(11-05-2011, 05:12 PM)Martins napisał(a):(11-05-2011, 04:56 PM)kornumpcja napisał(a): Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitaćŚwiadczysz usługi, za które bierzesz kasę, więc powinieneś od tego zapłacić podatek. Czyli teoretycznie powinieneś zarejestrować działalność. Praktycznie moim i chyba nie tylko moim zdaniem niewielki odsetek zespołów chałturniczych działa na tej zasadzie. Dochodzi jeszcze do tego ZAIKS. Jeśli grasz czyjeś numery a grając chałkę pewnie to robisz to Zaiks też powinien od Ciebie coś dostać. Ale ja się nie znam.
mam pytanie odnośnie chałtur , czy zespół chałturniczy musi być zarejestrowany ? jesteśmy młodym zespołem a nikt z konkurencji nie chcę nam konkretnie powiedzieć - jedni mówią ze tak inni że nie ...
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Masz obowiązek zapłacić podatek ale nie musisz mieć działalności wystarczy umowa o dzieło lub inna z osoba wynajmującą cię, a na koniec roku wypełniasz pit

Zaiks ma obowiązek opłacać organizator imprezy nie zespół... na ogół jest tak że hotel,restauracja opłaca zaiks ryczałtem i po sprawie..chyba że impreza jest biletowana wtedy należy przedstawić dokładną listę wykonywanych utworów i tantiemy trafiają do autorów ale tez opłaca to organizator.