Materiały wygłuszające
(03-15-2011, 11:11 PM)jjb napisał(a): http://allegro.pl/fala-panele-akustyczne...79305.html­­
Mata o takiej gestosci do ogolnego pokrycia komory bedzie wystarczajaca (nie jako jedyne wygluszenie)?

Co dokładniej rozumiesz pod pojęciem "komora"?
www.akupro.pl - Panele akustyczne: pułapki basowe, dyfuzory Schroedera
Odpowiedz
Znajomy planuje zrobic w kacie swojego pokoju miejsce do nagrywania wokali, gitary akustycznej i ewentualnie gitary/basu z kolumny. Co mozesz doradzic?
Odpowiedz
Proponuję zastosować panele akustyczne z gęstej wełny mineralnej o grubości 15cm jeśli w grę wchodzi nagrywanie basu. Jeśli jest taka możliwość, warto przesunąć się choć trochę bardziej w głąb pokoju (naroża i całkowity środek pomieszczenia są niezbyt dobre).

Pozdrawiam,
Błażej,
Aku Pro.
Odpowiedz
Panele wspomniane wczesniej, 'przesuwne'?
Odpowiedz
Albo mobilne, albo "stacjonarne" Wink zainstalowane na scianach.
Odpowiedz
bass w narożniku, nie jest to zbyt dobry pomysł Smile
Odpowiedz
szybkie pytanie o Isover:
PT80, Aku-płyta, czy może Sonic-mata ?
zadanie:
- izolacja akustyczna przede wszystkim,
- pochłonięcie części odbić (ściana 'frontowa' - mata będzie za monitorami)
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Hej,

Chciałbym jeden pokój w domu zaadaptować do spotykania się z ludźmi i grania na instrumentach (wchodziłaby w grę perkusja, gitary z napędem elektrycznym, jakiś klawisz, jakiś wokal). Chodzi mi o spokojne granie.

Pokój ma ze 20m2 i jeden szczyt tworzy połowę sześciokąta, a więc zamiast 'zwykłej' ściany są trzy mniejsze pod dużym kątem względem siebie.

Na podłodze są panele, na które jeszcze z chęcią rzucę dywan(y), na ściany planowałem tapetę i na nią w niektórych miejscach przykleić dyfuzory, w rogach bass trapy gąbczaste. Pozostaje sufit, który nie wiem czy w ogóle ruszać...

I teraz pytanie Smile czy takie coś (dla mnie nowość) jest w czymkolwiek lepsze od zwykłych piramidek?

Czy może najlepiej będzie jeśli zbadam jakie Hz mi dokuczają i pod tym kątem poszukać minimalistycznego wytłumienia?

Nie chcę wykładać całego pomieszczenia wełną. Chcę nieprzesadnie inwazyjnie dostosować sobie pokój o przeznaczeniu stricte muzycznym. Zależy mi na estetyce.

Rozumiem, że bez dokładnego mierzenia pomieszczenia i wszelkich odbić akustycznych te wyżej wspomniane dyfuzory przyklejone tu i tam będą raczej łechtały oko niż ucho?

Pozdrawiam,
A.
Maruszczyk Elwood X5A + Euphonic Audio iAMP 800 + NoisyBox 48
Odpowiedz
Polecam te panele:

http://www.apama.pl/panele-PS

Ostatnio wygłuszyliśmy tym salę prób i jest rewelacja. Do tego świetnie i bardzo estetycznie się to prezentuje. Sami zobaczcie Wink

[Obrazek: 480758_521584937887841_1534706041_n.jpg]
Rickenbacker B-HOOD

Rickenbacker 4003 2011, Vox Standard Bass 1982 -> Ampeg V4B AV -> Soundman BS-215

Odpowiedz
Apama robi bardzo dobre materiały.

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Asgar: prześliczna salka. Czym kleiliście? Na stronie Apamy (thnx Burning) jest jakiś klej i w puszce i w spray'u.
Maruszczyk Elwood X5A + Euphonic Audio iAMP 800 + NoisyBox 48
Odpowiedz
(04-09-2013, 03:52 PM)Asgar napisał(a): Polecam te panele:

Ostatnio wygłuszyliśmy tym salę prób i jest rewelacja. Do tego świetnie i bardzo estetycznie się to prezentuje. Sami zobaczcie Wink

Pozazdrościć Emotka_2755 Adaptacja pomieszczenie profecha (i to oświetlenie nadaje fajnego klimaciku).
Odpowiedz
Ja robiłem na Pattex + wkręty, do tego poprawki izolacji silikonem (octowym - cięższy).

Odpowiedz
(04-10-2013, 06:59 AM)aLibaBass napisał(a): Asgar: prześliczna salka. Czym kleiliście? Na stronie Apamy (thnx Burning) jest jakiś klej i w puszce i w spray'u.

Klej polimerowy. Po kilku godzinach ma się halunki, ale zadanie spełnia w stu procentach. Wink

(04-10-2013, 07:00 AM)OMSON napisał(a):
(04-09-2013, 03:52 PM)Asgar napisał(a): Polecam te panele:

Pozazdrościć Emotka_2755 Adaptacja pomieszczenie profecha (i to oświetlenie nadaje fajnego klimaciku).

Dzięki wielkie. Wink Sufit jest podwieszony i stopniowany. Wszystkie ściany są termicznie i akustycznie odizolowane od muru. To podświetlenie nadające klimat jest wykonane taśmami LED. Jest też oczywiście "normalne" oświetlenie, jak ktoś nie lubi takich bajerów.
Na podłodze leży dobrej jakości wykładzina i podest na bębny. Ze ścian wyprowadzone są haki do podwieszenia kolumn. Na każdej ścianie są zamontowane po dwa gniazda z uziemieniem, aby się nie plątać z przedłużaczami.
Rickenbacker B-HOOD

Rickenbacker 4003 2011, Vox Standard Bass 1982 -> Ampeg V4B AV -> Soundman BS-215

Odpowiedz
Asgar: Dużo wydaliście?

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości