4x10, 2x10,1x15 itd... czyli wszystko na temat paczek
Panowie dzięki! Smile
Maruszczyk Elwood TCS 5a, Squier Affinity P-bass MII (with SPB 3 QP pickups) --> Ampeg SVT 3 Pro (USA) --> Korg DTR-1000 --> David Eden D210XST --> Big Grin
Odpowiedz
witajcie z racji zamknięcia tematu "Mobilne kolumny - 1x12" na forum
zakładam temat bo coraz większą popularnością cieszą się kolumny w konfiguracji 1x12 poniżej zamieszczam tylko niektóre modele:

- Aguilar GS112 - Moc: 300 W
- EBS Neo 112 - Moc: 300 W
- TC Electronic RS112 - - Moc: 200 W
- Markbass Traveler 121H - Moc: 300 W
- Gallien Krueger NEO 112 - Moc: 300 W
- Epifani - UL2 112 - Moc: 300 W
- Taurus TN-112 - Moc: 350 W
- ....

jeśli któryś z forumowiczów używa/używał w/w kolumn lub oczywiście inne modele może w temacie opisać wady/zalety oraz jak się sprawdzają w codziennym użytkowaniu kolumny w połączeniu z głowami basowymi na eventach, próbach, chałturach czy graniach w klubieSmile

Odpowiedz
(01-01-2015, 11:59 PM)dan666 napisał(a): witajcie z racji zamknięcia tematu "Mobilne kolumny - 1x12" na forum
zakładam temat bo coraz większą popularnością cieszą się kolumny w konfiguracji 1x12 poniżej zamieszczam tylko niektóre modele:

- Aguilar GS112 - Moc: 300 W
- EBS Neo 112 - Moc: 300 W
- TC Electronic RS112 - - Moc: 200 W
- Markbass Traveler 121H - Moc: 300 W
- Gallien Krueger NEO 112 - Moc: 300 W
- Epifani - UL2 112 - Moc: 300 W
- Taurus TN-112 - Moc: 350 W
- ....

jeśli któryś z forumowiczów używa/używał w/w kolumn lub oczywiście inne modele może w temacie opisać wady/zalety oraz jak się sprawdzają w codziennym użytkowaniu kolumny w połączeniu z głowami basowymi na eventach, próbach, chałturach czy graniach w klubieSmile

to ja też przenosze odpowiedź:

Aguilar GS 112 lub SL 112 brzmią z tego towarzystwa zdecydowanie najlepiej (kilka klas wyżej od pozostałych)
Naturalna barwa, brzmienie uniwersalne tak samo dobre do rockandrolla jak i jazzu czy popiku i nie narzucające charakteru.
SL jest dodatkowo bardzo lekka, choć oczywiście GS brzmi tłuściej.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Tecamp XS 112 S czy Aguilar SL 112?
Odpowiedz
Ja od siebie polecę paczka noisyboxa na głośniku faitalPro 12PR300, grałem wcześniej na markbassie i no gra to tak, że jak pierwszy raz zagrałem to szczena mi opadła, jam paczka potrafi selektywne zagrać, nigdy wcześniej nie słyszałem każdej artykulacji, każdej zmiany dynamiki i brzmienia miód malina. Waga: 12 kg, no i cena 1400zl. Sorry za taką perfidna reklamę, ale moim zdaniem rewelacyjna jest ta paczka, zresztą gitarzysta, zawodowy z którym grałem stwierdził to samoWink

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
TC Electronic RH450 ::: Noisybox 1x12 FaitalPRO ::: Martch 5 Custom
Odpowiedz
[Obrazek: 2014-12-31210846_zps9abdaf92.jpg]

Ostatnio mam niewątpliwą przyjemność bawić się takim budżetowym maleństwem. Chociaż przyciężka (17kg), to zdecydowanie mobilna. Gdyby była ze sklejki, to pewnie udałoby się zbić jeszcze parę kilogramów. Uchwyt na górze trochę przeszkadza - na boku przydałaby się albo rączka albo "stópki" do postawienia paczki horyzontalnie. Głośnik 200W (chociaż producent deklaruje mniejszą moc paczki - 150W).

Brzmieniowo: paczka ma dość szerokie pasmo, schodzi bardzo nisko (-10db dla 25Hz), nienachalną, lecz wyraźniejszą od moich Ampegów (PF210HE i PF115HE), jest też od nich "szybsza". Fajne "szczeknięcie" w górnym środku nadaje jej oldschoolowo-rockowego charakteru. Niestety pasmo i brzmienie odkupuje podłą wręcz skutecznością - testy Bassplayera deklarują, że około 92dB.
Na początku trochę mi waliła górą i dechą po uszach (lata na Ampegu...), ale przyzwyczaiłem się i zaczynam coraz bardziej lubić. Mój head Ashdowna wydaje się bardziej ją lubić od paczek Ampega, Ampegi za to cały czas brzmią jak Ampegi, ale zdecydowanie brakuje im TEJ magii - to samo było gdy grałem na 212 TecAmpa i 212 G-K.

EDYTA: Szkoda, że zdrowie już nie takie co kiedyś.... u kolegi w sklepie stoi 4x12 Ashdowna Big Grin
Odpowiedz
(-10db dla 25Hz) jakim cudem? Big Grin Big Grin Big Grin
Odpowiedz
Nie wiem, cytat z testów pomiarowych BasspLAYERA:

As you can see from the on and off-axis frequency response chart, this driver goes very low. The -10dB point (relative to the average sensitivity between 200-900Hz) is at around 25Hz, which is exceptionally low. The enclosure is certainly designed to handle this abuse, but I did find a number of things in my music room which really started to vibrate when I was giving these cabs a workout. Deep, strong, and accurate.

Poszukam linka do artykułu ze zdjęciami.

EDYTA: MAM!
http://btpub.boyd-printing.com/publicati...35014&p=30
Odpowiedz
Toż to 1x12 w małej budzie i tu dla -10dB realne jest max 40Hz. Albo 52Hz tylko się komuś liczby przestawiły Smile
Wystarczy spojrzeć na konstrukcje paczki, krótki basreflex no nie ma szans.
Zeby wytworzyć tak niskie częstotliwości musi byc specjalna obudowa lub odpowiedni głośnik.
Odpowiedz
(01-04-2015, 08:51 AM)diyManiek napisał(a): Toż to 1x12 w małej budzie i tu dla -10dB realne jest max 40Hz. Albo 52Hz tylko się komuś liczby przestawiły Smile
Wystarczy spojrzeć na konstrukcje paczki, krótki basreflex no nie ma szans.
Zeby wytworzyć tak niskie częstotliwości musi byc specjalna obudowa lub odpowiedni głośnik.

[Obrazek: fr_zps999372a7.jpg]

Może jakiś iinny sposób pomiaru mają?
Mierzą raczej dość surowo, bo wyszło im około 17W przy 8%THD dla mojego heada, przy okazji to on ujawnili że heady TC Electronic które miały mieć 450W mają tak naprawdę 250W.
Odpowiedz
Każdy, kto zna się choc troche na kolumnach czy głośnikach zauważy, ze 25Hz -10dB jest nie realne dla tak małej obudowy i z takim głośnikiem jaki oni montują nie wnikając już w sposób pomiaru.
Odpowiedz
Chciałem się was zapytać o głośnik firmy Fane, głośnik prawdopodobnie z przełomu lat 60'/70' jest to głośniki z comba fendera bassmana,ale nie wiadomo na ile było to oryginalne combo, czy może ktoś sam kombinował z nim. Naprawę tego głośnika wyceniono na 150 zł, zastanawiam się czy głośnik jest wart inwestycji.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4c8...f3984.html
http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/kody...f9bb0f79d9
Odpowiedz
w bassmanach nie bylo glosnikow fane, glosnik nie ma kopulki cala membrana poklejona nie wiadomo ile zostanie ze starego brzmienia. za 30-50 zl moze warto.

wez pod uwage ze ten glosnik ma 30-75 watt max (strzelam ze ma 50).
Odpowiedz
Ogólnie to szukałem tego comba w sieci,ale nic podobnego nie znalazłem,prawdopodobnie ktoś sam sobie z heada zrobił combo a ja z comba zrobiłem head Smile Gdybym go zrobił to miałbym kolumnę z jedną 18 do mojej paczki 4x10,ale nie wiem czy ma to sens...
Odpowiedz
Panowie i Panie, paczka EBS 210 Proline 4ohm

potrzebny oryginalny głośnik, ew. jaki zamiennik proponujecie ?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 49 gości