Liczba postów: 125
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
04-01-2010, 11:29 AM
Troszkę wziąłem się za powtórkę tego co wiem i nie wiem o nutach i pierwszy dylemat. Przeglądam skrypt gdzie jest zaznaczone strojenie basu inne niż standardowe EADG, np C#F#BE, ale nutki wyglądają jakby były na miejscach dla stroju standardowego, czyli E jest na pierwszej linii dodanej dołu. tabulatura mówi jednak ze jest to C# czyli pusta struna e (obniżona do cis).
I tu pytanie, czy to norma że zapis na pięciolinii będzie tylko dla strojenia standardowego, a adnotacja o przestrojeniu będzie nam mówiła o faktycznej wysokości dźwięku jaki mamy zagrać??
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
chyba niezbyt kumam... przy zmianie strojenia myślisz że nutki na pięciolinii nutki się przesuną? E zawsze pozostanie w tym samym miejscu (dobrze napisałeś: pierwsza kreska pod pięciolinią). Tabulatura pokazuje Ci rozkład na strunach które mają przypisane określone strojenie (zmienisz strojenie to zmieni się pozycja dźwięku), natomiast pięciolinia zawsze jest przypisana do klucza (w tym przypadku basowego).
tutaj mała ściągawka dla klucza basowego:
Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.
Gear: MM Cutlass, rig is under production.
Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Reputacja:
0
Może nie jasno się wyraziłem, chodzi o to jak mam zinterpretować taki przykład: pantera drag the waters. Zaczynając od pierwszej linii według nut mamy dzwięki F i E, i wszystko było by pięknie gdyby nie adnotacja o strojeniu 1 i 1/2 stopnia w dół( czyli E do Cis). Zaznacze że utwór faktycznie jest grany w obniżonym stroju . O co tu biega, dłaczego mam czytać nuty o 3 półtony niżej??
Reputacja:
0
Ale nuty zawsze są na tym samym miejscu na pięciolinii niezależnie od strojenia. Np F w kluczu basowym zawsze będzie na drugiej linii od góry. Między innymi dlatego też są uniwersalnym zapisem muzyki
Na tabulaturze się przesuną dźwięki bo tabulatura pokazuje rozkład dźwięków na gryfie czyli który próg masz złapać.
Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
(04-01-2010, 11:29 AM)jarro napisał(a): I tu pytanie, czy to norma że zapis na pięciolinii będzie tylko dla strojenia standardowego, a adnotacja o przestrojeniu będzie nam mówiła o faktycznej wysokości dźwięku jaki mamy zagrać??
Nie wiem czy to norma, ale wygląda że tak jest łatwiej i logiczniej zapisać.
Czytasz normalnie, tylko przestrajasz bas.
Reputacja:
0
04-01-2010, 02:17 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2010, 02:21 PM przez jarro.)
dalej się nie rozumiemy
dlaczego zapisane jest E skoro grane jest Cis, przecież można było zapisać Cis i wtedy informacja o strojeniu jest tylko dla wygody grania, a tutaj nuty i pozycje wg taba się pokrywają ale dla przypadku kiedy mamy nastrojone wiosło EADG prawda?? Prawda. A teraz np. weżmy sobie ze gitara ma być strojona 5, 6 , albo 8 półtonów w dół, w tabie bedzie pasowało bo bedzie informacja o strojeniu, ale na pięciolini nic się nie bedzie zgadzało. Sytuacja się komplikuje kiedy nie ma taba, nie ma informacji o strojeniu, albo stojenie jest podane i gram E tylko że nie na pustej strunie tylko na 3 progu
(04-01-2010, 02:13 PM)Gruby napisał(a): Nie wiem czy to norma, ale wygląda że tak jest łatwiej i logiczniej zapisać.
Rozwijając może program co to rozpisuje/drukuje nie jest kombinowany do obniżonych strojów. Lub też może to kwestia że rozpisującemu utwór łatwiej jest się posługiwać takim zapisem, a dodać info o przestrojeniu.
Edyta:
Albo może problem jest w odtwarzaczu do midów na stronie i dlatego tak zapisali.
Reputacja:
0
Chyba się z tobą zgodzę Gruby, może tak sobie wymyślił człowiek który to transkrybował, może dla wygody uczących się, ale wprowadza to trochę zamieszania jak na mój gust.
Dzięki za podjęcie dyskusji
Liczba postów: 4241
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
(04-01-2010, 02:17 PM)jarro napisał(a): A teraz np. weżmy sobie ze gitara ma być strojona 5, 6 , albo 8 półtonów w dół, w tabie bedzie pasowało bo bedzie informacja o strojeniu, ale na pięciolini nic się nie bedzie zgadzało. Sytuacja się komplikuje kiedy nie ma taba, nie ma informacji o strojeniu, albo stojenie jest podane i gram E tylko że nie na pustej strunie tylko na 3 progu Dlatego pomysl autora jest mocno kontrowersyjny. Nutki na tej transkrypcji oznaczaja pozycje, a nie dzwieki.
Niby podobnie grzeszymy w kapeli - gralismy w drop D, ale dla wygody wokalisty przestroilismy sie pol tonu w dol - do drop C#. A nazewnictwo pozostalo to samo (czyli np gdy gramy C# na pustej, to dalej mowimy D), zeby sobie wody z mozgu nie robic - przy takim funkcjonowaniu zespolu 98% naszego grania jest poza nim, w standardowym stroju.
Dlatego widze w takim pomysle autora pewien sens - "Okazjonalnie zestroiles sie, zeby zagrac Pantere? A moze chcesz zagrac w standardowym stroju? Oni graja w C#, ale dam ci nutki pisane, jak w standardzie - nauczysz sie, gdzie zwykle powinienes szukac na gryfie danego dzwieku". Tylko czym sie w takim ukladzie roznilyby nuty od tabulatury?
Reputacja:
0
Ale strojenie jest tylko i wyłącznie wymysłem autora utworu. Zapis nutowy zawsze musi się zgadzać ze standardem. Dla klucza basowego np zawsze F musi być na drugiej linii od góry. A strojenie... zawsze można dopisać nad nutami
Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Liczba postów: 4241
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Demanu, chyba troszke sie nie zrozumielismy, ale to detal.
Generalnie nie smiem sie sprzeciwiac. I o ile widze pewien sens w takim zapisie, to jednak jestem zdecydowanie przeciwny temu rozwiazaniu. Nuty to nuty i rzadza sie swoimi regulami, a tacy jak autor transkrypcji wprowadzaja tylko - jak widac, mnostwo niepotrzebnego zamieszania
Liczba postów: 539
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
[ostrzeżenie]Ja się nie znam![/ostrzeżenie]
Gitara basowa sama w sobie jest (jak kontrabas) instrumentem transponującym oktawę w dół. Możliwe, że obniżenie stroju sprawia, że bas zaczyna transponować nonę małą w dół. Zauważmy przy tym, że cała skala instrumentui się przesunęła. Podobnież działają instrumenty dęte – transponują o kwartę, kwintę i inne interwały, gdyż pisanie prawidłowych dźwięków byłoby kłopotliwe (np. linie dodane).
Na koniec przypominam: [ostrzeżenie]Ja się nie znam![/ostrzeżenie]
Reputacja:
0
Demanu weź same nuty,bez taba i informacji o stojeniu, i zagraj na normalnie nastrojonym basie do oryginalnego kawałka, bedzie się zgadzać?? Niestety nie. A gdyby nuty były rozpisane do faktycznej tonacji, czyli cis byłoby cisem nie byłoby tego zamieszania, i mojego pytania też by nie było .
Pozd Jarek
Liczba postów: 722
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
(04-01-2010, 02:04 PM)jarro napisał(a): chodzi o to jak mam zinterpretować taki przykład: pantera drag the waters.
To chyba takie uproszczenie. Gdyby na pięciolinii były właściwe dźwięki to pewnie wielu osobom grającym zwykle w stroju EADG byłoby trudno to zagrać - bo trzeba by było znać położenie dźwięków na gryfie dla nowego stroju.
A tak jest prosto grasz tak jakby bas był nastrojony EADG a dźwięki są prawidłowe.
|