12-18-2014, 06:03 AM
(12-17-2014, 10:37 PM)bartoshek napisał(a): Macie 5 członków, więc każdemu można dać głos 20%. Przy parzystej liczbie członków ten numer nie wychodzi
Wszystkie decyzje co do działalności podejmowane są kolegialnie. Zobowiązania mogą być zaciągane tylko za akceptacją wszystkich członków zespołu - to IMHO ważne.
Demokracja w zespole - już bardziej idiotycznego i niezdrowego układu wymyślić nie można.
Skrajny przypadek:
- Dobra, wobec tego w przyszłym tygodniu wyjeżdżamy na drugi koniec Polski na 5 koncertów.
- Ale ja nie mogę, mam chore dziecko, a poza tym muszę chodzić do pracy, bo nie dostanę urlopu.
- Przykro mi, czterech było za, tylko ty przeciw, jedziemy i koniec.

Ja gram w tym samym składzie już blisko 15 lat - raz jest z tego wymierna kasa, raz nie, ale to bez znaczenia - ale pomijając już to, że nikomu do głowy by nie przyszło wiązać się umową, nie ma zdrowszego układu, niż: albo wszyscy są za, albo dajemy sobie spokój.
Każdy członek musi mieć prawo veta wobec każdego działania podejmowanego przez zespół - inaczej nie wróżę żadnemu zespołowi grania w tym samym składzie dłużej, niż przez 2, może max. 3 lata.
Czasem lepiej jest sobie to i owo odpuścić, bo ktoś ma coś przeciw, niż zmuszać kogoś do czegoś, bo to się odbije prędzej czy później napięciami w zespole.
![[Obrazek: 7w41Jta.jpg]](https://i.imgur.com/7w41Jta.jpg)