Ankieta: Czy warto modyfikować mojego OLPa?
Tak
85.71%
12 85.71%
Nie
14.29%
2 14.29%
Razem 14 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Muscle OLP mm2 - przerabianie
Lightbulb 
Witam!
Od dłuższego czasu chodzi mi pomysł po głowie, aby przerobić mojego OLPa (klonowa podstrunica)
na gitarę która miałaby trochę bardziej poważne brzmienie.
Mam 2 warianty do wyboru:
1) Nie da się z tym nic zrobić
2) Kombinować:
a) zmiana pickupa na Seymour Duncan SMB-4a
b) wyjęcie potencjometru tone
c) wyjęcie jednego z pokręteł volume - aby sterowac naraz jednym pokrętłem.

Jak myślicie przyniesie to jakieś rezultaty?
Ktoś ma / miał z Was OLPa i próbował jakieś modyfikacje przeprowadzać?
Aha, próbka jego brzmienia nagrana 3 lata temu:

nagrane następująco: bas - hartke b200 (zerowa korekcja?) - karta zintegrowana - program Rejestrator dźwieków windows
Odpowiedz
Pecu chyba w swoim wymieniał pickup

tak jak zmiana przystawki z pewnością jakąś zmianę przyniesie...to nie rozumiem pomysłu z potencjometrami...co to ma zmienić/poprawić?
Odpowiedz
(02-22-2011, 06:47 PM)Floyd napisał(a): Pecu chyba w swoim wymieniał pickup

tak jak zmiana przystawki z pewnością jakąś zmianę przyniesie...to nie rozumiem pomysłu z potencjometrami...co to ma zmienić/poprawić?

Przeczytałem gdzieś ze wylutowanie potencjometru tone spowoduje rozjasnienie brzmienia, nie wiem czy to mit czy prawda, wiec stad ten pomyslConfused
Co do jednego potencjometru volume to chcialbym aby 1 wyciszal całą przystawkę, a nie jak to jest z osobna
Odpowiedz
(02-22-2011, 06:47 PM)Floyd napisał(a): Pecu chyba w swoim wymieniał pickup

Ja kupiłem już z Seymourem. Nie wiem jak brzmiało to standardowo, ale z Seymourem jak na bądź co bądź budżetową basówkę było fajnie Smile Jak porównywałem bezpośrednio ze Stingrejem to sporo było Musicmana w tym OLP Wink No ale z drugiej strony nie wiem jak oryginał...

Nagrałem na tym wszystkie numery stąd: http://www.facebook.com/killingsilencepl...385&ref=ts (oprócz Latawce i Nadszedł czas)

Tutaj live plenerowo: http://www.youtube.com/watch?v=hkRS341Zpfk

No jak dla mnie to brzmienie mocno dawało radę Smile

Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
Wypowiem sie, jako ze kupilem tego OLPa od Peca. Brzmieniowo to swietny instrument - ot lekko odchamiony MM Stingray, z mniej klekoczaca i bardziej naturalna gora. Zapewne dlatego, ze jest pasywny.

(02-22-2011, 07:53 PM)srolin napisał(a): czytałem gdzieś ze wylutowanie potencjometru tone spowoduje rozjasnienie brzmienia, nie wiem czy to mit czy prawda, wiec stad ten pomyslConfused
Co do jednego potencjometru volume to chcialbym aby 1 wyciszal całą przystawkę, a nie jak to jest z osobna
To dlatego, ze zmniejsza sie opor calego ukladu. Ja aktualnie mam jeden potencjometr volume (chociaz nie z powodu rzekomo jasniejszego brzmienia Wink) i nic wiecej, a w niedalekiej przyszlosci planuje montaz przelacznika 3xon do rozlaczania cewek.

srolin, jesli masz jakies pytania, to wal smialo - postaram sie pomoc. Mam ten bas od wrzesnia 2010, ale od tego czasu zagralem na nim multum koncertow, wiec z czystym sumieniem moge powiedziec, ze znam ten instrument.
Odpowiedz
Ja jebię, poczułem się jakby ktoś mówił publicznie o ruchaniu mojej byłej dziewczyny Wink
jjb: cieszę się, że jesteś zadowolony z niej Emotka_2755 mrgreen
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
(02-22-2011, 05:09 PM)srolin napisał(a): Jak myślicie przyniesie to jakieś rezultaty?

Tak. Moim zdaniem weź zobie tego Duncana na Alnico 5, podłącz go szeregowo na stałe i jeden volume. Równolegle dół jest rozlazły, singiel ma za mało mięcha, natomiast jeden globalny volume da się wykorzystać w aranżach (ja lubię wykorzystywać przy uderzonym akordzie, dwudźwięku, gdzie pulsuję głośnością, fajnie gada też slajd w górę lub w dół z jednoczesnym pulsowaniem itd) Wypowiadam się po doświadczeniach z prawdziwym Rayem... jedyne sensowne ustawienie to IMHO z wajchą do gryfu (szeregowo).
BTW - został mi grafitowy gryf SR5 i SD SMB-5a - w jednej z opcji zamierzam zrobić sobie pasywny bas z takim rozwiązaniem jakie Ci podałem. Ewenualnie Stellartone do tego: http://www.stellartone.com/Page.asp?NavID=147

Inne ciekawe rozwiązanie to Delano + Glockenklang jak na tym video:
http://www.youtube.com/watch?v=q3r6GAqHu...re=related
Odpowiedz
no dobra, widze ze inwestycja sie opłaci, tylko skąd dorwać taki pickup tanio ? w ameryce chcą za niego 85$ a w Polsce 420zł:/
Odpowiedz
Są forumowicze, którzy ściągają sprzęt ze stanów Wink
Poza tym sprawdź jeszcze na thomannie, może będzie taniej.
Odpowiedz
albo szukaj używek.
Odpowiedz
Ewentualnie jak Ci się nie śpieszy to pozostaje czatowanie na używkę. Czasem coś tam się trafia...
Editą:
Hubert... Ty i ten twój refleks Wink

Odpowiedz
szybciejszy byłem!

haha!! Big Grin
Odpowiedz
aha, a pytanie jeszcze jedno:
Jak to miałoby wyglądać od strony technicznej - co z czym połączyć w jaki sposób (jakie części), aby uzyskać TYLKO układ: pickup - vol - wyjscie Rolleyes
Schemat na Seymour Duncan znalazłem taki:
vol + vol + tone
Odpowiedz
(02-24-2011, 12:06 AM)srolin napisał(a): aha, a pytanie jeszcze jedno:
Jak to miałoby wyglądać od strony technicznej - co z czym połączyć w jaki sposób (jakie części), aby uzyskać TYLKO układ: pickup - vol - wyjscie Rolleyes
Schemat na Seymour Duncan znalazłem taki:
vol + vol + tone

Pot liniowy 500k lub 250k (literka B) pewnie ale na 'kablologii' to się nie znam, niestety... Tutaj będzie różnica właśnie czy wyjdzie szeregowe połączenie cewek czy równoległe.
Ja jeszcze raz polecam szeregowe...
Odpowiedz
(02-24-2011, 11:28 AM)OMSON napisał(a): Pot liniowy 500k lub 250k (literka B) pewnie ale na 'kablologii' to się nie znam, niestety... Tutaj będzie różnica właśnie czy wyjdzie szeregowe połączenie cewek czy równoległe.
Ja jeszcze raz polecam szeregowe...
Do regulacji volume w gitarach stosuje sie potencjometry logarytmiczne - charakterystyka ludzkiego ucha nie jest liniowa i to, co co zmienia wartosc logarytmicznie, dla ucha zmienia ja liniowo.

Ponizej przerobiony schemat ze strony Seymoura Duncana:
[Obrazek: b39ed95f1726ae36m.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości