01-29-2013, 11:49 AM
(01-29-2013, 09:10 AM)kukol napisał(a): Mam pytanie do ludzi, którzy używali paczki Standard 102HF o impedancji 4OM wraz z głową Little Mark Tube 500 (lub jakimś innym Markbasem o mocy 500W na 4OM). Paczka ma 400W RMS, czyli przystosowana jest do mniejszej mocy aniżeli maksymalna moc głowy. Zastanawia mnie więc jakie są maksymalne bezpieczne ustawienia gain/master na wzmacniaczu, które nie uszkodzą paczki. Któryś z użytkowników zastanawiał się może nad tym problemem? Może ktoś przypadkowo ustawił zbyt wielką moc i nadwyrężył paczkę i chciałby mnie ostrzec?
Rzadko wypowiadam się tutaj, bo mnie nudzi syndrom FP, ale pomóc mogę.
Przede wszystkim - po jaką cholerę zastanawiać się nad tym problemem? Ja NIGDY nie rozkręciłem wzmaka na więcej niż 5/6 na master, BO PO CO? Grałem w różnych miejscach, na różnych scenach i w różnych salkach z różnymi gitarzystami, którzy bardzo często mieli kompleksy głośności i nigdy, przenigdy nie miałem takiej konieczności - na dość podobnym sprzęcie.
A jak komuś brakuje mocy przy dobrym sprzęcie i tych kilkuset watach, to się powinien zastanowić raczej gdzie tkwi błąd w akustyce pomieszczenia, tudzież w ustawieniach eq, że go nie słychać, a nie podgłaśniać się do granic oporu.