05-24-2013, 06:47 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-28-2014, 10:27 AM przez paluch1986.)
(05-23-2013, 02:12 PM)Bjarni napisał(a): To ja się podepnę pod wątek z pewnym pytaniem. Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten jest dość bliski.
Chodzi o to, że u mnie reaper na Asio nie wymusza "własności" interfejsu. Dokladniej mówiąc, to może mnóstwo różnych źródeł audio (winamp, przeglądarka, teamspeak etc.) działać i słychać to wszystko, a wydaje mi się, że nie powinno działać nic prócz DAW, przynajmniej tak mój kuzyn miał ze swoim E-mu.
Jako użytkownik E-MU 1820 odpowiem:
Na Windowsie XP DAW (w tym wypadku Cubase lub Nuendo) nie "brał karty na wyłączność". Było to nawet korzystne, bo nie musiałem jakieś mp3 z pilotem z próby przerzucać do projektu, tylko trzymałem w Winampie, po odsłuchaniu fragmentu nagrywałem go w Cubase. Gorzej było z Windowsem 7 i z tym E-MU. Wtedy już Cubase "brał kartę na wyłączność". Najgorsze było to że po wyłączeniu Cubase nie zawsze ją oddawał :-] Musiałem przestawiać częstotliwość próbkowania żeby karta dawała dźwięk inny niż przez ASIO.
Obecnie E-MU wstawiłem do reżyserki w sali prób, w domu mam Zoom B2.1u jako interfejs do nagrywania. Tu zabawa jest odwrotna: żeby Cubase go dostał, to muszę po odpaleniu przepinać wybrane urządzenia ASIO (system Windows 7 64bit).
Podsumowując: Jeżeli działa u ciebie bez problemowo jednocześnie Asio i "nie Asio" to nie szukaj problemu tylko się ciesz