Marku, pograjmy na basie! - MarkBass B-HOOD
Markbass Little Rocker 500 - grałem na tym ostatnio we wrocławskim Ragtime. Naprawdę spodobał mi się ten wzmacniacz choć do Markbassów podchodzę raczej ostrożnie. Podpięty do paczki 6x10 Ampega spisał się bardzo selektywnie i dynamicznie czego nie mogę powiedzieć o TC Electronics RebelHead 450. Moim głównym zamiarem było przetestować własnie TC, ale nie ukręciłem nic na nim. Zraził mnie ten wzmacniacz ze względu na małą selektywność, bułę, taki sobie sound. Little Rocker jest niezły i lekki kurde.
Lekcje gry na gitarze basowej - stacjonarnie i online. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów. Już dziś powiedz "tak" swej przyszłości! Smile 
e-mail: mgmg@poczta.onet.pl 
Odpowiedz
Dobry wieczór! ;] To moje Mareczki: Markacoustic AC 101, Markacoustic AC 101 CAB, Markacoustic AC 601, Standard 104HF, Little Mark Tube. Dziękuję. ;]

[Obrazek: mbb.jpg]

[Obrazek: mba.jpg]
Odpowiedz
Szukałem, ale niczego nie znalazłem, jeśli coś przeoczyłem, to przepraszam i proszę o link Smile

Mam Micromarka, tego starego (mniejszy i bez możliwości podpięcia dodatkowej paczki). Wszystko fajnie itd, ale drażni mnie głośny wentylator - rozważam usunięcie go, ostatecznie moc nie jest duża. Próbowałem znaleźć coś na ten temat - nie chcę rozwalić dobrego wzmacniacza. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam Big Grin
TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.

Odpowiedz
A może ten wiatraczek jest już wyeksploatowany (łożyska) - dlatego hałasuje? W komputerowym sklepie dostaniesz odpowiedni na wymianę za grosze...

A w ogóle on ma jakiś aktywny układ regulujący obroty, czy po prostu sensor termiczny, który nagle załącza go na max?
Odpowiedz
Mi w cmd121p wiatrak zaczął wariować, chodził strasznie głośno, buczał, potrafił skakać (jakby włączał się i wyłączał) ja się nie znam ale znajomy już tak, spisał jakieś dane rozkręcił wzmacniacz za kilkanaście złotych kupiłem odpowiedni w komputerowym i śmiga aż miło (mam wrażenie, że ciszej od tego oryginalnego nawet). Przypuszczam, że nalazło tam syfu i sie biedaczek najpierw zapchał a potem spalił.
Luxor Jazz Bass / Markbass CMD 121P / Noisybox 1x12
Odpowiedz
yo
ja tez mam problem z wentylatorkami (moj xtreme 1000 watowy ma az dwa). dzwonilem dzis do speca z wrocławia pojde do niego i pewnie zamontuje nowe wentyle i jakis cfany uklad regulacyjny co by bylo cichutko jak uzywam jakies 5% mocy Tongue

FEnDER SRENDER!

Odpowiedz
Panie i Panowie. Przymierzam się do zakupu sprzętu ze stajni Markbassa. Zależy mi na mobilności oraz mocy.. Sprzęt raczej do jobów, aczkolwiek może kiedyś uda mi się zrobić konkrety rockowy zespół Wink

Zależy mi na tym, aby niskie dźwięki ze struny B nie zamulały, aby wzmak wyrabiał oraz był w stanie nagłośnić mniejsze/średnie kluby jako "stand alone".

Po przeszperaniu internetu padło na combo CMD 102P. Co mnie przekonało do tego?

http://www.youtube.com/watch?v=49lYPUBcprM

Może i słabe nagranie z YT, ale słyszę jak się odzywa wzmacniacz, zwłaszcza w połączeniu z 115 czy 410.. Bardzo podoba mnie się rozbudowa takiego zestawu. Dodatkowo Sansamp - sam używam, i naprawdę ładnie się komponuje z Markiem.

Zastanawiałem się również nad głową Little Mark III + jakaś paczka Travelera 210.. głównie dlatego, aby móc postawić sprzęt w pionie, gdyby na scenie w klubie było zbyt mało miejsca.. Jednak zastanawia mnie, czy byłoby dużym "faux-pas" gdybym i combo CMD 102P ustawiał w pionie?

Do Marka przekonało mnie ostatnie ogrywanie w sklepie muzycznym heada F1 na małym travelerku 15".. Na zerowych ustawieniach ten zestaw żarł razem z moim basem, jednak wolałbym coś bardziej klasycznego, co mógłbym w późniejszym czasie rozbudować o kolejną kolumnę.. No i oczywiście combo wyjdzie taniej niż head+cab Wink

Liczę na Wasze opinie na ten temat Smile

Doszła do mnie opinia, iż CMD 102P lepiej sprawdzi się z piątką niż Traveler z powodu posiadania przez combo bassreflexów Wink

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Miałem jakieś szalone zawirowanie - dopiero się ogarnąłem Wink

Micromark nie ma żadnej regulacji wentylatora, po prostu zaczyna huczeć wentylator i już Wink
Pewnie macie rację, postaram się coś wyczaić w sklepie komputerowym. Chociaż korci mnie, żeby usunąć ten wentylator w ogóle, ostatecznie to nie jest przecież duża moc, czy ten wentylator nie jest przypadkiem trochę dla radości? Jak uważacie?

@Mariotd
Moim zdaniem nie byłoby to zbyt dużym faux pas w ekstremalnej sytuacji Wink a opcja combo + ewentualnie paczka to dobre rozwiązanie, sprawdzałem taką opcję z tym Markiem. Zarówno przy dodatkowej czwórce, jak też przy jednej 15". Co do struny B to zupełnie nie musisz się obawiać, sprawdzone. Mało tego, nawet ten Micromark bez trudu łykał różne sztuczki na sześciostrunowym basie Big Grin
TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.

Odpowiedz
Nie bardzo wiem, gdzie szukać i gdzie pisać, więc może tutaj. Poszukuję fachowca, który naprawi LM II. Przypuszczalnie końcówka mocy poleciała, na wyjściu line-out jest sygnał, mruga też clip przy przesterowaniu sygnału. Ino w głośnikach martwa cisza. Pomoże ktoś?
Parker PB61, Fender JB mex, JB fretless > Markbass TTE 500 > EBS Proline 410
Markbass LM II > TC Electronic RS210
Odpowiedz
(11-21-2013, 10:19 AM)netslawek napisał(a): Nie bardzo wiem, gdzie szukać i gdzie pisać, więc może tutaj. Poszukuję fachowca, który naprawi LM II. Przypuszczalnie końcówka mocy poleciała, na wyjściu line-out jest sygnał, mruga też clip przy przesterowaniu sygnału. Ino w głośnikach martwa cisza. Pomoże ktoś?

Sluchaj - wpierw sprawdz kabelki glosnikowe Wink zapewne to sprawdziles, czy sa sprawne.. Korzystasz z ktorego wyjscia-speakon czy jackowego? Sam ostatnio dostalem LM II uzywana, gdzie dzwieku rowniez nie bylo, mimo ze sygnal na preampie byl (clip). Okazalo sie, ze trzeba poruszac kablem w gniezdzie speakona w LM. Problem rozwiazal sie calkowicie po odgieciu blaszki wewnatrz Speakona, aby lepiej stykala sie z kablemWink

A myslalem,ze skonczy sie na wymianie gniazda. Popatrz, moze to winno pomocWink
Odpowiedz
Dobra, to i ja wrzucam moją mieszankę wybuchową i proszę o numerek.

[Obrazek: IMG_2472small.jpg]

PS Niestety nie miałem od kogo pożyczyć Ibaneza BTB do zdjęcia. mrgreen
Odpowiedz
Zastanawiam się nad zmianą sprzętu na Marka i pytanko do wieloletnich użytkowników: jak z awaryjnością tych wzmacniaczy (na basoofce dosyć krytyczny post na ten temat się pojawił)? Granie na sprzęcie w torbie mu nie szkodzi (nie grzeje się)?
Odpowiedz
(01-29-2014, 07:57 AM)michalbial napisał(a): Zastanawiam się nad zmianą sprzętu na Marka i pytanko do wieloletnich użytkowników: jak z awaryjnością tych wzmacniaczy (na basoofce dosyć krytyczny post na ten temat się pojawił)? Granie na sprzęcie w torbie mu nie szkodzi (nie grzeje się)?
Gram na Markbassach (LMIII, 102HF, lub Club 600F32) od 5 lat w różnych miejscach ... od małych sal, poprzez hale sportowe do plenerów. W sezonie co tydzień sprzęty jezdżą czasem kilkaset kilometrów, nie tylko w busie, bo zdarza się też że na przyczepce Smile. Jeszcze nie spotkała mnie żadna przykra niespodzianka.
Z tego co się orientuję Markbass chwali sie bardzo niską awaryjnością swoich sprzętów.
edit: nie używam torby, tylko budżetowego racka proel, ale jak sądzę wzmacniacz nie będzie sie grzał w jakimkolwiek opakowaniu, jeżeli nie zakryjesz wiatraka.

Odpowiedz
(12-16-2012, 11:55 AM)crazy napisał(a): Co myślita o tym kombiaczu?
http://allegro.pl/markbass-cmd103-h-jak-...00651.html
Warto, niewarto, lepiej head i jakaś inna paczka. Pytam o niego mając na myśli combo do imprez typowo zarobkowych.
Smile
Kotlet. Numba please. CMD 103H.

[Obrazek: Zdj%C4%99cie0091.jpg]
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
krótkie pytanko do Markbasowiczów Smile
czym się różni Little Mark Tube od Little Mark Tube 800?
czy tylko mocą ? czy są to wzmacniacze oparte na tej samej końcówce, przedwzmacniaczu i podzespołach?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości