Zdjęcia Sprzętu!
Ciekawe, czy ma krzywy mostek.
Gram na nerwach.
Odpowiedz
Oby, zamówiłem SkyWay designed custom shop.
Odpowiedz
Fajnie - próg zerowy i odchylona główka (zgadza się)? Smile Jaka elektrownia?
Odpowiedz
Delano plus Glockenklang i push/pull na volume active/passive switch,plus pelno fajnych kolorowych kabelkow.

I tak zgadza sie, odchylona glowka i prog zerowy. Taki chyba standard w pracowni Mensingerow i Maruszczykow.
Odpowiedz
(09-09-2013, 12:37 PM)yarzenioova napisał(a): Delano plus Glockenklang i push/pull na volume active/passive switch,plus pelno fajnych kolorowych kabelkow.

Będzie się działo Wink A jaki to model Delano?

(09-09-2013, 12:37 PM)yarzenioova napisał(a): I tak zgadza sie, odchylona glowka i prog zerowy. Taki chyba standard w pracowni Mensingerow i Maruszczykow.

Bardzo dobre opcje. Fajnie, że ktoś to normalnie stosuje, a nie tylko od wielkiego dzwonu Smile
Odpowiedz
Najprawdopodobniej MC 5 AL i na pewno JMVC 5 FE.
Do tego:
[Obrazek: glockenklang-2-band.jpg]
Btw nie wiedzialem ze oni robia takie Frankensteiny :
[Obrazek: mc5hy.jpg]
Odpowiedz
Robią, robią takie hybrydy. Delano nie zaleca łączenia tych pickupów co podałeś (AlNiCo5 + FE). Oni to nawet specjalnie oznaczają symbolami na stronie.
Odpowiedz
Ok,skoro Adrian robi tych basow setki mysle ze stosuje wlasciwe. Ja tylko zgaduje, elektronika nie jest podana w specyfikacji az tak dokladnie.

Moze zatem MC 5 FE i JMVC 5 FE.
Odpowiedz
(09-09-2013, 01:11 PM)yarzenioova napisał(a): Ok,skoro Adrian robi tych basow setki mysle ze stosuje wlasciwe. Ja tylko zgaduje, elektronika nie jest podana w specyfikacji az tak dokladnie.

Nie no spoko - ja tylko napisałem, jak to podaje Delano na stronie:

"Please combine only pickups which are labeled with same icons"
(09-09-2013, 01:11 PM)yarzenioova napisał(a): Moze zatem MC 5 FE i JMVC 5 FE.

Z tego co tam pokazują, to MC5FE/J pasują z JMVC5FE.
Odpowiedz
Spokjnie, ja zielony jestem w tej kwestii (elektroniki) , wiec moge pierdzielic glupoty Smile Kolejny powod dla ktorego nie moge robic basu u lutnika opierajac sie na wlasnych pomyslach, zeby nie zrobic basu o wygladzie harfy do grania smyczkiem by uzyskac brzmienie elektrycznego fagotu barytonowego, na drewnie o parametrach agrestu epickiego Big Grin
Wierze ze Adrian ma pojecie na ten temat.
Odpowiedz
(09-09-2013, 01:18 PM)yarzenioova napisał(a): ) Kolejny powod dla ktorego nie moge robic basu u lutnika opierajac sie na wlasnych pomyslach, zeby nie zrobic basu o wygladzie harfy do grania smyczkiem by uzyskac brzmienie elektrycznego fagotu barytonowego, na drewnie o parametrach agrestu epickiego Big Grin

+20

Odpowiedz
Mateusz no serio, trzeba to logicznie rozwazyc. Facet ma chyba 30 lat doswiadczenia w graniu na basie i nie byle gdzie i nie z byle kim.
Buduje instrumenty x lat, ma swoja renome, serie instrumentow uznanych, wiec serio pewnie niewielu basistow na tym forum moze sie pochwalic wiedza i doswiadczeniem jakie on posiada. To nie znaczy ze teraz nikt nie powinien swoich pomyslow na usprawnienia realizowac, ale budowy wlasnego basu bym sie chyba nie podjal bez 20 letniego dosiadczenia w graniu na wszelkiego rodzaju basach i 10 letniego doswiadczenia w budowaniu i usprawnianiu instrumentow w dobrej pracowni. Czuje ze probowalbym przekonac sie ze moge kogos operowac w szpitalu bo od roku siedze i czytam o operacjach.
Odpowiedz
Jak sobie kiedyś pogadałem 2 godziny z Gienkiem (wodzem lutników w mayo) to miałem podobne wnioski.
Odpowiedz
(09-09-2013, 01:18 PM)yarzenioova napisał(a): Spokjnie, ja zielony jestem w tej kwestii (elektroniki) , wiec moge pierdzielic glupoty Smile Kolejny powod dla ktorego nie moge robic basu u lutnika opierajac sie na wlasnych pomyslach, zeby nie zrobic basu o wygladzie harfy do grania smyczkiem by uzyskac brzmienie elektrycznego fagotu barytonowego, na drewnie o parametrach agrestu epickiego Big Grin

A rozumiem - czyli odebrałeś to jako złośliwość z mojej strony, więc teraz pijesz do mojego basu? Smile Zajebiste to jest. Naprawdę mrgreen

Dla Twojej informacji - przeglądałem stronę Delano od dawna, znam te ich ikonki, którymi się posługują do parowania podobnych typów przetworników, wiec jak podałeś modele swoich przystawek, zupełnie bez drugiego dna odpisałem Ci, że Delano nie zaleca takich połączeń.
Nie wiem czy Maruszczyk wie, czy nie wie, jakie przystawki stosować - czysto koleżeńsko ustosunkowałem się tylko do informacji od Ciebie.

"Wygląd harfy do grania smyczkiem" to pomysł Ampega - albo się to komuś podoba albo nie - ja tylko zaczerpnąłem inspirację z ich designu, oraz rozwiązań konstrukcyjnych innych cenionych producentów (Dingwall, Ritter Roya etc.).

Sam też nie zabrałbym się za budowanie basu, bo się na tym zwyczajnie nie znam - za to są ludzie z równie długim doświadczeniem, jak wspomniany pan Maruszczyk, którzy potrafią pomóc w realizacji wizji instrumentu wspierając to własną wiedzą i kunsztem lutniczym.

Także wizja - wizją, ale ktoś mądrzejszy nad tym "czuwał". Wink Jak ktoś tego nie rozumie, jest najwidoczniej skończonym ignorantem lub hipokrytą. Big Grin

Koniec końców - mój bas wyszedł wizualnie i brzmieniowo lepiej, niż bym się tego spodziewał - czego i Tobie z Maruszczykiem serdecznie życzę! Emotka_2755

Mam z tego powodu zajebistą satysfakcję i kompletnie nie rozumiem obruszania się pod moim adresem (ani w związku z tym, ani z pickupami Delano). Howgh!
Odpowiedz
(09-09-2013, 02:29 PM)OMSON napisał(a):
(09-09-2013, 01:18 PM)yarzenioova napisał(a): Spokjnie, ja zielony jestem w tej kwestii (elektroniki) , wiec moge pierdzielic glupoty Smile Kolejny powod dla ktorego nie moge robic basu u lutnika opierajac sie na wlasnych pomyslach, zeby nie zrobic basu o wygladzie harfy do grania smyczkiem by uzyskac brzmienie elektrycznego fagotu barytonowego, na drewnie o parametrach agrestu epickiego Big Grin

A rozumiem - czyli odebrałeś to jako złośliwość z mojej strony, więc teraz pijesz do mojego basu? Smile Zajebiste to jest. Naprawdę mrgreen

[...]

Stary, Ty chyba masz już jakąś manię prześladowczą, w życiu bym nie wpadł na to, że Yarzenioova pije coś do Ciebie Wink

Ale zdanie mam podobne do niego. Dlatego skończyłem, póki co, z seryjnym Stingray'em i starym jazz'em od handlarza mrgreen
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 35 gości