09-13-2011, 11:06 AM
(09-13-2011, 08:26 AM)diyManiek napisał(a): DeltaPRO12 ma dość słabą mechanikę. Jest głośna i dobrze brzmi, ale sie lubi przytkać. To typowy mid-bas z lekką membraną.
W 4x12 wyciśniesz z tego odpowiednią ilość basu jednak ja już sie obawiam o wage takiego potwora i o zasilanie potrzebne do tej paczki.
Sensowny wydaje mi sie koniec mocy 2x800W 4ohm. Brzmieniowo naprawdę git, bardzo prezencyjnie, klarownie i czysto.
Nawet jaśniej brzmi od nie jednej 10tki. Dobry głośnik mógłby mieć tylko głębszy dól.
Tak właśnie myślałem, że sumarycznie powinny "udźwignąć" więcej dołu i dawać sporą skuteczność. Co do masy takiej paki, to będzie dość ciężka. Same głośniki to już 30 kg. No i nie planuje wersji transportowej - będzie sklejka 2cm, wiec i tutaj dojdzie kilogramów... W każdym razie, będą kółka. Mam wizję na całkiem zamkniętą pakę, z gitarowa duszą (w sensie kołek rozpierający na środku a nie półka) + wewnętrzne wzmocnienia ścianek w miejscu łączeń, bez wytłumienia. Chodzi o to, żeby bas był skupiony, a drżała cała konstrukcja - żeby dół szedł od drgań, a nie z bass-reflexów (bo będzie rozlazły).
Myślałem o napędzaniu tego jakim Crestem albo Crownem zmostkowanym przy 4 Ohmach... Na Allegro można wyrwać za 1,5k zł takie końcówki pompujące po 1200-1600kW w mostku przy tej impedancji. Na razie jest to dalszoplanowa inwestycja. Się zobaczy - zbieram informacje póki co