Budowa Splittera - zdjęcia i próbki
Jasna cholera by to wzięła!!! Transformator zepsuty? A g.wno! Przepraszam niniejszym transformatory, których już ponad 50 zużyłem i żaden nie był popsuty, popsuty był sptryczek i zwierał! Te niebieskie sprtyczki... co trzeci idzie do śmietnika... W związku z tym ZAWSZE zwarte było jedno uzwojenie wyjściowe transformatora - a switcher mimo tego jakoś grał Wink Nie słyszałem za bardzo, bo nie mogłem hałasować (dziecko chore) a kolumienka tegoż dziecka domowa na GDS30/30 nie zachęca do grania Wink - trochę dołu brakowało, ale nie słuchałem, jak działa, sprawdzałem czy działa, no i nie działało w jednym ustawieniu w ogóle, to się za to wziąłem Wink Teraz bombie, tak mi się przynajmniej wydaje.
Jutro sprawdzę w studiu "na głośno" i pomierzę - niby nic, ale to bas i transformator w sumie budżetowy, ciekawe jak tnie dół Wink
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
Te pstryczki co zazwyczaj są w elektronicznych to takie gowno, ze szkoda gadać i do tego kosztuja 10zł;d

Ja statnio zamowiłem 10 sztuk z chin na próbe (kosztoaly mnie chyba 15zl) i niestety jakością powalaja to co mam tutaj w sklepach (LOL).
Odpowiedz
Te niebieskie pstryczki to zmora jest - a lepszych nie ma w sprzedaży. Rozwiązaniem są te do druku, jakie stosuję w DAW-AMPie, można porządnie przylutować i nie popsuć przy tym, ale muszę coś wymyślić, bo trwałość też jest problematyczna...
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
Sprawdzone, działa. Spadek poziomu 0,1-0,2dB w stosunku do wejścia, IMO pomijalny. Nic nie brumi, pełne pasmo jest. Pasmo jest nawet bardzo pełne, poniżej parę "pomiarów" (poziom interfejsu +4, poziom wyjściowy -9dBFS jak widać, niezły gaz). Górny L1 - poziom wejściowy switchera, dolny L1 - poziom wyjściowy, wyjście transformatorowe oczywiście:

1. 1kHz:

[Obrazek: 1kHz.jpg]

2. 100Hz:

[Obrazek: 100Hz.jpg]

3. 35Hz:

[Obrazek: 35Hz.jpg]

Jak widać, dół trochę podbija - cóż, transformator. Popracuję nad tym, ale stłumienie tej górki może być kosztem spadku poziomu, zobaczymy. Z ciekawości - pomiar dla 20kHz (przy częstotliwości próbkowania 96, oczywiście):

[Obrazek: 20kHz.jpg]

Życzę państwu takiego pasma w tanim urządzeniu transformatorowym Wink

Tak, wiem, że takie "pomiary" mogę sobie wsadzić - to jest tylko dla orientacji.
Odpowiedz
A może jakiegoś sine sweepa 20-20k? W spectralabie czy spectraplusie jest łatwo, ale w DAWie chyba też z jakimś analizatorem da radę. Bardzo dobry pomysł, zazdroszczę też zapału i sprawności działania, szybko to poszło.
Odpowiedz
Dzisiaj nie zdążyłem, mam teraz zajęcia, ale zrobię, w końcu jest darmowy REW Wink
Tylko REW nie chce działać z interfejsami Pro-Toolsa, więc użyję gorszego interfejsu, wtedy będzie jakaś charakterystyka, ale niekalibrowany poziom. Teraz wiemy, że poziomu nie zmienia, więc charakterystyka wystarczy.
Odpowiedz
Ten dół to przez transformator?

Pytam bo ostatnio Grubsonowi pożyczyłem mojego radiala (j48) - nagrał sadowskiego prosto w interfejs i potem przez radiala - róznica w dole była bardzo wyraźna i od razu rozpoznawalna.

To przez to?
Odpowiedz
Raczej tak, transformator powinien być odpowiednio obciążony, ale i tak nie gwarantuje to liniowego pasma, jakieś rezonanse muszą być. W tym switcherze jest problem, bo są dwa uzwojenia wtórne/wyjściowe, i nie wiadomo, jak to potraktować. Trzeba po prostu eksperymentalnie Wink - tylko neistety logiczne jest, że spada trochę poziom. Niby możńa go podnieść przed transformatorem, ale tracimy "audiofilską elegancję"...
Odpowiedz
(01-07-2014, 02:21 PM)przemak napisał(a): Raczej tak, transformator powinien być odpowiednio obciążony, ale i tak nie gwarantuje to liniowego pasma, jakieś rezonanse muszą być. W tym switcherze jest problem, bo są dwa uzwojenia wtórne/wyjściowe, i nie wiadomo, jak to potraktować. Trzeba po prostu eksperymentalnie Wink - tylko neistety logiczne jest, że spada trochę poziom. Niby możńa go podnieść przed transformatorem, ale tracimy "audiofilską elegancję"...

Sugerowałbym równie dużą uwagę co do charakterystyki amplitudowej przywiązać do charakterystyki fazowej. Te dwie informacje dają dopiero jako taki obraz jakości urządzenia audio.
Odpowiedz
Fajnie jakbyś taki teścik też zrobiłSmile
Odpowiedz
Przemak! Gratuluje talentu! Podziwiam i zazdroszcze! Milo czytac osobe ktora ma taka wiedze i wie o co chodzi w te klocki..
Odpowiedz
(01-07-2014, 06:10 PM)solartron napisał(a): Sugerowałbym równie dużą uwagę co do charakterystyki amplitudowej przywiązać do charakterystyki fazowej. Te dwie informacje dają dopiero jako taki obraz jakości urządzenia audio.

REW mierzy i to i to. Tylko, że nic z tym nie zrobię Wink

Z drugiej strony nierównomierność charakterystyki +/- 0,7dB w paśmie 35Hz-20kHz urządzenia z transformatorem to chyba jest OK i nie trzeba się przejmować Wink
Grałem i na ucho różnic nie słyszę - z tym, że nie zdejmowałem płytki Wink
Odpowiedz
(01-07-2014, 08:13 PM)przemak napisał(a):
(01-07-2014, 06:10 PM)solartron napisał(a): Sugerowałbym równie dużą uwagę co do charakterystyki amplitudowej przywiązać do charakterystyki fazowej. Te dwie informacje dają dopiero jako taki obraz jakości urządzenia audio.

REW mierzy i to i to. Tylko, że nic z tym nie zrobię Wink

Z drugiej strony nierównomierność charakterystyki +/- 0,7dB w paśmie 35Hz-20kHz urządzenia z transformatorem to chyba jest OK i nie trzeba się przejmować Wink
Grałem i na ucho różnic nie słyszę - z tym, że nie zdejmowałem płytki Wink

A jak na "ucho" będzie brzmiała nierównomierność charakterystyki fazowej (o której na razie nic nie wiemy) pomiędzy dwoma różnymi uzwojeniami transformatora? Wink
Odpowiedz
solartron - czym moze skutkowac owa nierownowmiernosc charakterystyki fazowej? dzwiek bedzie przesuniety czy jak?
Odpowiedz
będzie krzywo jak mostek zakwasa Wink
a serio to przesunięcie w fazie chyba powinno Ci coś mówić, przecież zajmowałeś się akustyką/realizacją
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości