4x10, 2x10,1x15 itd... czyli wszystko na temat paczek
(04-28-2015, 10:50 AM)Alfik napisał(a):
(04-27-2015, 05:39 PM)langusta napisał(a): Tak właśnie jest jak piszesz. Rozebrałem gwizdek i jest upalony, uzwojenia są aż czarne. Nie pozostaje nic innego jak wymiana albo samej cewki albo całego gwizdka.
Parametry to X-TEALTH HT-410, Music Power 50/100 W, 8 Ohm, sensitivity 105 dB.
Czy w Polandii coś takiego dostanę czy trzeba ściągać zza wielkiej wody?

Wymień gwizdek na lepszy. Niskiej jakości gwizdki to wada praktycznie wszystkich seryjnie produkowanych paczek.

Znalazłem gównianą chińską cewkę na alledrogo ale trochę się boję że zginie marnie wraz z pierwszym dźwiękiem lub narobi większych szkód.

Z tyłu głowy siedzi mi plan zmiany na selenium d220Ti ale w polszy nie mogę tego nigdzie namierzyć. Aguilar DB410 to zacna paczka i jeśli może brzmieć lepiej to czemu nie ale problemem jest dostępność... i chyba trzeba coś tam jeszcze w niej kroić pod nową tubę?

Odpowiedz
(04-28-2015, 01:51 PM)langusta napisał(a):
(04-28-2015, 10:50 AM)Alfik napisał(a):
(04-27-2015, 05:39 PM)langusta napisał(a): Tak właśnie jest jak piszesz. Rozebrałem gwizdek i jest upalony, uzwojenia są aż czarne. Nie pozostaje nic innego jak wymiana albo samej cewki albo całego gwizdka.
Parametry to X-TEALTH HT-410, Music Power 50/100 W, 8 Ohm, sensitivity 105 dB.
Czy w Polandii coś takiego dostanę czy trzeba ściągać zza wielkiej wody?

Wymień gwizdek na lepszy. Niskiej jakości gwizdki to wada praktycznie wszystkich seryjnie produkowanych paczek.

Znalazłem gównianą chińską cewkę na alledrogo ale trochę się boję że zginie marnie wraz z pierwszym dźwiękiem lub narobi większych szkód.

Z tyłu głowy siedzi mi plan zmiany na selenium d220Ti ale w polszy nie mogę tego nigdzie namierzyć. Aguilar DB410 to zacna paczka i jeśli może brzmieć lepiej to czemu nie ale problemem jest dostępność... i chyba trzeba coś tam jeszcze w niej kroić pod nową tubę?

kupujesz najmniejszą tubę.
O ile pamiętam kroiłem tylko w GS 115 ale mogę się mylić.

To krojenie to 15 minut pilnikiem także luzikSmile

Odezwij się do Mroka, będzie sprowadzać większą ilość ze stanów.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Alfik: a co polecisz z hornów bardziej "dzwoniących" niż "szeleszczących"?
Coś jak w Mesie, albo starym TE1048H?
Osobiście nie potrzebuję do swojej barwy, ale w nagraniach może się przydać dodanie Deathmanu odrobinę "dzwonka".
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(04-14-2015, 06:56 PM)yahmann napisał(a): zastanawiam się nad paczką do mojego Edena WT800 do tej pory napędzał dwie 15 NoisyBoxa(faital) z uwagi na dodatkowy skład paczki musze rozdzielić i jedna to trochę mało , dzwięki które wydobywam to reggae,groove czasem troche mocniej lecz bez przesterów no i co tu wybrać po prostu Edena 410XLT? Aguilara GS410 ? słyszałem że Eden podobno dobrze się dogaduje z pakami SWRa
wiem ograć trzeba ale zanim wyrusze na wycieczki co radzicie z doświadczenia
potrzebuje jak pewnie wszyscy Smile głębokiego, mocnego dołu z punktem bez zamuły no i co by dawała rade z najniższymi częstotliwościami
bless

Kolego

Eden i SWR to ta sama klasa paczek, przy czym;
Eden jest miększy śpiewniejszy bardziej zamulony;
SWR jest ostrzejszy, suchszy punktualniejszy i mniej rozlazły w dole, ale za to nie ma takiego oddechu w najniższych częstotliwościach.

Paczki te dublują niejako charaktery wzmacniaczy tych firm co za tym idzie:

Większość basistów zgadza się, (chyba Groza pisał nawet wyżej o tym) że wzmacniacz Edena lepiej brzmi na pace SWR i odwrotnie. Lepiej znaczy tutaj uniwersalniej.

Natomiat Aguilar to zupełnie inna liga.
Paczka jest jednoczenie tłustsza od obydwu wcześniej wymienianych jak i szybsza, brzmi znacznie naturalniej i ma więcej punchu. W studiu różnice są znaczne.

Ja osobiście wolę serię GS niż DB - bardziej uniwersalne brzmienie i bassreflex z przodu.

We wszystkich tych paczkach zachodzi pilna potrzeba operacyjna wymiany gwizdka. Te co są szybko się palą i bardzo ostro brzmią.

Do Reagge mogę Ci też polecić paczkę Aguilar GS212 w stosunku do GS 410 ma więcej niskiego środka i mniej wysokiego. Jest tak samo czytelna jak 410 ale tłustsza (minimalnie wolniejsza)

(04-28-2015, 01:56 PM)Burning napisał(a): Alfik: a co polecisz z hornów bardziej "dzwoniących" niż "szeleszczących"?
Coś jak w Mesie, albo starym TE1048H?
Osobiście nie potrzebuję do swojej barwy, ale w nagraniach może się przydać dodanie Deathmanu odrobinę "dzwonka".

Wysokotonowy z hartke XL

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
czy są jakieś znaczace różnice w brzmieniu dla gwizdka pomiędzy tubą aluminiową a plastikową?

czy lepszy jest selenium czy Jensen V1/1 ?
Odpowiedz
Jest różnica w brzmieniu pomiędzy takimi tubkami i lepsze są te aluminiowe, ale ma to spore znaczenie gdzie tubka ma większy rozmiar, podział jest poniżej 2k gdzie driverek "sporo" gra i to słychać.
W paczkach do basu masz podział ok i wyzej 4k, tubki są małe ok 10cm więc tutaj ja bym się nie wczuwał w "brzmienie" tubki tylko bardziej w jakość tweeterka.
Oba są dobre. Ja stawiam na Jensena bo ma podział od 2,5k i brzmi bardzo przyjemnie. Selenium dla mnie brzmi dość ostro i ma wyższe podziały jeżeli chodzi o tweetery.
Miejsce podziału jak rekomendują np od 2,5k to przy wyższym podziale taki tweeter po prostu wiecej wytrzyma.
Szeroko używany Monacor MHD230 (Fostex) ma zalecany podział od 4,5k zas bezpiecznie jak gra od 5k...w praktyce i tak się palą.
Odpowiedz
szukam kolumny 2 x 10. Nie oczekuję cudów, chciałbym wymienić Hartke 210XL na coś o bardziej przyzwoitym brzmieniu ale równie mobilne, na małe jobby i jam session, będzie grało w zestawie z Little Markiem. Kółka zbędne. Ktoś coś poleci?
Odpowiedz
Na handlowej ktoś sprzedaje Aguilara GS210. Myślę, że się nada.
Odpowiedz
(04-29-2015, 02:56 PM)Magic napisał(a): szukam kolumny 2 x 10. Nie oczekuję cudów, chciałbym wymienić Hartke 210XL na coś o bardziej przyzwoitym brzmieniu ale równie mobilne, na małe jobby i jam session, będzie grało w zestawie z Little Markiem. Kółka zbędne. Ktoś coś poleci?

Jak nowa to Taurus TF210. Mam tako jako drugą pakę (główna to eden) - spisuje się świetnie jak na takiego malucha. Ostatnio kumpel awaryjnie ode mnie pożyczył na nagrania - wyszło dużo lepiej niż się spodziewałem.
Odpowiedz
Polecam mojego glocka..mega paczka
Odpowiedz
Polecam swojego Ahsdowna ABM 610Smile Stosunek jakości, brzmienia do ceny jest moim zdaniem rewelacyjny, za cene 1999 zł mam nową mega pakę Smile
Odpowiedz
Uboot: która część wyrażenia "2x10" przekroczyła Twoje zdolności czytania ze zrozumieniem? Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
A czy ja pisałem odnośnie poprzednich wypowiedzi? Smile Idąc za nazwą "... czyli wszystko na temat paczek" Chciałem poleci tylko tę pakę Smile wybacz jeśli zrobiłem coś nie tak Wink
Odpowiedz
Ostatnio miałżech taką rozkminę:
Czy jest jakaś granica w łączeniu małego wzmacniacza i dużej paczki? Chodzi o to, że mamy na przykład do dyspozycji wzmacniacz o mocy 5 W, a paczka dajmy na to 500 czy nawet i więcej. Takie połączenie ma prawo jakoś żyć?
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
A jak sądzisz, ile mocy wysyła twój head w trakcie normalnej gry? 100%? Gram na 200 wattowej mesie wpiętej w pakę która ma 700 watt. Mesę rozkręcam tak poniżej połowy. Drugą mesę wpinam w pakę 250watt ale mam ją rozkręconą tak między 2 a 3.

Paki gitarowe mają często powyżej 200 watt, heady są przecież zazwyczaj w przedziale 50-100 i prawie nigdy powyżej 100 watt. Najzwyklejszy marshall 1960A to ile, 250 watt?

I nic Smile

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości