem. Naturalny drive z maksymalnym zachowanie charakteru gitary. Precision na niklach czy Jazz na niklach i półszlifach zabrzmiał charakterystycznie dla siebie. W instrukcji wyczytałem że efekt zacznie oddychać pełną parą gdy dostanie w zasilaczu 18V. To możliwe ?
Ibanez Blazer-Maruszczyk Elwood--AMP BH420--112 NoisyBox(Fatailpro)--Aphex Punch factory-Chaos Hotcake drive.
|