07-15-2011, 08:25 AM
(07-15-2011, 08:20 AM)Snap napisał(a): OMSON , postawiłeś mi nie lada dylemat z tymi DR'ami . Byłem już pewny że wezmę set Ernie Ball 55-110 który jak wyciągam z poprzednich opinii powinien ogarnąć C tak na pograniczu . Tylko wiadomo jak te struny brzmią tak pi razy drzwi ? No i czy na tym secie [55-115] pogram jeszcze coś w stroju E ?
Jeżeli chodzi o gryf , a dokładniej gitarę to Stagg BC300BK , z opisu wynika że gryf klonowy , korpus z olchy , a podstrunica tradycyjnie palisander ... : D
Tzn jak założysz nawet 110 to nie polecam do std strojenia E - będzie w chuj twardo (przy D będzie w sam raz). A jeśli chodzi o niskie C, to 110 (wydaje mi się) będzie ciut za miękko. Tutaj zależy już od gryfu - czy to się będzie uzupełniać czy nie (to jest taka sytuacja jak w moim Spectorze - 125 grubość to dość cienko jak strojenie do niskiego A przy menzurze 35" ale z racji twardości gryfu - da się wyregulować co by było git). Także do niskiego C polecałbym przynajmniej 115.
BTW - nie polecam Ci do tej gitary stalowych strun - weź sobie jakiekolwiek nikle (mówię z doświadczenia) ;)