06-13-2010, 07:36 PM
(06-13-2010, 07:22 PM)olek256 napisał(a): witajcie,
przedwzmacniacze. o co w tym chodzi? ktos wyjasni łopatologicznie? po co sa, czym sie roznia od wlasciwych wzmacniaczy.Jaka roznica miedzy lampowym a tranzystorem(w graniu, barwie, itd).
Analogicznie czym sie rozni monitor aktywny od pasywnego.Znow chodzi o efektywnosc.
Di-boxy. Duzo o nich slyszalem ale dla mnie to zielona magia. Ponoc pomagaja w barwie.Co to wogole za urzadzenie? Jakiej firmy wybierac?
Compressor.Co on tak na prawde robi?Wiem ze kompresuje, ale na jakiej to zasadzie dziala i co jest tego wynikiem(dzwiek).
Gain.Pokretlo na wejsciu. Dobrze rozumiem ze reguluje sie nim moc sygnalu z gitary?
poki co tyle.Jak ktos moze, prosze o odpowiedz. dzieki z gory
p.s. Do moderatorow.Mozna zrobic jakis temat z pytaniami technicznymi i podkleic go na gorze?
Odpowiem na tyle, na ile jestem pewny niektórych rzeczy. Przedwzmacniacz od wzmacniacza różni się tym, że ten pierwszy jest częścią drugiego. Wzmacniacz to tak naprawdę przedwzmacniacz i końcówka mocy w jednej obudowie. Przedwzmacniacz natomiast potrzebuje końcówki mocy do pracy z kolumną.
Gain. Dobrze myślisz, jest to wzmocnienie sygnału gitary.
Kompresor zmniejsza dynamikę, sprawia, że dźwięki zagrane głośniej są cichsze, a te cichsze są zagrane głośniej. W efekcie otrzymujemy "równe" brzmienie, gdzie poszczególne uderzenia w strunę nie różnią się głośnością od reszty.
Co do monitorów, nie jestem pewny, ale podejrzewam, że aktywne potrzebują zasilania, a pasywne nie
Jeśli coś źle, wytknijcie mi to, plx
Warwick Corvette $$ -> SWR SM400