(06-28-2014, 09:53 AM)amor_priv napisał(a): Witam.
Mam do Was takie pytanko.. Jak gram, czasem pojawia się trzask jak by struny uderzały o progi. Czy to bardziej wina złej techniki, czy źle ustawiony gryf? Dodam, że dosyć mocno szarpię struny. Może lepiej podgłośnić i grać delikatniej? Nie jestem jakimś zaawansowanym basistą, i w dodatku samoukiem, więc może moja technika gry jest zła. Czasem też pojawia się brzęczenie strun o progi. Czy to normalne?
Tak. 20% to prawidłowo ustawiony instrument - o ile nie jest na prawdę fatalnie to już kwestia łapy i sposobu gry.
Brzdęk i brzęczenie to często wykorzystywany w rocku rodzaj brzmienia basu, sprawdza się zwłaszcza z przesterami - ale potrzeba nieźle ustawionego instrumentu i basisty potrafiącego to kontrolować.
Ideałem jest umieć grac i zupełnie czysto i zupełnie z klekotem i do tego jeszcze stany pośrednie bez randoma - do czego od jakiś 10 lat dążę. Jak mi sie uda dam znać
(06-28-2014, 11:10 AM)Bolem napisał(a): Jaki masz bas? Spróbuj włożyć jakiś papier miedzy pickup a obudowe, tak by magnesy nie wystawały za plastik. U mnie pomogło.
To fakt, ja w preclu mam pod tą plastikową obudową warstwę lakieru do paznokci przeźroczystego i taśmy samoprzylepnej.