Fretless B-hood
Jazzmann - zgadza się Smile Jak tam się miewa Twój elkontrabas? Big Grin

Macius, ostrożnie! Jak się rozgadam ... Big Grin
Historia zaczęła się na Gorzowskim Forumisiów Spotkaniu ze starego forum basowego WD - rok chyba 2008. Ograłem tam fraglesa Freshmana i się zaczęło... Postanowiłem, że nie będzie to kopia jakiegoś instrumentu, a coś, co wymyślę sam. Oczywiście, inspiracje Foderą są wyraźne ale to tylko inspiracje.
Bas (już drugi) wykonał mój dożywotni lutnik z Tczewa pan Zdzisław Langowski.
Gryf - wklejany, przekładka klon z mahoniem, podstrunnica heban.
Decha - jesion przecięty w płaszczyźnie poziomej - w dolnej części wyfrezowane (sorry Piotr Big Grin ) otwory na elektronikę oraz:
A) komory akustyczne - jak twierdzą jedni;
B) otwory zmniejszające masę korpusu - jak twierdzę ja Big Grin.
Obie warstwy korpusu przełożone są ok. 1 mm warstwą ciemnego drewna - nie wiem co to, muszę spytać pana Zdzicha.
Elektrownia aktywna - jakiś koreaniec na razie. Szukam czegoś odpowiedniego.
Przetwornik - EMG 45DC.
Struny przewleczone przez korpus.
Jeszcze jedna fotka.
[Obrazek: c325e64993be31d1m.jpg]

i jeszcze jedna:
[Obrazek: 03d66e60c141ef63m.jpg]

Próbki ... jak coś nagram, to wrzucę.
Dziękuję Panstwu za uwagie!
Odpowiedz
To ma podstrunnicę do pickupu? slina
To teraz d-tunery na wszystkie struny i jedziesz jak Manring!
Śliczny bas - pogratulować! Emotka_2755
Odpowiedz
Blues-66: slina przepiękny, nagraj go koniecznie

Alfik coś zaniedbał swoje obowiązki braderhudowe, wrzuciłem foty swojego basu już dawno temu a numerka niet Big Grin
Emotka_1864
Odpowiedz
slina
nie wydaje na nic kasy od dziś. Zbieram albo na bezprogowca lepszego albo ekontrabas od Stradiego Big Grin

Odpowiedz
Dzięki chłopaki!
Na żywca jeszcze lepiej wygląda niż na foto, a gra jeszcze lepiej, jak wygląda - co mi niedawno jeden kolega udowodnił - szkoda, że tak nie umiem Big Grin
Podstrunnica jest do przetwornika celowo przedłużona - jednocześnie mam podpórkę i rampę (czy jak to się nazywa), aby palce za głęboko nie właziły. Oczywiście, takie rozwiązanie przeszkadza przy slapowaniu, ale ja tego nie umiem, więc mnie to nie przeszkadza Big Grin
Postaram się jeszcze zrobić jakieś foty pokazujące jak bas wygląda z tyłu.
Z basowym pozdrowieniem! Emotka_2403
Odpowiedz
Witam

ja z prośbą. szukam basisty do ciekawego projektu metal jazz fusion. jak bym miał to do czegoś porównać to bym powiedział cynic, death i animals as leaders np. wiem, że to ogłoszenie, a ogłoszenia mają swój dział, ale mi w szczególności chodzi o bezprogowego basistę, bo taki sound mi najbardziej odpowiada.

nie mam żywego zespołu, chodzi mi raczej o projekt studyjny, mam sprzet do nagrywania i produkuję to sam, fajnie by było "in person" ale przez internet też da radę. Jestem z Poznania. jeśli ktoś byłby zainteresowany choć trochę to proszę się odezwać na gg 4907981 albo maila gnilek@o2.pl, pogadamy
Odpowiedz
Panowie!
Mam fretlessa Smile. Potraktowałem żelazkiem mojego Corta (w sygnaturce jeszcze fretless wanabe). I BRZMI! Nie mogę się doczekać próby z zespołem Smile.
A zdjęcia... W tygodniu, jak wypełnię jakąś szpachlą ubytki.
I na dodatek zapytam się - jaka jest łatwo dostępna możliwość zapełnienia dziur po progach>
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
[Obrazek: fretl.jpg]
NUMEREK!!! Big Grin

Gryf by Langowski
reszta od jakiegoś gówna,czyli mój pierwszy bass. Pierwotnie miał progi,później wymieniłem gryf.
Odpowiedz
jutro zrobie podliczke numerków

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Bratekr, ja dwa razy robilem zwykla szpachlowka do drewna Smile dla mnie I muzziego bylo ok, wiec chyba starczy Smile

Odpowiedz
(12-04-2010, 08:00 PM)macius napisał(a): Bratekr, ja dwa razy robilem zwykla szpachlowka do drewna Smile dla mnie I muzziego bylo ok, wiec chyba starczy Smile

Dokładnie - szpachla i tyle! Smile
Odpowiedz
Dostępna w Lerła?
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Ja kupiłem w majsterkowiczu na rogu. Raczej bez problemu dostaniesz, zwłaszcza, że nie potrzebujesz jakiejś konkretnej tylko jasnej - może być i sosna, i olcha, i klon przecież, bo to tylko odcieniem się różnią. Wink

Jakbyś nie mógł jakimś cudem nigdzie jej dostać, to ci puszeczkę mogę posłać za koszt znaczka (powinna jeszcze "działać"). Chyba, że po nią przyjedziesz osobiście. Wink
Odpowiedz
...a jeśli mój fretlessik jest na takim etapie to dostanę swój numerek??

[Obrazek: 20101020106.jpg]

[Obrazek: 20101020105.jpg]

a to najnowsze fotki:
[Obrazek: 04122010109.jpg]

[Obrazek: 04122010110.jpg]

Sorki za jakość fotek ale miałem pod ręką tylko telefon, następnym razem będą lepsze Smile

pozdro!!

Odpowiedz
zapowiada się ciekawie Smile możesz opisać co to konkretnie jest/będzie i kto Ci to struga?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości