08-10-2012, 03:08 PM
(08-10-2012, 02:25 PM)Wilbass napisał(a):(08-09-2012, 03:01 PM)3cina napisał(a): Panowie jakie flaty do jazz bass'a? Potrzebuję strun do stroju BEAD do muzyki ska gdzie główną role gra sekcja dęta.
Offtop bo mnie zainteresowało ;> Grałeś już w takim stroju? B daje radę na jazzie przy standardowych pikapach?
Si, senior. Grałem wcześniej w kapeli hc w stroju do C# F# B E na Ernie Ball Super Slinky 060, 075, 095, 125 (bas dałem lutnikowi do ustawienia - zrobił set-up i nadpiłował siodełko). Później przestroiłem sobie do B (lekko zmieniając ustawienie na mostku). Fajnie to gada w kapeli, lepiej niż standardowe EADG bo zostawia więcej miejsca innym instrumentom. A mamy trzyosobową sekcję, gitarę, klawisze i oczywiście perkusję. Teraz aranżujemy numery inaczej trochę i myślę że może lepszym rozwiązaniem byłyby flaty bo po pierwsze na dłużej starczą a po drugie bas będzie bardziej z tyłu. Na roundach lubię charakterystyczny sound przebijający się przez gitary i resztę a w tej kapeli bas ma robić robotę stricte sekcyjną. I tak sobie myślę...