Liczba postów: 419
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
http://allegro.pl/item993031553_spector_...y_bcm.html
Od kiedy to spec ns ma głowkę jak legend, picki emg hz i jest produkowany w korei?
13# P-Bass Fanclub (Dimavery Precision Fretless Omen Custom Green&Yellow )
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
04-08-2010, 04:48 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2010, 04:49 PM przez Burning.)
ns-2000/5
to z czasów q4-pro, ale ntb
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
jakiś taki śmieszny mi sie wydał, ns nie amerykaniec
13# P-Bass Fanclub (Dimavery Precision Fretless Omen Custom Green&Yellow )
Liczba postów: 1448
Liczba wątków: 16
Reputacja:
3
04-12-2010, 09:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2010, 09:26 AM przez Burning.)
Słowem wstępu, wraz z Burningiem udało nam się spotkać przy piwku, celem porównania dwóch gitar basowych Spector. Dzieli je 20 lat, różnią się kilkoma szczegółami, lecz obie gitary to warczące bestie Poniżej zamieszczam moje obiektywne wrażenia z ogrywania obu gitar. Burn zamieści swoje w niedługim czasie
Ogrywający sprzęt:
Burning
asmo
Sprzęt:
Spector by Krammer 1989 (Japonia. P/J EMG pasywny, Vol-Vol-Ton)
Spector Euro z 2009 (Czechy, P/J EMG, aktywny, preamp SpectorPump, Vol, Vol-Bas-Tre)
Oba strojone do BEAD
Założone struny:
Spector Burninga: Rotosound (stalowe) 0.130-0.065
Spector asmo: Sadowsky Nickel 0.130-0.060
Wzmacniacz:
Ampeg STV CL
Kolumna:
DMNF Deathmanufacture 4x10"
Wrażenia wizualne:
Burnowy Spector ma krótszą menzurę, 34 i 1/4 cala, w porównaniu do 35" Czeskiego Euro. Lakier jest lekko turkusowy, wpadający w granat w zależności od światła. Osprzęt czarny, mostek Spectora i klucze Schallera, siodełko mosiężne. Palisandrowa podstrunnica, korpus w całości klonowy. Markery na podstrunnicy to kropki z macicy perłowej. Mój Specor Euro jest ciemnoniebieski, ze złotym osprzętem, mostek Spectora, klucze Schallera, siodełko mosiężne. Menzura 35". Markery na podstrunnicy to typowe Spectorowe znaczniki z macicy perłowej. Korpus to klon/olcha z przekładka z orzecha. Mostek Spectora Euro jest widocznie większy i masywniejszy.
Wrażenia manualne:
Spector Burninga ma węższy gryf, lewa ręka swobodniej się przesuwa. Korpus ma dziwną krzywiznę, promień krzywizny jest większy od mojego Spectora, bardziej wbija się w brzuch. Mój Spector natomiast ma bardziej baseballowy gryf. Korpus jest tych samych rozmiarów, lecz lepiej leży na brzuchu, jest wygodniejszy.
Wrażenia brzmieniowe:
Na wyzerowanym preampie, nowszy Spector odzywa się pięknym dołem, z lekko grzmiącym środkowym dołem, góra bardzo zrównoważona, nie wymaga podbijania, ani ucinania. Przy przesterze dół dominuje, bez regulacji nie brzmi dobrze. Przy podbiciu wysokich tonów brzmi lepiej. Zdecydowanie rockowy ton basu. Starszy Spector warczy od samego wpięcia w pasywne wejście wzmacniacza. Zarówno przy dość czystym sygnale jak i przy przesterze brzmi świetnie. Przester siedzi w niskim środku pasma Spectora, czyli tam, gdzie powinien siedzieć. Przesunięcie w pasmie w starym Spectorze może wynikać z lżejszego mostka, który w nowszym jest cięższy -> mocniejszy bas.
Podsumowanie:
Gdybym miał pieniądze i czas, zamówiłbym customowego Spectora z gryfem Spectora z 1989 roku i korpusem nowszego Spectora Euro. Brzmienie Kramerowego Speca jest znacznie bardziej zwarte i punktowe, z kolei Spector Euro jest bardziej "pełny", barwny. Być może duże znaczenie miał właśnie brak preampu w wypadku Kramerowego tworu. Wizualnie wygrywa Euro, brzmieniowo nieznaczną przewagą Kramer, jeśli chodzi o wygodę, jest remis.
Liczba postów: 3224
Liczba wątków: 27
Reputacja:
1
a mnie ciekawi jakby porównać bez ingerencji preampu z Euro ?
no i czy Twój i Burninga jest na 9V czy 18V ?
i czy ktoś jeszcze sprzedaje Hazlaba ?????????????
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
Viking - jazz grasz, że Hazlaba chcesz?
hazlab bardzo ładnie łagodził agresywny dźwięk, dlatego jest tak ceniony w jazzie i funky, a wywalany przez rockowców.
ja mam 9V
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
1
(04-12-2010, 01:23 PM)Burning napisał(a): Viking - jazz grasz, że Hazlaba chcesz?
hazlab bardzo ładnie łagodził agresywny dźwięk, dlatego jest tak ceniony w jazzie i funky, a wywalany przez rockowców.
ja mam 9V
aaa no to OK
to teraz mam ochotę na wypróbowanie preampa Spectora 18V Maczos coś wspominał, że chce w swoim też wsadzić na próbę Spectorowski
Reputacja:
3
(04-12-2010, 01:07 PM)Viking napisał(a): a mnie ciekawi jakby porównać bez ingerencji preampu z Euro ?
no i czy Twój i Burninga jest na 9V czy 18V ?
i czy ktoś jeszcze sprzedaje Hazlaba ?????????????
Mój jest tak jak Burninga, 9V. Ciekaw jestem w sumie, czy da radę wcisnąć tam jeszcze jedną baterię, choć skurwiel i tak ma już mocny sygnał
Ale po wczorajszych testach zastanawiam się, co by nie zrobić w basie przełącznika aktyw/pasyw, choćby w formie potka push-pull, jak sugerował Burn.
Reputacja:
1
04-12-2010, 03:31 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2010, 03:32 PM przez Viking.)
Reputacja:
3
(04-12-2010, 03:31 PM)Viking napisał(a): stary, wszystko da się tam upchnąć
Ale lata Ci ta druga bateria luzem, czy też masz taką fajną rzepę do trzymania tego? Średnio widać na fociszy
Reputacja:
1
04-12-2010, 03:43 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2010, 03:44 PM przez Viking.)
(04-12-2010, 03:33 PM)asmo napisał(a): (04-12-2010, 03:31 PM)Viking napisał(a): stary, wszystko da się tam upchnąć
Ale lata Ci ta druga bateria luzem, czy też masz taką fajną rzepę do trzymania tego? Średnio widać na fociszy
wszystko ładnie ugniata plastik osłaniający elektrownię, a baterie od kabli, potów i elektrowni są oddzielone tą szarą gąbką w którą była zawinięta elektrownia
nic nie lata
Liczba postów: 12181
Liczba wątków: 43
Reputacja:
5
No dobra, uratowaliście się.
Asmo, to zabawne, bo np w moim Specu (SSD NS-CR rocznik 94' - poprzednik Euro), mam w sumie mało dołu i TONĘ środka.
Ale w sumie na czym bym nie grał, zawsze mam tonę środka a mało dołu, ch*j, może ja tak gram....
W każdym razie:
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 17
Reputacja:
1
04-13-2010, 08:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-13-2010, 08:28 AM przez pea.)
Twarz nie moja co prawda, ale Spector jak najbardziej mój . Dostanę nr 7?
Reputacja:
3
04-13-2010, 06:11 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-13-2010, 06:17 PM przez Asmo.)
(04-13-2010, 12:57 AM)Doman napisał(a): No dobra, uratowaliście się.
Asmo, to zabawne, bo np w moim Specu (SSD NS-CR rocznik 94' - poprzednik Euro), mam w sumie mało dołu i TONĘ środka.
Ale w sumie na czym bym nie grał, zawsze mam tonę środka a mało dołu, ch*j, może ja tak gram....
Nie rozumiem o co chodzi z tym ratowaniem
O ile się nie mylę, Spectory robione przed obecną serią LX miały korpus z całości z klonu. Seria LX ma top z klonu, przekładkę z orzechowca i dół z olchy, może to ma wpływ na uwypuklone częstotliwości. Takie moje spekulacje
EDIT: Chyba wrzucę do podpisu, żeby mnie ludzie poprawiali, jeśli coś źle mówię. Wolę żeby wytykano mi błędy P:
Liczba postów: 12181
Liczba wątków: 43
Reputacja:
5
A widzisz, nie do końca.
Przed euro była jeszcze seria NS-CRFM z ładnymi topami z klonu, znacznikami perłowymi (u mnie mam perłowe kropki zamiast koronek).
Ale była ona po NS-CR, która to była pierwszą serią robioną w czechach.
|