10-28-2017, 08:05 PM
(10-28-2017, 07:40 PM)mazdah napisał(a): Zalecam wymianę lamp, najlepiej kompletu. I może niekoniecznie na JJ, bo to one po części odpowiadają za to dość płaskie, druciaste brzmienie.Lampy przeróżne w nim próbowałem, szumy stacjonarne zawsze wysokie. JJ to chyba Chiny, ja teraz mam w nim Rosję, już nie pamiętam czy Svetlany czy co innego, brzmi fajnie, ale szumy są niezależnie od ustawień gałek.
Mój Bastard jest bezszumowy i bezproblemowy. Jedyna awaria do tej pory to problem z regulacją basu - potencjometr nie reagował na kręcenie, zawsze był w ustawieniu "na maks". Żeby sprawdzić czy masz sprawny - skręć wszystkie 3 gały od EQ na zero, piec powinien się wyciszyć w zasadzie do zera. I padła jedna lampa na końcu mocy, jak na 7 lat grania to całkiem niezły wynik![]()
Bardzo jestem ciekaw jakie będą Twoje wrażenia z ogrywania i słuchania CTM-100. Koniecznie się pochwal jeśli go kupisz.
"Mazdah" trzyma się mnie już od jakichś 20 lat, sam nie pamiętam skąd. Nie ja to wymyśliłem
Dziwne, że tak mało jest opcji w tej klasie cenowej (pełna lampa ok. 5000zł) - w sumie tylko Ampeg V4B (dla mnie odpada przez konieczność wożenia go do biasowania), CTM-100 i Fender Bassman 100 (nic o nim nie wiem, więc do tej pory nie brałem pod uwagę).
PS. Mazdah (właściwie Ahura Mazdah, albo Ormuzd) to jedyny bóg w starożytnej religii irańskiej, jeszcze przed judaizmem - mówimy tak o 500 latach p.n.e., jest to prawdopodobnie najstarsza na świecie religia monoteistyczna. Dlatego Twoje rekomendacje dot. główek basowych są dla mnie Wyrocznią.