02-28-2014, 10:23 AM
To tak:
Udało mi się spiąć E-mu 1820 i Motu 2048 mkII po Adat. Potrzebne były dwa kable ADAT (faktycznie są w lokalnym elektronicznym, ale nikt nie wie że to kabel do ADAT, SPDIF tylko twierdzą że to "Światłowód"
to tak jakby kto miał problem z dostaniem). Kable trzeba było połączyć z in jednej karty do out drugiej karty, standardowo jak w innych normalnych kablach (tylko konieczne są dwa). Ze względu na to że mikser E-Mu jest dla mnie bardziej funkcjonalny, ustawiłem E-mu na master, Motu na slave. Motu jako że ma swoje przetworniki A/D, to rozumiem że nie tracę jakości przez to że gorsze jakościowo E-Mu jest masterem (jak tu walnąłem jakiegoś babola to mnie poprawcie) Kruczek na który się natknąłem: Motu 2408 mkII nawet jak ma robić jako dostarczyciel 8 wejść ADAT , to i tak wymaga połączenia z wewnętrzną kartą Motu 324 (na PCI). Wtedy tylko da się uruchomić konfigurację Motu z poziomu PC-ta, i ustawić zewnętrzne źródło synchronizacji. Samo Motu 2408 mkII ma przełączniki do ustawiania tego sprzętowo, ale sterowanie nimi nic nie dało.
Dla sprawdzenia synchronizacji ustawiłem nagrywanie metronomu przez 30 minut, jedno wejście w Emu, drugie w Motu. Po 30 minutach nic nie doczekałem się trzasków/rozjazdów, także mogę przyjąć że działa
Ciekawostka jaką zauważyłem, to różna czułość wejść liniowych w E-Mu i Motu, ale jest to pomijalne (tak mi się wydaje), bo i tak wejścia są liniowe, więc muszą dostać sygnał po preampach.
Dzięki za dobre rady na forum i na priv, zostawiam info które może przyda się kiedyś komuś i poproszę o repa
Udało mi się spiąć E-mu 1820 i Motu 2048 mkII po Adat. Potrzebne były dwa kable ADAT (faktycznie są w lokalnym elektronicznym, ale nikt nie wie że to kabel do ADAT, SPDIF tylko twierdzą że to "Światłowód"

Dla sprawdzenia synchronizacji ustawiłem nagrywanie metronomu przez 30 minut, jedno wejście w Emu, drugie w Motu. Po 30 minutach nic nie doczekałem się trzasków/rozjazdów, także mogę przyjąć że działa

Dzięki za dobre rady na forum i na priv, zostawiam info które może przyda się kiedyś komuś i poproszę o repa