Jakie pickupy (przetworniki) JJ do Jazz Bass(a)
Witam, króciutko, gram na jazz basie z aktywnym układem sadowsky i aktywnymi przetwornikami EMg. Ogólnie wszystko mi pasi, jednak różnych wzgl. (w tym poziom szumów 2x activ )mocny sygnał itd. myślę nad pasywnymi przetwornikami. Co mi polecicie,?gram różne gatunki, preferuje punktowe osadzone brzmienie,może Vintage Di Marzio, Sadowski pic up? Prosze o jakies rady i podzielenie sie doświadczeniami.
Odpowiedz
tylko pasyw na alnico - fendery lub ew. seymour duncan ssjb-1, mozna merliny chociaz tych nie mialem wiec musisz dopytac, podobno jakosc jest bardzo niezla.
Odpowiedz
1) poziom szumów na aktywie powinien być niższy niż na pasywie
2) DiMarzio model J to nie jest typowy J, to raczej "spłaszczony P"
Kod:
Jazz   ->   (oo oo  oo oo)
Prec   ->   (oo oo)
                   (oo oo)
Model J ->  (oo oo)(oo oo)
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Tak, tak z tym poziomem szumów na odwrót oczywiście, a czy ktoś miał przyjemność lub nieSmile grać na pick upach Delano, Nordstrad?
Odpowiedz
Wpisz sobie w youtube mayones jabba - będzie taki włoch czy inny francuz łysy z jabba białą. Tam są delano w +/- jazz bassie - można posłuchać, pan ok brzmi z łapy.

Jak chcesz sound fendera to przede wszystkim pickupy fendera, ew sd sjb-1 (ciemniejsze będą), może sjb-2. Inne to zazwyczaj będą takie w stronę jazza na sterydach.

Zależy o co Ci chodzi konkretnie. Na talkbass chłopiec o ksywie bodajże lunkfur ma taki wieeelki temat z recenzjami pickupów do jazza - można poczytać.
Odpowiedz
DZięki Groza, oczywiście te rzeczy już dawno posłuchałem na you toube,na słuchawkach wszystko lub prawie fajnie brzmi, nie można kupic pic upu w ,włożyc i ew oddac niestety, popytam ew lutniów czy coś nie mają na stanie , by włożyc i ew oddac, ogólnie jest dobrze z brzmieniem na tych EMG plus Sadowsky, ale cos mnie korci jeszcze,dzięki za podpowiedz o tym talkbassie, poczytam, Pozdro!
Odpowiedz
(01-14-2011, 08:21 PM)MarcusDer napisał(a): DZięki Groza, oczywiście te rzeczy już dawno posłuchałem na you toube,na słuchawkach wszystko lub prawie fajnie brzmi, nie można kupic pic upu w ,włożyc i ew oddac niestety, popytam ew lutniów czy coś nie mają na stanie , by włożyc i ew oddac, ogólnie jest dobrze z brzmieniem na tych EMG plus Sadowsky, ale cos mnie korci jeszcze,dzięki za podpowiedz o tym talkbassie, poczytam, Pozdro!

Ja miałem SD Vintage Alnico5 (SJB-1 neck i bridge) w swoim jazzie i wymieniłem na aktywne EMG. Do tego mam kopie preampu z oldschoolowego MM (bass/treble). Pomijam właściwości preampu ale przy odłączonym alnico grały sporym środkiem, również sporym lecz rozmydlonym dołem i ostrą (ordynarnie) górką. Na ich tle EMG maja mniej basu ale za to klarownego, nieco wycofany środek i szlachetnie brzmiącą górkę. Alnico szumiały jak sk****yn (to te co mają kable w szmatach jak na vintage przystało) EMG są bezszumowe. Rezultat był taki, że po wymianie na EMG wszystko zaczęło siedzieć w kapeli. Z SD Vintage mogłem sobie co najwyżej pograć solo żeby nikogo nie podkurwić... Generalnie SD brzmiały ciemniej i surowiej od EMG.
Na Twoim miejscu wywaliłbym preamp albo dodał switch on/off i zostawiłbym EMG. IMHO wysokiej klasy pickupy - chyba, że lubisz brzmieć syfiasto-vintage'owo...

BTW - mam gdzieś do tej pory próbki zgrywane w linie na jednych i drugich pickupach. Jakby co mogę udostępnić.
Odpowiedz
Dzięki Omson, wiesz jest generalnie Ok, ale szukam też w kwestii, nie wiem, poznania czegoś innnego, doświadczenia, a nóż będzie lepiej, człek ze sprzętem nie spocznie, prędzej zdechnie, PozdroSmile, <masz te próbki podeślij>mrgreen
Odpowiedz
To kompletna bzdura, ze EMG maja szlachetnie brzmiaca góre... szumy sie zgodze ale 90% pro nagran bylo popelenionych na alnico i jakos nikomu to nie przeszkadzalo Wink i dół - żadne z moich pickupów na alnico nie maja rozmydlonego dołu... środek - o to właśnie chodzi w mixowaniu sie w zespole, to raczej konturówka brzmi ok solo...
Odpowiedz
Oho, TonePolice przybyło Smile
Odpowiedz
Bo emg to w ogóle takie gówno że ja pierdole.

zepsują każdy bas, każdy koncert, każdy miks i ponoć nie staje po nich.
Odpowiedz
Floyd:

+ sryliooonnn... Wink mrgreen
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
Mój kolega wymienił przystawki na emg i mu pies zdechł.
Odpowiedz
dobrze, że moja świnka morska zdechła zanim kupiłem Spectora...
uff...
Odpowiedz
No nie Panowie, soory tak żle nie jest!Wróćmy do tematu pliss!mrgreen(Fajne Dupki swoją drogą, Śmigają jak ta lalaSmile)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości