(07-05-2011, 11:38 AM)low napisał(a): skręcony do 80% gryf i mostek na 100, to wg. mnie najlepsze brzmienie jazza.
Tak właśnie się ustawiam z jazzem mym i tak mi najlepiej brzmi. Zarówno pod gitarami jak i wtedy, gdy bas zostaje sam.
Ostatnio grałem na jamie muzykę naprawdę totalnie różnorodną i też się sprawdziło takie ustawienie. Jeszcze 100% bridge fajnie pierdzi, ale to to już pasuje nie zawsze. Podobnie 100% neck też fajnie muli, ale również pasuje w określonych momentach
No i w dowolnym ustawieniu najfajniej mi brzmi z łapką nad mostkowym. Czasem jak chcę trochę mniej żyletki w pewnym momentach to przesuwam rękę w stronę neckowego, ale zazwyczaj gdzieś tam w połowie drogi się ustawiam. Tylko akurat to nie wiem czy nie wynika z faktu, że bardzo długo grałem na OLP z przystawką wyłącznie bridgową i tak mi się po prostu ułożyło już w głowie i w ręku...
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410