Przykłady zajebistego brzmienia basu
plugin metal bez pluginów?
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Z pozdrowieniami dla niektórych rodzimych "gwiazdek", tak się nagrywa pop-rocka w Nashville.

Alfik zrozumie Wink zrobione na setkę (dograny wokal i Moog)

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Niezły "pop".
Odpowiedz
(03-20-2017, 12:55 PM)dzbanek napisał(a): Niezły "pop".

dużo fuzza, ale piosenka bardzo "piosenkowa".
Melodyjnie, czyste wokale... na uwagę zasługuje bardzo naturalna produkcja. Bez sampli, bez miliona dogrywek.

Odpowiedz
(03-20-2017, 12:01 PM)Burning napisał(a): Z pozdrowieniami dla niektórych rodzimych "gwiazdek", tak się nagrywa pop-rocka w Nashville.

Alfik zrozumie Wink zrobione na setkę (dograny wokal i Moog)

To brzmi trochę tak, jakby był EB na basie i Bass VI jako druga gita Wink.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Jest EB na basie w Fendera Bassmana i gity barytonowe.. więc masz dobre ucho Big Grin

Odpowiedz

Nie dziwi nic. Zawsze mnie to rozwala u Olszy, że jak odpali ślady na 0 bez niczego i zrobi poziomy to w sumie jest gotowy miks. Reszta to kosmetyka, głównie kompresja - całe brzmienie i charakter jest na dzień dobry.
Odpowiedz
Powell to potęga.. gdy tylko usłyszałem Dead Weather od razu powiedziałem, że nagrywali tam, gdzie Jack White Big Grin
potem okazało się, że to Powell Big Grin
Sam dążę do tego, żeby mieć "miks" z nagrania, żeby zdecydować się na sound zanim kapela podepnie gity.
To lata doświadczenia, ale pomału mi to wychodzi - w niektórych przypadkach zostaje wycięcie tego co brzydkie EQ i obcięcie peaków kompresorem/limiterem.

Odpowiedz
No Burn trafiłeś znakomicie, zobacz jakie to tak naprawdę dzieciaki a jak ZNAKOMICIE zapierdalają na żywo:

Odpowiedz
Nie oni jedni.. w Ułesa rynek szybko weryfikuje.
Chłopaki z Elder już mają kilka lat więcej, ale pierwszą płytę nagrali mając po 17 lat ztcp. Ja ich widziałem po drugiej i na żywo byli bezbłędni.

Odpowiedz

(Fak ju jutub)

Większość utworów na White Album miała bas nagrywany na dwie ścieżki:
-Pierwsza muląca (Rick Paula w Voxa Foundation)
-Druga nagrywana na nią o jasnym brzmieniu (leworęczny jazz Paula albo Jazz/Bass VI George'a/Johna, wszystko w piec Fendera).

Panowie dostali 8-śladowca zamiast obecnego wcześniej 4, więc mogli poszaleć. A sama technika nagrywania basu w ten sposób zwie się "Tic-tac bass" mrgreen

Jakość zwalona, bo Jutub wywala wszystko beatlesowe.

0:15-0:30  -  Rickenbacker solo
2:06-do końca - Wyraźnie słychać drugą, dograną ścieżkę. Sądząc po dacie overdubów, jest to Jazz Bass Paula Smile
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
tic-tac to też był dubel kontrabas/bas albo bas/gitara. Bardzo to lubię.
Odpowiedz
(03-24-2017, 10:31 AM)Husky napisał(a):
(Fak ju jutub)

Większość utworów na White Album miała bas nagrywany na dwie ścieżki:
-Pierwsza muląca (Rick Paula w Voxa Foundation)
-Druga nagrywana na nią o jasnym brzmieniu (leworęczny jazz Paula albo Jazz/Bass VI George'a/Johna, wszystko w piec Fendera).

Panowie dostali 8-śladowca zamiast obecnego wcześniej 4, więc mogli poszaleć. A sama technika nagrywania basu w ten sposób zwie się "Tic-tac bass" mrgreen

Jakość zwalona, bo Jutub wywala wszystko beatlesowe.

0:15-0:30  -  Rickenbacker solo
2:06-do końca - Wyraźnie słychać drugą, dograną ścieżkę. Sądząc po dacie overdubów, jest to Jazz Bass Paula Smile

Uwielbiam to brzmienie  Wink

PS. Tylko to oczywiście nie żaden Paul. Umówmy się.
☓ Buzz ☓ Sire ☓ Wzmacniacze klasy D ☓ EMG ☓ Płytki na Fenderach
Nie używam! STOP AGRESYWNEJ PROPAGANDZIE!
Odpowiedz
Jaki żaden Paul :oburzony:
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
(03-24-2017, 01:40 PM)Husky napisał(a): Jaki żaden Paul  :oburzony:

To nagranie z 68(?) roku? Paul był wtedy martwy. Od dwóch lat.
☓ Buzz ☓ Sire ☓ Wzmacniacze klasy D ☓ EMG ☓ Płytki na Fenderach
Nie używam! STOP AGRESYWNEJ PROPAGANDZIE!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 15 gości