Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a)
Nie we wszystkich pickupach jest opcja przesuwania magnesów. Ja zniszczyłem 2 pary originali próbując przesunąć magnesy by wyrównać brzmienie strun.
Niektóre pickupy prawdopodobnie są jakoś inaczej nawijane, u mnie - były po prostu nawinięte od razu na magnesy i jakikolwiek ruch zrywał cewkę.
Jeśli magnesy są w plastikowych tulejkach, to można nimi jeździć do przodu i do tyłu do woli, ale takiego patentu jeszcze nie widziałem w przetwornikach fendera.
Odpowiedz
A ja mam pytanie inne. Kupiłem sobie JB, wyntydżowego z lat 70, ale z pickupami wyglądającymi na Fender Custom 60. Generalnie mają bardzo dużo basu, są bardzo, ale to BARDZO skompresowane ( Huh ) i reakcję na dynamikę mają dość, hm, "wąską"? Generalnie, tak jakbym słyszał JB, ale tego z lat 60, o co nie do końca mi chodzi. Chętnie bym zamienił, tylko pytanie na jakie? Wink
☓ Buzz ☓ Sire ☓ Wzmacniacze klasy D ☓ EMG ☓ Płytki na Fenderach
Nie używam! STOP AGRESYWNEJ PROPAGANDZIE!
Odpowiedz
Originale? Big Grin
Wpadnij z nim sam wiesz gdzie, coś wybierzemy Smile
Odpowiedz
(03-21-2016, 03:16 PM)Maciejeq napisał(a): Originale? Big Grin

O! Wink Po świętach? Z jakim trunkiem? Wink
☓ Buzz ☓ Sire ☓ Wzmacniacze klasy D ☓ EMG ☓ Płytki na Fenderach
Nie używam! STOP AGRESYWNEJ PROPAGANDZIE!
Odpowiedz
Mam pytanie:

[Obrazek: pickup1.png]
VS
[Obrazek: pickup2.png]

Czy ma jakieś znaczenie (na pierwszym obrazku), umiejscowienie magnesów wzdłuż nabiegunników, względem drugiego obrazka, gdzie "zabudowa" jest aż do końca?? Brzmieniowo, cokolwiek? Wiem tyle, że te pierwsze to Fenderowe meksyki..
Odpowiedz
Photo 

Planuję zakupić do swojego Fendera Original Jazz Bass Pickups. 
Czy ktoś wie czy gdzieś można kupić stara wersję za Alnico5 
Taką ?
[Obrazek: OrigJazz-Pickup.jpg]
Ewentualnie czy ktoś porównywał stara wersję z nową na alnico 2 taką : 
[Obrazek: 0992123000_merch_dtl_003_nr.png]
i może napisać jakie są różnice ?

Odpowiedz
(04-29-2016, 11:10 AM)Bohen napisał(a):

Planuję zakupić do swojego Fendera Original Jazz Bass Pickups. 
Czy ktoś wie czy gdzieś można kupić stara wersję za Alnico5 
Taką ?
[Obrazek: OrigJazz-Pickup.jpg]
Ewentualnie czy ktoś porównywał stara wersję z nową na alnico 2 taką : 
[Obrazek: 0992123000_merch_dtl_003_nr.png]
i może napisać jakie są różnice ?

Miałem odpisać, ale zapomniałem. 
Porównywaliśmy z Alfikiem. Różnica jest subtelna. Jak dla mnie te stare mają lepszą górę, trochę niżej osadzoną, taką szlachetną fenderowską szklankę. Nowe mają ją ciut wyżej, tam gdzie niekoniecznie chciałoby się mieć górę w jazz bass'ie i jest jej jakby więcej. 
Osobiście uważam stare za lepsze pickupy. Obecnie w sklepach sprzedawane są tylko nówki, nawet na ebay'u dałem się naciąć na aukcję, gdzie było zdjęcie starych, takie też kupiłem, przysłali mi nowe... Sad  Oczywiście nie było gadki, originale to originale, a sprzedawcę gówno obchodziło że poszczególne pudełka mogą się różnić modelami.
Więc albo używki, albo dopytywanie sprzedawców o opakowanie.
Odpowiedz
(06-14-2016, 09:24 AM)Maciejeq napisał(a): Miałem odpisać, ale zapomniałem. 
Porównywaliśmy z Alfikiem. Różnica jest subtelna. Jak dla mnie te stare mają lepszą górę, trochę niżej osadzoną, taką szlachetną fenderowską szklankę. Nowe mają ją ciut wyżej, tam gdzie niekoniecznie chciałoby się mieć górę w jazz bass'ie i jest jej jakby więcej. 
Osobiście uważam stare za lepsze pickupy. Obecnie w sklepach sprzedawane są tylko nówki, nawet na ebay'u dałem się naciąć na aukcję, gdzie było zdjęcie starych, takie też kupiłem, przysłali mi nowe... Sad  Oczywiście nie było gadki, originale to originale, a sprzedawcę gówno obchodziło że poszczególne pudełka mogą się różnić modelami.
Więc albo używki, albo dopytywanie sprzedawców o opakowanie.

Dzięki. Próbowałem kupić stara wersję - ale jest tak jak piszesz - czyli na aukcji często stare zdjęcie a przetworniki sprzedawane w nowej wersji. W końcu jakieś dwa tygodnie temu kupiłem nową wersję w sklepie w Polsce. Ogólnie jestem zadowolony. 
Mam Original Precision w w starej wersji i po wymianie przetworników w Jazz basie efekt podobny (czyli to co chciałem)

Odpowiedz
Może kogoś zainteresuje temat noiselessów od Duncana.

Zapraszam do polubienia polskiego profilu dystrybucji Warwick na facebooku. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami, innowacjami, oraz lepiej rozeznasz się w muzycznym świecie.

https://www.facebook.com/wmusicdistributionPL

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości