Fretless B-hood
...a myślałem że już nikt nie zapyta mrgreen

Basik będzie kopią basidła firmy F-bass a dokładnie modelu BNF.
mniej więcej taki:
[Obrazek: BNF6(2)-lg.jpg]

Konstrukcja NTB
Gryfik sklejony z 9 części drewna na przemian klon i wenga.
Boczki - mahoń, top - jawor falisty, podstrunnica - heban.
Klucze - Shaller, mostek - ABM z piezo, przystawki - Bartolini Soapbar,
elektronika(preampy pod piezo i pickupy, eqalizacja) od mistrza solartron'a Smile
oczywiście 6tka i lakier bezbarwny.

to tak na szybko.

pozdro!!

Odpowiedz
Fbass slina
ale kopia to będzie tylko pod względem wyglądu :p niemniej jednak zazdrość Wink

Odpowiedz
no, prezentuje się ciekawie Smile kiedy możemy się spodziewać efektu końcowego?
Odpowiedz
ładny tylko... Większość F bassów jest bolt on i ma zupełnie inną specyfikę drewna...

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
A kto Ci go struga?
Odpowiedz
...co do terminu to tego nie wie nikt Smile
...struga mi go Edward Filip koleś z Pszczyny. Mało znany lutnik, wypuścił na światło dzienne kilka gitar i basów ale nigdy nie dłubał na skale komercyjną, zawsze dla znajomych lub z polecenia. Gość ma po prostu talent. Smile tego co pamiętam to coś tam dłubał dla Andrzeja Ruska i Piotra Żaczka ale co konkretnie to nie pamiętam więc proszę nie pytajcie. Smile
...większość F basów jest bolt on lecz nie wszystkie. Wzorując się na eFce miałem na celu uzyskanie przede wszystkim kształtu, który daje ogromną wygodę w graniu szczególnie w "górkach" czyli od 12tego progu wzwyż a co jest też ważne, JEST ŚLICZNY czy tam kto woli zajebisty Smile Co do reszty specyfikacji to bardzo długa historia... Na początku był pomysł z progami a jeszcze wcześniej wymiana "bebechów" w innej basi więc pisania tu na parę stron czego wam oszczędzę, tak co byście mnie nie znienawidzili za przynudzanie Wink W tym momencie czekam na jawor który będzie dopiero za około 10 dni. Jak coś ruszy dalej to będę informował i postaram się o lepsze foty o ile was to interesuje. Pozdro!!
Odpowiedz
Dzisiaj pierwszy koncert z fretką. Kameralny, ale jednak. Bardzo fajnie poszedł, chociaż pojawiały się jakieś nieczystości i tak dalej. Z pewnością nie umiem grać na bezprogowcu i śpiewać przy tym Wink. Ale poza tymi błędami - brzmienie fretlessa pasuje znakomicie do grania kolęd Smile.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(12-07-2010, 09:10 PM)Aroniusz napisał(a): [Obrazek: BNF6(2)-lg.jpg]

zajebiście mi się podoba taka opcja markerów... subtelnie, estetycznie, a wydaje się, że wciąż funkcjonalnie.
http://www.spiral.pl kapela
http://fb.com/liquidlegs solowo
SPRZEDAM:
EBS Classic 450
line6 POD XT live
+ case
Odpowiedz
(12-24-2010, 12:03 AM)Fabian napisał(a): to nie ja. http://www.youtube.com/user/Basista81#p/f co sadzicie, fretlessowcy?
wiadomo, jakosc dupowata, ale warto sie zakrecic?
bo jak dla mnie, to gada to przyzwoicie. ale jakos mnie pokusilo o posta.

jest to lutnik, nie gwb.

AbstraCHUJąc od tego, że kolega Basista81 sporo boków popełnił, to brzmienie jakieś takieś nietegesiaste...
Odpowiedz
fabian, brzmi prawie jak moja Jolana Big Grin czyli średnio wg mnie Smile wolałbym starego jazza odprogować Smile

Odpowiedz
Ten bas był kilka razy na allegro. Nie schodził za sporą kasę, poszedł chyba za 850. Teraz ktoś go chce odsprzedać...
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
jakiś czas był gwb35 za 1200. Kupił bym, ale nie potrzebuję Tongue

Odpowiedz
Fretlessy są baaaardzo wybredne na paluch Wink
Ale skoro filmik na YT jest wyznacznikiem brzmienia to spoko.

Ja mam markery z boku,na brzegu podstrunnicy,tylko trzeba się skumać że tam gdzie kropka to nie stawiać palca tylko tak że z kropką palec się kończy a wychodzi dźwięk chytry
Odpowiedz
[Obrazek: 84261308.jpg]
od dziś u mnie w domu! mrgreen
manualnie wszystko super, chociaż szeroko. Ostatnio z pół roku temu grałem na "normalnym" rozstawie strun Wink jeszcze muszę dojść do ładu z elektroniką bo coś nie gra z uziemieniem. No i przełącznik przystawek wstawić Wink
struny zdechłe, ale E to już całkiem kapeć. Może to przez płytkę? :p
ale brzmienie bardzo milusie Big Grin

Odpowiedz
to JEST przez plytke Wink
przelacznik przystawek to dobry pomysl, a do fretlessa wstaw roundy i wywal flaty
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości