10-03-2013, 11:55 AM
(10-03-2013, 11:28 AM)groza napisał(a): Gram wyłącznie z nadgarstka/ramienia (czasami) - kciuk jest sztywny i praktycznie nic nie ruszam, bo ponieważ:
http://www.talkbass.com/forum/f21/why-i-...od-452467/
słucham starszych po prostu, nie chcę się nabawić urazów - jestem nie dość że muzykiem, to cały dzień klepię w klawisze - aż się prosi o RSI.
Bardzo fajnie, ze chciało Ci się nagrać - dziękuję! Wydaje mi się, że w takich prostych przykładach o rozmowach pt. "tak gram, co robicie inaczej?" tkwi więcej mocy niż w kolejnym jotobie o gościu z USA zapierdalającym slapem w bpm 300.
Stonesi w życiu robili wiele bardziej szkodliwych dla organizmów rzeczy i jakoś się trzymają. Wiem, że to nie znaczy, że każdy może ćpać heroinę, i dlatego rozumiem Twoje podejście.
W takim razie, NIECH KTOŚ wrzuci swój filmik jak gra w miarę gęsto palcami na najgrubszej strunie (najlepiej trzymając nisko bas). Cały czas mam z tym problem, bo nie ma gdzie wylądować. Była już kiedyś o tym dyskusja, radziliście rampę, jednak dużo basistów gra bez rampy i jakoś to im wychodzi. Jest też metoda z lądowaniem na kciuku, ale mi osobiście nie do konca pasuje. Ktoś coś?
Myślę że faktycznie dużo lepiej o czymś takim dyskutować, choćby N-ty raz niż o mulących warwickach :)
fender -> fender -> fender