02-01-2016, 12:35 AM
Czekamy, niecierpliwie Jeszcze Goliath został w stawce. Ja podobnie. Ostatnio brakuje mi w SWR czegoś, co miałem o dziwo w zestawie Taurus + NB.
Squier VM '70s JB 5 | Fender JB '78 | Buzz Hornet
4x10, 2x10,1x15 itd... czyli wszystko na temat paczek
|
02-01-2016, 12:35 AM
Czekamy, niecierpliwie Jeszcze Goliath został w stawce. Ja podobnie. Ostatnio brakuje mi w SWR czegoś, co miałem o dziwo w zestawie Taurus + NB.
Squier VM '70s JB 5 | Fender JB '78 | Buzz Hornet
02-01-2016, 07:45 PM
Do uzyskania takich brzmień dorzuciłbym koniecznie Agi serię DB,która pięknie koloryzuje,mesę 410.I jeszcze w ramach "rozpusty" mojego faworyta Bergantino NV610.
02-01-2016, 09:58 PM
(02-01-2016, 12:35 AM)Ukasz napisał(a): Czekamy, niecierpliwie Jeszcze Goliath został w stawce. Ja podobnie. Ostatnio brakuje mi w SWR czegoś, co miałem o dziwo w zestawie Taurus + NB. Brakuje Ci pewnie delikatnego przybrudzenia . Rozumiem, chociaż gdy mam takie wrażenie to delikatnie skręcam pokrętło tone, skręcam górę i odkręcam trochę gain lub odpalam Chaos Bass Drivera z blendem 60/40 z przewagą czystego sygnału. Wtedy już musi się wszystko zgadzać. Chociaż gdy mocniej przywalę w strunę E to nagle pokazuje się pazur z zachowanym dołem - i to mi się podoba.
02-01-2016, 11:08 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2016, 11:15 PM przez citizenkane.)
ok. część druga. Czyli miejsce drugie i pierwsze.
Golliath III - testowałem wgzemplarz ze spalonym gwizdkiem Pomimo braku wysokotonowca brzmiała zaskakująco równo, dynamicznie i ...ładnie. Już myślałem że mamy tu czarnego konia, gdyby nie jeden istotny mankament. Gdy grałem głośno, ze zwiększoną dymaniką i nie daj boże nisko, zaczynała dotkliwie pierdzieć. Nie wiem czy to kwestia tego egzemplarza, czy specyficznej konstrukcji zawieszeia PAS'ów (stockowych głośników). Tak czy siak spotkałem się już na talkbassie z takimi opiniami że Golliathy Trzecie miewają wiatry przy napierdalaniu, szczególnie w niskich strojach (a ja akurat najniżej schodzę do drop C, wiec nie tak nisko jak niektórzy). Myślę że to świetna paczka i doskonale sprawdziłaby się w moim drugim zespole ale w SFC nie pociągnie. Prawdopodobnie GIII mógłby też świetnie dać radę przy innym setupie niż mój.* *dygresyjka: Pomimo wspomnianych popierdywań żadnej z testowanych paczek nie udało mi sie 'zatkać'. Wszystkie radziły sobie lepiej lub gorzej z podanym sygnałem. Spotkałem niestety na swojej drodze kilka paczek bardzo podatnych na tego typu zachowania. Np. grałem kiedyś na mojej głowie przez zestaw TE 410+115 od kolegi i zatykały się przy każdym solidniejszym ataku. Kolega wpinał z kolei BTB5 i Galliena i było ok. Wiele zalerzy od setupu. DB750 dopalony Tone Hammerem Pre i GE-7B potrafi wytworzyć solidne ciśnienie akustyczne i nie każda paczka to dobrze znosi. Numerem jeden (szok, niedowierzanie) okazała się Orange OBC410 i w stacku z 15. Jak dotąd jest najładniej brzmiąca paczka 410 na jakiej grałem. Nie ma może takiej ilości dołu jak Markbass 104HLF, ale mało która 410 ma Dół jest zupełnie wystarczający i odbieram go jako stosunkowo płaski i solidny. Prawdziwa magia natomiast zaczyna się w średnicy i w wysokich rejestrach. Jeszcze nigdy nie słyszałem paczki która miałaby tak "szlachetnie" (z braku lepszego określenia) brzmiący środek. Do tego dochodzi górka która mimo iż pochodzi z gwizdka to jest w moim odczuciu bardzo organiczna. Zupełnie nie mam tu tego wrażenia odlepienia (osobno dół ... długo nic i tnąca w uszy góra) jak przy GS'ach. Testowany egzemplarz był starszym modelem, bez attenuatora, co jest zupełnie ok, bo i tak bym przy nim nie grzebał. Górka jest zupełnie w punkt, kończy się mniej więcej tam gdzie naturalna górka w kolumnach gitrowych (nie jestem pewny czy wyrażam jasno to co chcę przekazać, ale jakiśtam ogląd macie). Dostawiona OBC115 dodaje solidne 'umpf' w dole, fajnie podbarwia niski środek i dodaje trochę misia. I robi się nam z tego zestaw 'modern vintage' niemalże idealny (oczywiście w moim mniemaniu i przy moim setupie). Myślę też że dwie 410 mogą zrywać skórę z twarzy, i conajmniej dorównywać lodówie pod względem wiatru w nogawkach. Dodam tylko jako ciekawostkę że najwięcej czasu bo dobrych kilka godzin testowałem jedna przy drugiej GS412 z tym stackiem Oranżady. Łącznie w ciągu dwóch dni mogło to trwać spokojnie i z 8-10h bo dochodziły do tego testy różnych konfiguracji lamp (od V1 do V4) w DB750. W momencie gdy godzinach mordęgi wyktęciłem już z GS'a coś co było akceptowalne/całkiem fajne w danym momencie, to po przełączeniu na Orange, GS zawsze wypadał przeblado. Brzmiał jakby był przykryty trzema puchowymi kołdrami. I tym, mam nadzieję obrazowym opisem, kończę swój wywód. Ps. Mam jakieś audio z Orange więc jeśli chcecie to mogę wrzucić. Uff, koniec.
02-02-2016, 09:55 AM
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
02-02-2016, 10:05 AM
Kurdeż, właśnie zapragnąłem Oranżady. Propsy za świetny opis!
02-02-2016, 10:09 AM
Ja też bym zapragnął, ale jest wielka, ciężka, ma BR i występuje wyłącznie w wersji 8Ohm
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
02-02-2016, 10:52 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 10:52 AM przez Basstard.)
U mnie to i tak zostanie w sferze marzeń, więc mogę sobie pragnąć bez patrzenia na wady
02-02-2016, 11:11 AM
Jak wspominałem tak zrobiłem, i dzisiaj sam będę miał przyjemność sprawdzić.
Starsza wersja, z ciemnym grillem.
02-02-2016, 03:12 PM
No ja mam orężadkę 115 i w połączeniu z svt3 naprawde daje rade. Sprzedałem Orange Bass Terror bo w połączeniu z ta paczką za dużo było środka, brakowało własnie tej 4x10.
Ja jestem bardzo zadowoloby ale paczka ma jedną wadę. Jest jebaną 35 kg krową ! mam stara puszkę Tchibo teściowa nie żyje a mąż ją pamięta od zawsze Jak mówi stare rumuńskie przysłowie : "Gdy Ktoś Ci przerwie bój, to Go skaratuj!"
02-02-2016, 03:13 PM
(02-02-2016, 03:12 PM)Jajko napisał(a): Jest jebaną 35 kg krową !Przecież to maleństwo lżejsze niż mój head
02-02-2016, 03:21 PM
(02-02-2016, 03:13 PM)Burning napisał(a):(02-02-2016, 03:12 PM)Jajko napisał(a): Jest jebaną 35 kg krową !Przecież to maleństwo lżejsze niż mój head współczuję mam stara puszkę Tchibo teściowa nie żyje a mąż ją pamięta od zawsze Jak mówi stare rumuńskie przysłowie : "Gdy Ktoś Ci przerwie bój, to Go skaratuj!"
02-02-2016, 03:41 PM
Poćwicz, to nie będziesz miał problemu
ZTCP to szerszy w barach ode mnie jesteś
02-02-2016, 07:57 PM
(02-02-2016, 03:12 PM)Jajko napisał(a): Ja jestem bardzo zadowoloby ale paczka ma jedną wadę. Jest jebaną 35 kg krową ! jak na 410 to nie ma tragedii chyba po ile używki chodzą? zaskoczyła mnie mocno ta recenzja...
obrazki się zesrały.
02-02-2016, 09:34 PM
(02-02-2016, 03:12 PM)Jajko napisał(a): No ja mam orężadkę 115 i w połączeniu z svt3 naprawde daje rade. Sprzedałem Orange Bass Terror bo w połączeniu z ta paczką za dużo było środka, brakowało własnie tej 4x10. No cóż, moja lżejsza paczka ma 65 kg.
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców.
blue colander stompboxes |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|