Problem z zatykającym się wzmacniaczem hiwatt dr103
Mam problem z moim hiwattem.

Problem jest natury konstrukcyjnej i jest wyraźnie opisany tutaj:

http://hiwatt.org/2_mod.html

Tutaj moje próbki nagrane na wolly mammoth:
1.Hiwatt - problem występuje na najniższych dźwiękach
2.Marshall - wszystko ok

https://soundcloud.com/mateuszpiotrowski/zatyka-sie

Zrobiłem obydwie wersje modyfikacji na lampie V2:

[Obrazek: DR_Pre2Input.gif]

Czyli dałem rezystory (probowałem 470K i 1M) pin a kabel wchodzący do pinów 2 i 7.

Podłączałem też oba kable z rezystorami do 7 pinu usuwając połączenie z 1szym i 6tym pinem.

Wymieniłem też wszystkie lampy na preampie i to nie rozwiązuje problemu.

Może ma ktoś jakiś pomysł?
Dodam, że jesli nie używam zewnętrznego przesteru to problemu praktycznie nie słychać, minimalnie mniej kopa na Strunie E do 3ciego proguWink
Odpowiedz
Czy zmniejszenie Vol na mamucie rozwiązuje problem?

Masz możliwość wpięcia EQ między mamuta a wejście i zdjęcie basu?
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"
Odpowiedz
Zdjęcie basu na preampie w hiwacie praktycznie eliminuje problem, ściszenie mamuta tak, że efekt gra ciszej niz gitara bez efektu minimalnie polepsza sytuację.
Niestety nie mam innego drajwu w kostce zeby sprawdzic czy tak dzieje się z innymi efektami. Chyba ze odpale jakis drajw VST z kompa? i wyślę na wzmak?
Kolejna próbka:

https://soundcloud.com/mateuszpiotrowski/zatyka-sie-1

1.Bass zdjety na zero
2.Bass na 12 (tak jak na 1szej probce)
3.Bass na maxa

4. Efekt ściszony- jest troche lepiej, ale jak go wylacze to dźwiek bez efektu jest duzo glosniejszy

5. Efekt na normalnej glosnosci
Odpowiedz
Spróbuj zdjąć basu na mamucie - przed wejściem na V1
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"
Odpowiedz
nie moge zdjąć basu na mamucie, poza tym na marshallu wszystko dziala idealnie.
Tzn, ten wzmak po prostu tak, ma, ale bardzo go lubię i wolałbym żeby tak nie miał bo najczęściej na nim gram;d Toi nie jest żadne uszkodzenie.
Odpowiedz
Był tu już taki jeden, co go z***ście za "kompensowanie charakteru paczki equalizerem" Tongue
Tak jak napisałeś - ten piec już tak ma.
Więc albo możesz (tak jak teraz) próbować zrobić z niego coś innego niż Hiwatt DR103 albo możesz cieszyć się jego zajebistością i uznać to przytykanie za jedną z wielu oznak tejże zajebistości Big Grin
Odpowiedz
If you are using the pedal at its most extreme settings then I think you will get this issue. This is pretty normal.

Mark Lodge
Hiwatt U.K

Odpowiedz
(01-13-2014, 04:33 PM)Mateusz napisał(a): If you are using the pedal at its most extreme settings then I think you will get this issue. This is pretty normal.

Mark Lodge
Hiwatt U.K

Hiwatty np na treble busterach działają idealnie i to z dużym podbiciem sygnału.

polecam:
http://www.treblebooster.net

Sprawdziłem przed chwilą. Mój cztero-wejściowy nie zatyka się mocniej niż marshall plexi 100w.

Ale basu więcej niż na 9 tą nie daje bo i tak grzmi dołem.

Tu ewidentnie jest fuzz i Hiwatt gra (4:40):

mamutt dla mnie jest tak chujowym przesterem że sam z siebie sie zatyka....

Na moim futubowo-piniowym rackowym fuzzie hiwatt zapierdala, że aż miło

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
w mamucie masz gałkę EQ - do oporu w prawo ma mniej dołu
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Mi tam się bardziej to zatykanie podoba niż brzmienie z próbek głośników Big Grin
Odpowiedz
(01-13-2014, 05:01 PM)Burning napisał(a): w mamucie masz gałkę EQ - do oporu w prawo ma mniej dołu

Myślałem, że do oporu w prawo obcina góreSmile

Alfik - mamut to syntezator a nie drajw, mi się całkiem podoba.

Muszę w końcu do Ciebie przyjechać z tym mim hiwattem.
Odpowiedz
(01-13-2014, 05:24 PM)MrPapaBear napisał(a): Mi tam się bardziej to zatykanie podoba niż brzmienie z próbek głośników Big Grin

Można się tego było po Misiu spodziewać Big Grin

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
(01-13-2014, 05:42 PM)Alfik napisał(a):
(01-13-2014, 05:24 PM)MrPapaBear napisał(a): Mi tam się bardziej to zatykanie podoba niż brzmienie z próbek głośników Big Grin

Można się tego było po Misiu spodziewać Big Grin
W ogole mam jeszcze pare fajnych gratow ale to przy okazji ci powiem hehe
Odpowiedz
Mateusz: w jedną tnie górę, w drugą dół, po środku jest neutralny Big Grin
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Dobrze wiedzieć;D
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości