Liczba postów: 8790
Liczba wątków: 26
Reputacja:
46
(09-30-2010, 08:04 PM)Burning napisał(a): Solartron:
I tak i nie
chcę w Spectorze zmienić pickupy na pasywne
wstawić tony dla każdej, z podbiciem częstotliwości obcięcia
na potach push-pull
Bur dwa razy tone Ci chuja da. Chyba, że bardzo sprytnie polutujesz. Mam w obu mayo 2x vol 2x tone. Przy obu na full oba tony robią dokładnie to samo - nie działają osobno dla jednego pickupa.
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
10-05-2010, 12:59 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2010, 01:00 PM przez Burning.)
ja myślę o takim specyficznym aktywie
wal basses napisał(a):Tone-Knobs:- These operate electronic, low pass filters whose roll-off frequencies vary with the position of the control. Fully clockwise at 10, the spectrum is full and flat. As the controls are backed off, the spectrums of the appropriate pick-ups are foreshortened. (Roll-off 12dB/Octave).
The dominant tone character varies, therefore, throughout the entire range of control. Pulling-up the knob produces a quasi-parametric boost of about 10dB to the harmonics which lie at or near the roll-off frequency set by the rotary position.
This provides the characteristic ‘active’ sounds so popular today, without the clinical quality common to many circuits. By using the pan mixer like a master tone control, in conjunction with the pick-up controls, an endless range of subtle tones and dynamic effects can be created, with or without the pick attack. On left-hand models all rotary functions are reversed to right-hand. tyle, że 2xVol
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 902
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
(10-05-2010, 12:59 PM)Burning napisał(a): ja myślę o takim specyficznym aktywie
wal basses napisał(a):Tone-Knobs:- These operate electronic, low pass filters whose roll-off frequencies vary with the position of the control. Fully clockwise at 10, the spectrum is full and flat. As the controls are backed off, the spectrums of the appropriate pick-ups are foreshortened. (Roll-off 12dB/Octave).
The dominant tone character varies, therefore, throughout the entire range of control. Pulling-up the knob produces a quasi-parametric boost of about 10dB to the harmonics which lie at or near the roll-off frequency set by the rotary position.
This provides the characteristic ‘active’ sounds so popular today, without the clinical quality common to many circuits. By using the pan mixer like a master tone control, in conjunction with the pick-up controls, an endless range of subtle tones and dynamic effects can be created, with or without the pick attack. On left-hand models all rotary functions are reversed to right-hand. tyle, że 2xVol
Widzę, że marzy Ci się rozbudowana elektronika typu Wal. Ja nie czuję koncepcji podbijania 1 pasma w okolicy częstotliwosci granicznej ale oczywiście zrobić coś takiego można.
Liczba postów: 3078
Liczba wątków: 34
Reputacja:
52
http://www.stellartone.com/Page.asp?NavID=147
burning - robi to samo tylko prościej i pasywnie
Dimarzio=hardrock (przebijają się niskim środkiem za dużo szklanki nie wyciągniesz (Dimarzio najlepiej brzmią pasywnie na lampie)
Delano = metal mają dużo mięsa i góry - to z preampem Solartona boost only + bypass może dać Ci najuniwersalniejsze brzmienie
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Solartron, masz moze dostep do trojpozycyjnych przelacznikow on/on/on? Za cholere nigdzie nie moge tego znalezc za sensowne pieniadze.
Reputacja:
10
(10-06-2010, 02:28 PM)jjb napisał(a): Solartron, masz moze dostep do trojpozycyjnych przelacznikow on/on/on? Za cholere nigdzie nie moge tego znalezc za sensowne pieniadze.
Oczywiście mam ale nie pamiętam teraz kwoty, sprawdzę to Ci później ją podam.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Ok, dzieki z gory.
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
10-06-2010, 06:58 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2010, 07:02 PM przez witt.)
ja kupiłem przełącznik on on on na allegro, ta firma która robi optyczne kompresory miała wystawione jean paul czy coś takiego, jeśli chodzi Ci o taki mały, bo te większe jak w gibsonie les paul to bez problemu kupisz http://allegro.pl/przelacznik-swt-15-bia...46414.html
edit - spróbuj tutaj http://jean-paul.pl/index_pliki/Page950.htm
Liczba postów: 2326
Liczba wątków: 45
Reputacja:
10
Reputacja:
10
12-19-2010, 02:13 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-19-2010, 02:14 PM przez solartron.)
Dawno nic nie zamieszczałem a zrealizowałem kilka ciekawych projektów.
Poniżej mój już były bas. To typowa historia szewca co bez butów chodzi. Przez długi czas na pokładzie były dwa Aguilary. Jeden do magnetyków, drugi do piezo. Gdy wreszcie zrobiłem własny układ ... instrument zmienił właściciela .
Poniżej historia "robótki":
Wreszcie bez Agilarów:
Ekranowanie zakończone:
Pierwsza "przymiarka":
Trochę "logistyki" :
Pasuje
Leży jak "ulał":
No i wszystko poukładane:
Na koniec gałkologia:
"Jadąc" od mostka switche - przełączniki pickupów z szeregowych na równoległe neck i bridge, active/pasive, mute.
Górny rząd pot. to vol. neck, vol. bridge, vol. piezo.
Dolny rząd : hi, mid, bas,
Pickupy Bartolini, most piezo ABM. Regulacja hi i bass piezo na zabudowanych "trymerkach".
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
tak ładnie że aż by się chciało to zjeść ;-))
Liczba postów: 906
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Obydwa Aguilary były zasilane jedną baterią?
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112
Liczba postów: 6389
Liczba wątków: 67
Reputacja:
7
12-20-2010, 08:53 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-20-2010, 08:55 AM przez paka.)
(12-20-2010, 08:04 AM)crazy napisał(a): Obydwa Aguilary były zasilane jedną baterią?
ja tam widze dwie wtyczki na baterie
btw. mysle, ze preampy solatrona zasluguja na miano najseksownieszych preampow roku jest piekny, it's beautiful
Reputacja:
10
(12-20-2010, 08:04 AM)crazy napisał(a): Obydwa Aguilary były zasilane jedną baterią?
Nie no, zasilane były 2x9V, z tym że obie baterie były w jednej "puszce" . Teraz Ty się będziesz bawił w zasilanie Aguilara
paka - może i seksowne - w takich kategoriach nie projektowałem jeszcze elektroniki, ale coś mi mówi, że w konkurencji z wibratorem moje pre nie mają szansy
Liczba postów: 16400
Liczba wątków: 6
Reputacja:
3
No nie wiem. 2x9V wprost w żałądź może nieźle pieścić ;-)
Gram na nerwach.
|