Efekty, Pedalboardy - zdjęcia, testy, opinie
(08-28-2014, 10:30 PM)zakwas napisał(a): Wstydzisz się ustawień kompresora? Wink

Do czego i jak używasz LS-2?

Zakleilem CS-a, bo w starych japonskich bossach bardzo latwo przekrecic galki, wiec czasami mialem niespodzianke w czasie grania.

LS w uproszczeniu:

petla A: zwrotka, bridge
petla B: refren mrgreen
Odpowiedz
mrgreen
Odpowiedz
Foxx jest super, ale basu trochę za dużo tnie.

Podeślę Ci coś na testy, jak tylko do mnie wróci, choć nic rewolucyjnego mrgreen
Odpowiedz
ciekawostka ze świata pedałów: Spencer z 3Leaf Audio nie będzie już podwykonawcą Darkglassów. Douglas uważa że równie dobrze zrobi to sam, więc wygląda na to, że produkcja wraca do Finlandii. Niektórzy pamiętają, że znalazł wykonawcę, bo sam nie był w stanie nadążyć za popytem oraz usunąć pewnych wczesnych usterek...
[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz
Spencer też miał swoich podwykonawców Smile Wersja fińska była lutowana ręcznie i przez to sto razy bardziej czasochłonna, Spencer zaś przerobił ją na SMD, przez co umożliwił taśmową produkcję...
Odpowiedz
mnie po prostu ciekawi, jak Doug sobie poradzi tym razem. Za obu trzymam kciuki; jest cynk że 3Leaf wypuści jesienią overdrive, że oktawer to już wiadomo (ma być czymś pomiędzy OC-2 a Dividerem MuTrona); opóźniało się to przez zobowiązania wobec Darkglassa.
[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz
Gitarowe, ale bardzo ładne, więc się chwalę. Tone Bender MkII. Tranzystory NKT214, rezystory Piher, kondensatory Philips, Wima i Iskra - wszystkie części z przełomu lat 60. i 70. Dodatkowo fuzz został zbrukany diodą i gniazdem dc mrgreen

[Obrazek: file.php?id=20448]

[Obrazek: file.php?id=20447]
Odpowiedz
wpadnijcie razem na piwo do Torunia;d
Odpowiedz
Przemak, Alfik: Swoją drogą to macie jakieś zestawienie/porównanie/tabelkę jakości przetworników A/D D/A / interfejsów do nagrywania itp?
Odpowiedz
...
[Obrazek: sss6.jpg]
Odpowiedz
(09-02-2014, 05:54 PM)silent-scream napisał(a): super estetyczne te Twoje produkcje. jaram sie!
ale mam takie pytanie, bo piszesz, ze czesci z lat 60/70.
a herp pisal ze po 25 latach takie kondensatory sa do niczego, nawet nieuzywane. rozumiem, ze to jakos nie przeszkadza Twoim zabawkom dzialac.
a.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053112.html

Poza tym nie widzę sensu wymiany nieoryginalnej części z 1933 roku (a takka ponosiła winę za defekt mojego pieca) na coś z 60-sów, co nie ma żadnego wpływu na sound, biorąc pod uwagę, że część kondensatorów już jest nieoryginalna.
Odpowiedz
Jetofuj, a fuzza maestro FZ-1 lub którąś reedycje kiedyś składałeś? Bardzo mnie ta konstrukcja ciekawi.
Odpowiedz
Na YT jest użytkownik Smitty pedals, który sprzedaje za godziwe pieniądze swoje kopie FZ-1 i inne ładne efekty, wszystkie brzmią bardzo zacnie. Do basu to się totalnie nie nadaje bez blendu z czystym śladem, ale generalnie gniecie. Mam piniowego FZ-1s, nieco modyfikowany, ale też gniecie. Mogę Ci podesłać na test jak chcesz.

https://soundcloud.com/sledziowy/5-1
Grałem też na którejś reedycji i brzmiała ślicznie, no ale zupełnie bezużytecznie.
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
sa rozne kondesatory - takie male jakie sa w ukladzie gitary czy efektow raczej dluuuuugo graja. padaja niestety te duze elektrolity we wzmakach na wyzsze napiecia
Odpowiedz
(09-02-2014, 05:54 PM)silent-scream napisał(a): ale mam takie pytanie, bo piszesz, ze czesci z lat 60/70.
a herp pisal ze po 25 latach takie kondensatory sa do niczego, nawet nieuzywane. rozumiem, ze to jakos nie przeszkadza Twoim zabawkom dzialac.

a.

Jedna rzecz to kondensatory we wzmacniaczach, druga w efektach. Starzeją się przede wszystkim elektrolity, ale to nie jest tak, że pyk i koniec. Stare kondensatory różnie trzymają parametry, więc trzeba je wszystkie sprawdzić przed włożeniem, a ich starzenie się przede wszystkim objawia się tym, że generują coraz więcej szumów. Zaś co do brzmienia, to oczywiście że mają wpływ, ale raczej na zasadzie płytki w basie - dla większości różnica marginalna, dla niektórych duża. Trzeba jednak pamiętać, że układy PNP z lat 60. są hiper czułe pod każdym względem - nawet temperatura zmienia brzmienie - i dlatego właśnie zaczęto przechodzić na tranzystory krzemowe i wprowadzać różne stabilizując myki. Ale brzmienie już nie to samo... Sam normalnie nie kupuje starych rezystorów i elektrolitów, ale już Iskry i Wimy tak, bo są po prostu piękne Smile Najbardziej kluczowy jest zaś dobór tranzystorów i bias - tego się już nie przeskoczy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 20 gości