Lutniczy B-HOOD
p-bas robi się ,czyli ostatnie szlify....[Obrazek: 4Rt4Tlt.jpg]
[Obrazek: tIBrt1P.jpg]
i prawie finał, gryfu... w przyszłym tygodniu na warsztat polerski idzie korpus[Obrazek: tM0fA8e.jpg]
Odpowiedz
Ooo, wygląda zacnie! Strasznie jestem ciekaw dechy.
Odpowiedz
Z ciekawości - czemu aż taka wysoka i prostokątna obwoluta z tyłu gryfu?

Ja jak gram w 1 pozycji na H to kciuk opieram właśnie na obwolucie - bardzo wygodna sprawa, tutaj by się chyba nie dało. O tak:

[Obrazek: CATIMG1e39aff69bee9e274fa990faa5f76daa.jpg]
Odpowiedz
bo to bas 4 strunowy, zresztą mi to akurat nie przeszkadza , najważniejsze że mam 1.8 mm wys. struny E nad XII progiem, pozostałe też niziutkoi nic nie brzęczy, gryf to to porządny kawałek klonu, dość gruby , bo taki lubię...
po wstępnym polerowaniu, w oczekiwaniu na końcowy finisz........[Obrazek: t9tzTY4.jpg]
[Obrazek: 0Jd3paC.jpg]
i tył....[Obrazek: H4I5ppe.jpg]
Odpowiedz
ładne toto, gratuluję!
Odpowiedz
dzięki... wiem że żle nie będzie...już mam pomysł na następny.... ale to po nowym roku
Odpowiedz
Wygląda bardzo apetycznie, mimo, że ostatnio nie jestem fanem naturali. Wink Czekam na foty całości!
Odpowiedz
SZLIFY ZROBIONE, POZOSTAJE MONTAŻ MOSIĘŻNEGO MOSTKA I MINI KLUCZY 2X2[Obrazek: CR0g6Qk.jpg]
[Obrazek: ZrmpRrd.jpg]
[Obrazek: eEc9gNT.jpg]
[Obrazek: Nk2iuqN.jpg]
[Obrazek: 3ub0uwx.jpg]
[Obrazek: adChOC1.jpg]
Odpowiedz
Ależ to będzie zacne. Tylko ten gryf megapotężny.
Odpowiedz
Piękne, ale ta grubość to masakra - ręka mnie boli jak na to patrzęSmile
Odpowiedz
Fajny instrument . Nie podoba mi sie wykonczenie miejsca pod siodelko i krzywo wyszlifowany (przetarty) fornir na glowce , zamierzasz cos z tym zrobic czy tak zostawisz? Jakie to drewno na podstrunnicy?

Edyta:
Lakierowanie gryfu przed wierceniem otworow na klucze to troche blad w sztuce. Jezeli wiertlo ci popaskudzi fornir wychodzac to bedziesz mial niezla zabawe.
Odpowiedz
(12-04-2013, 01:53 PM)bassbubek napisał(a): Fajny instrument . Nie podoba mi sie wykonczenie miejsca pod siodelko i krzywo wyszlifowany (przetarty) fornir na glowce , zamierzasz cos z tym zrobic czy tak zostawisz? Jakie to drewno na podstrunnicy?

Edyta:
Lakierowanie gryfu przed wierceniem otworow na klucze to troche blad w sztuce. Jezeli wiertlo ci popaskudzi fornir wychodzac to bedziesz mial niezla zabawe.

poprawię pilnikiem jeśli trzeba będzie..... co do otworów pod klucze , to lepiej mi się polerujuje lakier jak jest cała powierzchnia równa , bez zbędnych otworów, to samo robę z kieszeniami na pikapy, najwpierw poleruje cały korpus, a potem frezuję , minimalne ubytki i odpryski poprawiam delikatnie lakierem , nie mam z tym problemów
(12-04-2013, 09:36 AM)groza napisał(a): Piękne, ale ta grubość to masakra - ręka mnie boli jak na to patrzęSmile

ale jak rezonuje.... bajeczka
(12-04-2013, 09:32 AM)Basstard napisał(a): Ależ to będzie zacne. Tylko ten gryf megapotężny.

wiem że to kawałek kloca, ale ja uwielbiam takie gryfy, czuje że coś mam w łapie...
Odpowiedz
Papkin, klasa!
Odpowiedz
A jakie to drewno na podstrunnicy?

(12-04-2013, 03:40 PM)papkin napisał(a): poprawię pilnikiem jeśli trzeba będzie..... co do otworów pod klucze , to lepiej mi się polerujuje lakier jak jest cała powierzchnia równa , bez zbędnych otworów, to samo robę z kieszeniami na pikapy, najwpierw poleruje cały korpus, a potem frezuję , minimalne ubytki i odpryski poprawiam delikatnie lakierem , nie mam z tym problemów

Fakt , zeby polerowac tam gdzie sa kanty trzeba miec troche praktyki ale gdy wiertlo wychodzac wywali dookola otworu na klucze troche drewna to moze byc podwojna robota. Naprawa a potem dlubanina z lakierem i polerowanie i tak jeszcze raz.
Odpowiedz
(12-04-2013, 03:40 PM)papkin napisał(a): wiem że to kawałek kloca, ale ja uwielbiam takie gryfy, czuje że coś mam w łapie...

Też nie mogę grać na cienkich gryfach pt soundgear. Ile to ma mm grubości zaraz za siodełkiem?

Kurde pamiętam witwickiego którego miałem - korpus z dębu, ntb, wazył tak z 7,5kg i gryf był tak gruby, że aż mi się słabo robi jak sobie przypomnę. Następny właściciel go odchudzał u kobylskiego nawet.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości