Lampy Lampy Lampy
(07-31-2010, 07:28 PM)Burning napisał(a): gsb - JJ są dość liniowe, a ampeg sie z nimi lubi w tej pozycji

no wlasnie, liniowe, mniej gainu, mniej ciepla..
-
Odpowiedz
Jedna 6550 zaczęła mi dosyć głośno brzęczeć od drgań, nie tylko kiedy stoi na wzmacniaczu (zdaje się, że to mikrofonowanie?). Da się z tym fantem coś zrobić poza wymianą lamp (już merdałem, wyciągałem, poprawiałem i nic).

A poza tym dlaczego tylko niektóre lampy przedwzmacniacza mają ekran? Mam 3 plus driver i tylko dwie mają.
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
sledz:
z tą 6550 to nie wiem, pewnie wymiana :/
a z tymi preampówkami to obstawiam, że masz 2 na preampie + inwerter i sterująca
preampówki są ekranowane, a 2 pozostałe już nie, bo jest to zaniedbywalne w ich roli
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Taki mały przedruk z PW, bo nie mam czasu pisać, trzeba grać!!

Burning jest MISZCZ! Zrobił mi od rana dobrze Wink bo dostałem secik zajebistych lampek

Poprzymierzałem, pozakładałem. Ależ mi to TERAZ gra!
Wybrałem sobie taki układ:

GT na V1 i V2, JJ na V3, PM na inwerter.

Już wiem dlaczego nowy koreański 3pro tak mi słodko zapie***ał jak odpaliłem w sklepie!
Coś czuję, ze następna przesiadka będzie tylko i wyłącznie na GT bo mój na poprzednich lampach (Sovtek 12AX7WA na V1,2,3 i JJ na inwerterze) nie miał do niego absolutnie startu!

HA!
Odpowiedz
(08-18-2010, 10:50 AM)mazdah napisał(a): Taki mały przedruk z PW, bo nie mam czasu pisać, trzeba grać!!

Burning jest MISZCZ! Zrobił mi od rana dobrze Wink bo dostałem secik zajebistych lampek

Poprzymierzałem, pozakładałem. Ależ mi to TERAZ gra!
Wybrałem sobie taki układ:

GT na V1 i V2, JJ na V3, PM na inwerter.

Już wiem dlaczego nowy koreański 3pro tak mi słodko zapie***ał jak odpaliłem w sklepie!
Coś czuję, ze następna przesiadka będzie tylko i wyłącznie na GT bo mój na poprzednich lampach (Sovtek 12AX7WA na V1,2,3 i JJ na inwerterze) nie miał do niego absolutnie startu!

HA!

true true Smile

a ten PM to co to ??
Odpowiedz
PM to lampa, którą mi sprzedał kiedyś Bohen chyba.
jakiś vintage.
na V1 się nie nadał, bo szumi i potwornie mikrofonuje, co na inwerterze jest do olania.
W CL na inwerterze ładnie poszerzył pasmo, ale sprawił, że zrobiła się 50% głośniejsza, co dla mnie jest niedopuszczalne mrgreen w svt3pro problemu z głośnością nie stwierdzono.

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Lampowcy,

Czy to porównanie lamp już tu było: http://www.amplifiedparts.com/tech-corner?art_id=262 ?
Co prawda to dotyczy bardziej lamp dla wzmacniaczy gitarowych ale może jakoś to się przekłada na wzmacniacze basowe (n.p. szumy, wzmocnienie, itp).

Marek
Odpowiedz
w svt 3 mam takie lampy na preampie:
V1 - Groove Tubes - GT12AX7R
V2 - Sovtek 12AX7WA
V3 - Sovtek 12AX7WA

w końcówce mam:
Electro-Harmonix 12AU7A mejd in raszja
Sovtek 12AX7WA

cały ten komplet bardzo powoli się przesterowuje, a jako, że jestem lampowym laikiem, podpowiedzcie mi Panowie, co mogę wymienić, aby wzmak miał więcej pierdolnięcia i kurwy mrgreen
Warwick Corvette $$ -> SWR SM400
Odpowiedz
ALBO zamień któregoś Sovteka z GT (np tego z V3 albo inwertera), albo wywal wszystkie sovteki i wstaw GT (tłuścioch) albo JJ ECC83S
Odpowiedz
mazdah - Ty masz Chińskie GT (ciepłe, tłuste), on ma Ruski, czyli Sovtek selekt Smile
JJ są liniowe.. 'angielsko' brzmiące, i wcale nie tak łatwo je przesterować.

Na V1 wstawiłbym coś o mocnym gainie (mam sovteka LPS, ale mikrofonuje, więc się nie nada.. ale możesz go chciać na inwerter, bo może poszerzyć ładnie pasmo), najlepiej jakiegoś NOSa.
V2 i V3 mogą zostać, końcówka w sumie też.

Odpowiedz
(08-25-2010, 01:33 PM)mazdah napisał(a): ALBO zamień któregoś Sovteka z GT (np tego z V3 albo inwertera), albo wywal wszystkie sovteki i wstaw GT (tłuścioch) albo JJ ECC83S

Akurat przerzucałem GT między wszystkimi V co niewiele dało, ale jeszcze zobaczę co da wrzucenie GT na inwerter. Zaraz dam znać co to da Tongue

EDIT:
Burning: Czyli najlepiej wymienić tego GT z V1? Jakiego NOSa polecisz? Idzie jakiś New Old Stock dostać od ręki w Warszawie?
Odpowiedz
co ma dac jak to Sovtek 12ax7wa, tylko sprawdzono, że nie mikrofonuje i nie szumi, oraz zmieniono logo?

Odpowiedz
A no radzę posłuchać Burninga. Chociaż 12ax7WA sovteka już nigdy nie wyląduje w moim piecu Tongue
Odpowiedz
(08-25-2010, 01:39 PM)Burning napisał(a): co ma dac jak to Sovtek 12ax7wa, tylko sprawdzono, że nie mikrofonuje i nie szumi, oraz zmieniono logo?

Ok, to nie wstaję zamieniać lamp, skoro to to samo Tongue W Fonarze mają JJki i RFT, o ile się nie mylę. RFT to NOSy. Whatcha think?
Odpowiedz
RFT nie brzmi dobrze na V1, za to świetnie w full lampach na inwerterze

NOSa kup sobie w Gruzji.. ebay, nazwa użytkownika ananiashvili2006
kupowałem sam, polecam Emotka_2755

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości